Manisa’daki Binaların Üçte Birinde Küf, Mantar ve Bakteri Var

Manisa’daki binalarda gerekli olan ve dıştan ısı yalıtımı olarak bilinen mantolama yapılmadığı için büyük sorunlar ortaya çıkıyor. Manisa’daki binaların üçte birinde küf, mantar ve bakteri var. Manisa Akademik Yapı...

Yayınlanma:
Manisa’daki Binaların Üçte Birinde Küf, Mantar ve Bakteri Var

Manisa’daki binalarda gerekli olan ve dıştan ısı yalıtımı olarak bilinen mantolama yapılmadığı için büyük sorunlar ortaya çıkıyor. Manisa’daki binaların üçte birinde küf, mantar ve bakteri var. Manisa Akademik Yapı bu sorunları azaltmak ve son tüketici olan vatandaşları bilgilendirmek amacıyla Yunusemre Belediyesi ve Şehzadeler Belediyesi ile birlikte 2 günlük mantolama seminer düzenleyecek. 19 Aralık 2019 Perşembe günü Yunusemre Belediyesi Millet Çarşısında saat 15.00’de İZODER İnşaat Mühendisi Güneş Yüzügür, Yunusemre Belediyesi Kentsel Tasarım Müdürü Vacide Merter Elmalı, 20 Aralık Cuma günü Şehzadeler Belediyesi Bedesten Salonunda 15.00’de İZODER İnşaat Mühendisi Güneş Yüzügür, Şehzadeler Belediye Başkan Yardımcısı Mimar Atilla Efendioğlu konuşmacı olarak yer alacak.

Manisa Akademik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Yalıtımı Uzmanı Abidin Yatkın, “Enerji Bakanlığı tarafından bir yönetmelik yayınlandı. Tüm binalarda enerji kimlik belgesi almasıyla ilgili 31 Aralık’a tarihine kadar süre var. Enerji kimlik belgesi bir karnedir. Bu karneyi almadan önce Manisa’da ve Türkiye’de bir takım çalışmalar başladı özellikle son tüketici bacağında. Son tüketiciler genel olarak binalarda enerji kimlik belgesi almadan önce mantolama eksikliğini gidermeye çalışıyorlar. Mantolama ile ilgili yapılan bu talep bur fulyaya dönüşünce bazı uygulamalar çok ciddi bir biçimde kusurlu ve yanlış olmaya başladı. Biz bunları izliyoruz. Bunları denetleyen bur kurum ve kuruluşta olmadığı için bu konuda maalesef ortada kaldı. Bu konuyla ilgili belediyelerle yaptığımız görüşmeler olumlu neticelenince birlikte kamuoyunu, halkı yani son tüketiciyi bilgilendirmek üzere ortak bir çalışma yapalım istedik. Türkiye’de bu konuda en büyük merci malzeme üreticileri birliği olan Türkiye İzolasyoncular Derneği (İZODER) ile iletişime geçtik. İZODER’den kamuoyunu bilgilendirecek bir teknik ekip gelecek. Seminer hem Yunusemre hem de Şehzadeler’de gerçekleşecek. Biz bu seminerlerde mimar ve mühendisler dışında son tüketiciyi de görmek istiyoruz. Çünkü asıl hedef onlar. Birçok apartman ve site hiç kimseye danışmadan kendilerince karar alarak bu işi yapıyor. O kadar kötü sonuçları var ki biz Manisa’da bunu maalesef izliyoruz. Kimisi yangın konusunda yanlış uygulamalar yapıyor. Kimisi ısı yalıtımıyla ilgisi olmayan o kadar yaptığı paraya, masrafa rağmen hiçbir katkısı olmayacak uygulamalar yapıyor. Kimisi de sonra çok ciddi problemler yaşayacağı hatalar yapıyor. Burada bir bilge aranmıyor, bir karne aranmıyor. Burada bir denetim kuruluşu yok. Ve bu iş kontrolsüz biçimde Manisa’da hızla yayılmaya başladı. Umarım bu iki seminer Manisa halkını, kamuoyunu bilgilendirir. Ve bu yanlıştan bir an önce dönülür. Aksi taktirde ciddi bir kayıp var ülke ekonomisi için. Hem de insanların parası boşuna gidiyor. Dolaysıyla burada en büyük problem bilgi eksikliğidir” dedi.

YÜZDE 70’E VARAN TASARRUF SAĞLANIYOR

Isı yalıtımının birçok faydasının bulunduğunu kaydeden Yatkın, “Kamuoyunda mantolama diye adlandırılan olay bakanlığın, teknik ekin anladığı dıştan ısı yalıtım uygulamasıdır. Dıştan ısı yalıtım uygulaması bir binanın depreme dayanıklı olmasından sonra yapılan gereken en doğru uygulamadır. Çünkü bir bina yapıyorsanız biz mimar ve mühendisler açısından öncelikle ekonomik olması lazım. Ama en önemli konu depreme dayanıklı olmasıdır. İkinci en önemli konuda yani bu mantolama diye adlandırılan ısı yalıtım kaplamasıyla binanı kaplanmasıdır. Burada şu faydaları var bu uygulamanın. Doğru yapıldığı takdirde, bakanlığın tarif ettiği şekilde. Enerji çatı ve pencerede gerekli tedbirler alınmışsa yüzde 50 ile 70’e varan tasarruflar sağlıyor. Çok ciddi bir tasarruftur. Ülke ekonomik kaynakları açısından, doğayı kirletmeme açısından, çevreye duyarlılık açısından ve Türkiye bunu ithal ettiğinden cari açı açısından. Isı yalıtımıyla beraber bina içerisinde konfor sağlıyorsunuz. Her oda aynı sıcaklıkta oluyor. Isı yalıtımıyla ilgili olan problemlerde binalarda siyahlaşma, küf mantar bu bakteri oluşumuna bir süre sonra hastalıklara yol açıyor. Manisa’daki binaların üçte birinde küf, mantar ve bakteri var. Bunlar bir hastalık sebebi. Bunu engelleyemiyorlar çünkü gerekli ısı tedbirlerini almadıkları için. Dış kabuğunu koruduğunuz için taşıyıcı sistemin ömrünü uzatıyorsunuz” dedi.(BSHA)

BSHA - Bilim Sağlık Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet