Mavi Ev Türkiye’ye model oldu

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye’de ilk olarak hayata geçirdiği Mavi Ev Alzheimer Hasta ve Hasta Yakınlar Buluşma Merkezi, diğer belediyelere model oldu. Aldığı ödüllerle taçlanan Mavi Ev’de Alzheimer hastaları...

Yayınlanma:
Mavi Ev Türkiye’ye model oldu

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye’de ilk olarak hayata geçirdiği Mavi Ev Alzheimer Hasta ve Hasta Yakınlar Buluşma Merkezi, diğer belediyelere model oldu. Aldığı ödüllerle taçlanan Mavi Ev’de Alzheimer hastaları hayata bağlanırken, yakınları da rahat bir nefes alıyor.

Sadece Türkiye'nin değil, Avrupa'nın da en önemli Alzheimer merkezlerinden biri olan 'Mavi Ev', Alzheimer ve demans hastalarının umudu oldu. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye’de ilk olarak hayata geçirdiği projenin ardından, farklı kentlerde de Alzheimer hastalarına yönelik bakım merkezlerinin sayısı artmaya başladı. Türkiye’ye model olan proje, birçok belediye tarafından ziyaret edildi.Son olarak Sakarya, Gaziantep ve Mersin BüyükşehirBelediyelerinden gelen heyetler, Antalya’daki Mavi Ev’i referans alarak kendi şehirlerinde uygulamak için incelemelerde bulundu.

Hayata bağlanıyorlar

Yaşlıların yaşamlarını rahatça sürdürebildikleri bir şehir hedefiyle çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, “Antalya’da 24 bin Alzheimer hastası var ama bir bakım merkezimiz yoktu. Bir Alzheimer ve Parkinson hastası babanın evladı olarak bu konunun ne kadar zor olduğunu yaşamış birisiyim. Merkezimizde Alzheimer hastaları günlerini toprakla uğraşarak el sanatları ile uğraşarak geçiriyorlar. Ve yaşamının sonlarına doğru hayata bağlanıyorlar. Aileleri de artık daha huzurlu” dedi.

Diğer belediyelere model oldu

Sakarya, Gaziantep, Mersin belediyelerinin Alzheimer hastalarına yönelik hizmet başlatmak için Mavi Ev’i incelemeye geldiğini ifade eden Başkan Türel, şunları söyledi: “Mavi Ev Türkiye çapında oldukça büyük ses getirdi. Biri Sayın Cumhurbaşkanımızın elinden olmak üzere 3 ödül aldık. Diğer şehirlerden belediyelerimiz de bu çalışmayı kendi bünyelerinde uygulayabilmek için buraya geldiler, incelemelerde bulundular. Mavi Ev gibi Alzheimer merkezi açabilmek için çalışmalara başladılar. Mavi Ev, Türkiye çapında Alzheimer ve Demans hastalığı ile ilgili bir farkındalık yarattı. Antalya Büyükşehir Belediyesi de bu farkındalığa öncülük etti.”

Yaşlı dostu belediyeyiz

Antalya’ya bir de 80 hasta kapasiteli Palyatif Bakım Merkezini kazandırdıklarını anlatan Türel, “Artık evde bakımı zor olan kimsesi olmayan maddi imkanı olamayıp bir bakıcı ile hastasına bakamayan vatandaşlarımızın çok önemli bir ihtiyacını görüyoruz. Ayrıca yaşlılarımıza evde bakım hizmeti veriyoruz. Emeklilerimiz için hobi bahçelerimizi yaptık, ikinci etabına başlıyoruz. Yaşlılarımız toprakla stres atıyor. Yaşlı dostu bir belediyeyiz” diye konuştu.

“Mavi Ev’de çok mutluyum”

Mavi Ev’e gelen Alzheimer hastaları da merkezden duydukları memnuniyeti dile getirdi. Elinden kitaplarını düşürmeyen 66 yaşındaki emekli İngilizce öğretmeni Mehmet Alben, “Hastalığım başlangıç evresinde. İlerlememesi için 3 haftadır Mavi Ev’e geliyorum.Tavsiye üzerine geldim. Burada günlerim kitap okuyarak, şarkı söyleyerek, spor yaparak geçiyor. Yürüyüş yapmayı çok seviyorum. Arkadaşlarla tavla oynuyoruz. Daha çok sağlıkla ilgili kitaplar okuyorum. Şuanda En İyi İlaç Sensin – Sağlıklı Olmak Senin Elinde adlı kitabı okuyorum. Burada olmaktan çok memnunum” şeklinde konuştu.

72 yaşındaki Hüseyin Kırçalı ise, “Adana’dan Antalya’ya geldim. Rahatsızlanınca ekipler kontrole geldi ve beni Mavi Ev’e kabul ettiler. Burada her şey çok güzel, personelimiz dört dörtlük. Her isteğimizi yerine getiriyorlar, bize çok iyi davranıyorlar” dedi.

Ödüle doymuyor

Türkiye’ye örnek ve model olan proje ödüle doymuyor. Mavi Ev, Mahalli İdareler Araştırma ve Geliştirme Merkezi (MİARGEM) 'Etkin Belediye Proje Yarışması'nda 'İyi Yönetim Projeleri’ kategorisinde birinci olmuştu. 'Dünyayla Yarışan Şehirler- Yerel Yönetimler Yarışması'nda en özgün sosyal projelerden biri seçilerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ödüllendirilmişti. Mavi Ev son olarak da Sosyo ve Kültürel Belediyecilik Uygulamaları kategorisinde birinciliğe layık görülmüştü.

Mavi Ev’de 1 gün

Her biri servisle evlerinden alınarak Mavi Ev’e gelen 48 Alzheimer hastası, güne rutin sağlık kontrolleri yapılarak başlıyor. Görevliler eşliğinde zihni ve vücudu canlandıran spor aktivitelerini yapan hastalar ardından Mavi Ev’in geniş bahçesinde yaptıkları yürüyüş ile güzel havanın tadını çıkarıyor. Ergoterapi ile günlük yaşam aktivitelerine katılımı sağlanan hastalar zihinsel gelişimi destekleyen etkinliklerle keyifli vakit geçiriyor. Mavi Ev’in bahçesindeki sera içerisinde toprakla uğraşıp stres atma imkanı da bulan yaşlılar, kendi sebzelerini yetiştirebiliyor. Düzenlenen aktivitelerle hastaların kaybolan oryantasyon duyguları yeniden canlanıyor, gençlik dönemindeki şarkılar Mavi Ev’de hep bir ağızdan söyleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet