Libra’dan Oyun Tasarımcılarına Hayallerini Gerçeğe Dönüştürme Fırsatı

Hayata geçirdiği mobil oyunlarla milyarlarca dolarlık ekosistem oluşturabilme gücüne sahip oyun tasarımcıları, ABD’den, Japonya’dan ve Çin’den çıkıp yılda 60 bin doları bulan gelir ve oyunların dünya listelerinin zirvesinde olması nedeniyle Türkiye’ye tersine göç başlattı.

Yayınlanma:
Libra’dan Oyun Tasarımcılarına Hayallerini Gerçeğe Dönüştürme Fırsatı

Hayata geçirdiği mobil oyunlarla milyarlarca dolarlık ekosistem oluşturabilme gücüne sahip oyun tasarımcıları, ABD’den, Japonya’dan ve Çin’den çıkıp yılda 60 bin doları bulan gelir ve oyunların dünya listelerinin zirvesinde olması nedeniyle Türkiye’ye tersine göç başlattı. 2017’den bugüne 10 milyondan fazla kullanıcıya ulaşan mobil oyun şirketi Libra Softworks’un Kurucusu Enes Dişli, “Bir oyun tasarımcısının kazancının tavan sınırı yoktur. Çatısı altındaki şirkete de milyarlarca dolar kazandırırken, kendi de aynı şekilde büyük gelir elde eder.  İster yeni başlasın isterse de profesyonel olsun sektör olarak tüm oyun tasarımcılarımıza kapımız sonuna kadar açık” dedi.

 

Türkiye’de birçok oyun şirketi 2020 yılından itibaren uluslararası yatırımlarla birlikte unicorn unvanını kazanarak 1 milyar dolarlık piyasa değerini geçti. Yakın zamanda ise değeri 10 milyar doları aşan decacorn’ların çıkması bekleniyor. Bu ekonomik başarıyı getiren en önemli unsur ise dünya genelinde çok sevilen ve indirilen mobil oyunlar oldu. Oyun tasarımcılarının başrolünde olduğu bu gelişim, tersine göçü de başlattı. Yakın zamana kadar çalışmak için yüksek maaş ve bol imkanlar nedeniyle Amerika’daki Silikon Vadisi’nin yolunu tutan oyun tasarımcıları, yılda 60 bin dolar tutarındaki maaş ve diğer önemli sosyal haklar için yönlerini Türkiye’ye çevirdi. Joy Blast: match-three puzzle!, Match Match 3D - Matching Puzzle Game, Spell Heroes - Tower Defense, Word Universe - Kelime Oyunu, Chickz, Quizbie - Bilgi Yarışması ve Gizli Kelime - Kelime Avı oyunlarının yaratıcısı Libra Softworks’un Kurucusu Enes Dişli, 2021 yılında 30 milyon tutarında yatırım aldıklarını hatırlatarak,  “Türkiye, küresel oyun sektöründe hem üretici, hem de yatırım alan şirketlere yaptığı ev sahipliğiyle çok güçlü bir figür haline geldi. Oyun sektörü ve oyun tasarımcılığı doğası gereği eğlenceli, değerli ve itibarlı bir alanı temsil ediyor. Bu nedenle de oyunları her şeyi ile yaratan oyun tasarımcılığı mesleği de sektörümüzün en önemli noktasını oluşturuyor” dedi. 

 

Artık İlk Tercih Türk Şirketleri Oluyor 

Türkiye’ye tersine oyun tasarımcısı göçünün başladığını anlatan Dişli, “Kısa zaman öncesine kadar Amerika, Japonya, Çin gibi ülkelerdeki oyun şirketlerinde çalışmak bir oyun tasarımcısının hayaliydi. Yüksek maaş, bol sosyal imkanlar ve çoğunlukla da döviz kazanırken Türkiye’de yaşayıp uzaktan çalışabilme imkanı. Şimdi işler tersine döndü. Yetkin bir oyun tasarımcısının çalışmak için ilk tercihi Türkiye’deki oyun şirketleri oluyor. Hem ödenen ve kişinin yetkinliğine göre değişip bir tavan sınırı bulunmayan fakat teknoloji alanındaki diğer iş kollarına göre hayli avantajlı olan maaş sistemi; verilen önemli yan haklar ve uzaktan çalışma imkanının olması Türk şirketlerini bu alanda cazip kılıyor” ifadelerini kullandı

 

Matematikten Görsel Sanatlara Kadar Bilgi Birikimi Şart

Bir oyun tasarımcısının oyunu önce hayal ettiğini ya da kendisine çalıştığı şirketin hayata geçirmek istediği oyun dünyası hakkındaki fikirlerini aktardığını anlatan Libra Softworks’un Kurucusu Enes Dişli, şunları söyledi: “Oyun tasarımcısı öncelikle bir oyuncu olmalı. Oyun tutkunuysanız oyun tasarlayabilirsiniz. Sonra matematik, iletişim, tarih, sinema, müzik gibi geniş bir sanat ve disiplinden beslenmeli ve onları bir araya getirebilmeli. Oyunda hangi unsuru nereye koyacağından haberi olmalı. Sonra iletişimi yüksek olmalı. Bu disiplinle çalışacak ve düşüncelerini oyun dünyasında uygulamaya alacak yetkinlikte olan ya da bu çalışma biçimini öğrenmek isteyen herkes ister belli bir eğitim alsın, ister almamış olsun oyun tasarımı alanında çalışmak istiyorsa bizimle ve sektördeki diğer şirketlerde istihdam imkanı bulacaktır.”

 

Hayallerini Gerçeğe Dönüştürme Fırsatı Sunuyoruz

Libra Games’in oyun tasarımcılarının hayalini gerçeğe dönüştürebilecekleri önemli fırsatları sunduğunu belirten Dişli, “Tasarımcılarımızın düşledikleri oyun dünyasını oyunculara sunabilecekleri tüm imkanları onlara tanıyoruz. Burada sadece iş konuşmuyoruz, tüm çalışanlarımız için iş ve özel hayat dengeli bir şekilde önem taşıyorsa bizim için kıymetli bir iş hayatı oluşturabilmişiz demektir. Bu dengeyi kurduğunuzda, oyuncular için en iyi, en çok tercih edilen ve oynanan oyunları yaratabiliyorsunuz” dedi. 

 


Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet