Kazı çalışmaları başladı! Antiochia Ad Cragum Antik Kenti'ne ışık tutulacak

ALKÜ’nün de katıldığı, Antiochia Ad Cragum Antik Kenti kazı çalışmaları başladı.

Yayınlanma:
Kazı çalışmaları başladı! Antiochia Ad Cragum Antik Kenti'ne ışık tutulacak

Antik Roma ve Bizans dönemlerinde yerleşim yeri olarak kullanılan Gazipaşa’nın Güney Köyü sınırları içindeki Antiochia Ad Cragum Antik Kenti’nde kazı çalışmaları başladı. Antiochia Ad Cragum Antik Kenti’nde Nebraska Üniversitesi’nden Prof. Dr. Michael Hoff başkanlığında 16 Ağustos 2023 tarihin kadar kazı çalışmaları gerçekleştirilecek. Çalışmalarda Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Nisa Yılmaz Erkovan Kazı Başkanı Birinci Yardımcısı, Kastamonu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Asena Kızılarslanoğlu da Kazı Başkan İkinci Yardımcısı olarak görev yapacak. 16 Ağustos’a kadar sürdürülmesi planlanan çalışmalar çok sayıda öğrenci, öğretim üyesi ve gönüllülerin katılımı ile sürdürülecek.

EKİP SAYISI ARTTI

Daha önceki dönemlerde yapılan kazılarda, ekip sayısı 60 iken bu dönem başlayan kazıda bu sayı 100’e yaklaştı. Prof. Dr. Michael Hoff başkanlığında 2019 yılından bu yana Dr. Öğretim Üyesi Nisa Yılmaz Erkovan’ın Kazı Başkan Yardımcısı olarak görev yaptığı projede Mimarlık bölümünden ilgi duyan öğrencilerin kazı çalışmalarında zorunlu stajlarını yapma imkanı da bulunuyor. Bu yıl 25 mimarlık öğrencisinin yanı sıra Kazı Başkanı İkinci Yardımcısı olarak görev yapan Kızılarslanoğlu’nun Kastamonu Üniversitesi’nden öğrencileri, antropolog, sanat tarihçi, arkeozoolog ekip üyelerinin de katılımıyla yaklaşık 100 kişilik multidisipliner bir ekiple 16 Ağustos’a kadar kazı çalışmaları yürütülecek.

KORSANLARIN SIĞINMA ALANINDAN ŞEHİRLEŞMEYE

Antiochia Ad Cragum Antik Kenti, Gazipaşa’nın Güney Köyü sınırları içinde yer alır. Kentin ve limanının bulunduğu bölge, MÖ 1’inci Yüzyıl’ın ilk yarısında bu sahillerde faaliyet gösteren ve Doğu Akdeniz’in kıyı yerleşimlerini ve ticaret gemilerini yağmalayan Kilikia korsanlarının sığınma alanlarından biridir. MÖ 67 yılında General Pompeius Magnus komutasındaki Roma donanmasının Korakesion (Alanya) yakınlarında kazandığı zaferle korsan sorununa son verilmiş, ardından tüm bölgedeki korsan sığınakları sırasıyla ele geçirilmiştir. MS. 38 yılında Roma İmparatoru Gaius (Caligula) bölgenin yönetimini kısa bir süreliğine Roma’ya bağlı Kommagene Kralı IV. Antiochos’a bırakır ve hemen kısa bir süre sonra geri alır. İmparator Claudius döneminde, MS. 41 yılında bölgenin idaresi tekrar IV. Antiochos’a verilir. Roma imparatoru Vespasian’ın MS. 72 yılında bölgeyi genişletilmiş Kilikia eyaletinin bir parçası olarak Roma idaresine almasına kadar Antiochos bölgeyi yönetir. Bu dönem içinde kurduğu kentlerden biri de, kendi adını verdiği Antiochia Ad Cragum’dur. Antiochia ad Cragum antik kenti, Toros dağ silsilesinden denize doğru uzanan eğimli bir yamaç üzerinde konumludur. Bir kıyı kenti olmasına rağmen, kent merkezi deniz seviyesinden yaklaşık 300 ila 350 metre yükseklikte, çeşitli yönlerden kayalık ve sarp yamaçlarla çevrilen bir konumdadır ki bu özelliği kenti denizden gelebilecek saldırılara karşı koruyan doğal bir savunma sistemi oluşturur. Antik kentin mimari kalıntılarının yoğunlaştığı ve nispeten sağlam olarak günümüze ulaştığı yaklaşık 24 hektarlık bölümü modern Güney Köyü ile iç içedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet