Muş’ta göçü engellemek için yatırım yapılması gerekiyor

Muş İl Başkanı Muhammed Gürkan Çermi, Muş’ta yatırımın olmadığı ve istihdam alanından kaynaklı sıkıntılardan dolayı göçü engelleyemediklerini anlattı Başkan Çermi, pandemiden de önce olan esnaf sorunlarından tarımsal faaliyet sorunlarına dek Muş’un sorunlarına değindi.

Yayınlanma:
Muş’ta göçü engellemek için yatırım yapılması gerekiyor

Muş İl Başkanı Muhammed Gürkan Çermi, Muş’ta yatırımın olmadığı ve istihdam alanından kaynaklı sıkıntılardan dolayı göçü engelleyemediklerini anlattı Başkan Çermi, pandemiden de önce olan esnaf sorunlarından tarımsal faaliyet sorunlarına dek Muş’un sorunlarına değindi.

“KADINLARI SİYASİ ARENADA GÖRMEK MUŞ İÇİN GURUR VERİCİDİR”


Çermi, kadınların siyasete katılması için Muş’ta çalışmalar sürdürdüklerini de dile getirerek şunları aktardı:
“Muş’ta ciddi manada kadınlar siyasetin içindeler. Gelecek Partisi’nin içerisinde de bir kadın arkadaşımız il başkanlığı görevini aldı bu da bizi çok sevindirdi. Umarım gelecek günlerde kadınlar siyasette daha aktif olacaktır bu da Muş’a gurur verecektir.”
 

“ESNAFIN SORUNLARI PANDEMİDEN ÖNCE BAŞLADI”


“Pandemi döneminde esnaf ziyaretlerinde sadece fotoğraf çekmedik” diyen Çermi, esnaf sorunlarına dair şöyle konuştu: “İstasyon Caddesi’nden Cumhuriyet Caddesi’ne kadar tüm esnafımızı ziyaret ettik. Sorunlarını dinledik ve bu sorunları gündeme getirdik ve gündeme getirmeye devam ediyoruz. Ekonomik olarak esnafımız şunu dile getiriyor: Pandemi öncesi esnafın söylediği istasyon Caddesinin esnafının mallarını indirecekleri yerleri yok. Park yerleri olmadığı için idari para cezası uygulanıyor esnafa bu temel sorunlar üzerine pandemi de gelince kapalı kalan dükkânları onları iyice zarara uğrattı. Ama söylediğim gibi esnafın sorunları pandemi öncesine dayanıyor, altyapı çalışmalarından dolayı işletmeler işletilemez hale geldi. Pandemi de buna tuz biber oldu. İnsanlar kira bedelinin yüksekliğinden dem vurdu İstasyon esnafının çok ciddi bir kira bedeli var. Bunları dile getirmemizi istiyor esnaf kardeşlerimiz… İstasyon caddesinde belediye tarafından verilen büfeler var. O büfedeki vatandaşlar daha önce daha büyük bir alana sahipken şimdi daha küçük alanları var. Hem metrekareleri düştü hem de kiraları onların da yükseldi. Bir de büfelerin ısıtma sisteminin elektrik olması ısıtma giderinin daha da yüksek olmasına yol açıyor. Belediyenin en azından onlara kira desteğinde bulunmaları gerekmektedir. Tüm bu dile getirdiklerimiz esnafın belirttiği ve dile getirmemiz gereken sorunlarıdır. Muş’ta bir de su problemi var. Uzun zamandan beri su sorunundan dolayı cadde esnafının zorlandığını biliyoruz. Çözüm önerisi olarak en azından caddenin haftada bir kez yıkanması gerekiyor, yazın özellikle çok toz oluyor. Bu noktada esnaf vergisini ödemiyor da mı hizmet sunulmuyor diye düşünülebilir ancak Muş Valiliği’nin açıklamasında ilimiz ve ilçeler dâhil olmak üzere Muş’ta esnafın yüzde seksen ikinin vergisini ödediğini, ödeyemeyenlerin de bir şekilde ödemeye çalıştığını verilerle söylüyor. Kısacası vatandaşlarımız devlete görevini yerine getiriyorlar ancak hizmet noktasında zor durumlarla karşılaşıyorlar.”


“ÜRETİMDE İLK SIRALARDA SOSYO-EKONOMİDE SON SIRALARDAYIZ”


Tüm bu sorunların siyasetle alakalı olduğunu vurgulayan Çermi şöyle devam etti:  “Muş’ta hizmet yok. Muş’taki siyasetçiler ne istediğini bilmiyor ya da vatandaşla iç içe değil, vatandaşın sorunlarını bilmiyorlar. Muş Ovası yüzölçümü en büyük ovalardan biri, Türkiye’nin en büyük üçüncü ovasıdır. Küçükbaş hayvan sayısında Türkiye’de yedinci, büyükbaş hayvan sayısında on beşinci, manda yetiştiriciliğinde en önde yer almaktadır. Fakat sosyo-ekonomik sıralamada seksen birinciyiz. Biz burada yüzde altmışı kırsal alanda yaşayan bir coğrafyadayız. Fakat çok ciddi bir tarımsal faaliyetin desteklenmediği, tarımsal sanayinin olmadığı bir yer Muş… Bu tarımsal sanayinin içerisinde yağ fabrikası, salça fabrikası; et yetiştiriciliği alanından bir et balık kurumu kurulmamıştır. Bu kurumlar Bingöl’de, Erzurum’da var. Biz bu fabrikaların Muş’ta da olması kanaatindeyiz. Bingöl’de süt fabrikası kuruldu. Kurulan bu süt fabrikasının yüzde yetmiş sütünü Muş karşılıyor. Bu fabrikanın esasında Muş’ta olması gerekliydi. Bu şeker fabrikalarının özelleştirilme durumuyla birlikte birçok insan işten çıkarıldı. Ve bu durum göçe neden oldu. Çünkü Muş’ta istihdamın düşük olması nedeniyle vatandaşlar dışarıya göç etmeye başladı ve bu göçü engelleyemiyoruz. Bunlarla ilgili Gelecek Partisi olarak ciddi çalışmalarımız var. Bunların önüne geçeceğiz.”


Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet