Öğretmen Şiddet Raporu : “En Az Bir Defa Şiddete Maruz Kaldık”

Türk Eğitim Sen’in Eğitim Anketi, öğretmenlerin çalışma koşulları hakkında çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Öğretmenlerin yüzde 48,7’si hayatında bir ya da daha fazla şiddete maruz kaldığını anlatırken, yüzde 94.1’i...

Yayınlanma:
Öğretmen Şiddet Raporu : “En Az Bir Defa Şiddete Maruz Kaldık”

Türk Eğitim Sen’in Eğitim Anketi, öğretmenlerin çalışma koşulları hakkında çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Öğretmenlerin yüzde 48,7’si hayatında bir ya da daha fazla şiddete maruz kaldığını anlatırken, yüzde 94.1’i mesleği nedeniyle yıprandığını ifade etti.

· Ankete katılanların yüzde 56.9’u okulda kendini güvende hissetmiyor.

· “Meslek hayatınızda öğrenci/veli şiddetine (fiziksel, sözlü, psikolojik, cinsel şiddet) maruz kaldınız mı?” sorusuna ankete katılanların yüzde 36.7’si 1-3 kez, yüzde 5.6’sı 4-6 kez, yüzde 6.4’ü 7 kez ve üzeri derken; “Hiç kalmadım” diyenlerin oranı yüzde 51.3’tür.

· Şiddete maruz kalanlara şiddetin nerede gerçekleştiğini sorduk. Buna göre yüzde 30.6’sı okul koridorunda, yüzde 21’i okul bahçesinde, yüzde 18.9’u öğretmenler odasında/müdür odasında, yüzde 16.8’i sınıfta, yüzde 12.7’si okul dışında cevabını verdi.

· Şiddete maruz kalanların sadece 14.4’ü şikayetçi olurken, yüzde 85.6’sı şikayetçi olmamış. Şiddete maruz kalıp, şikayetçi olmayanların yüzde 45.7’si “Özür diledikleri için şikayetçi olmadım” derken, yüzde 27.3’ü “Şikayetçi olmamam yönünde telkinler aldığım için şikayetçi olmadım”, yüzde 12.6’sı “Korktuğum için şikayetçi olmadım” dedi.

· “Şiddeti artıran en önemli etken nedir?” sorusunda ankete katılanların yüzde 57.2’si “Siyasetçi ya da toplumda göz önünde kişilerin öğretmenlerin itibarını azaltıcı söylemleri”, yüzde 26.4’ü “Önleyici ve caydırıcı müeyyideler getirilmemesi”, yüzde 7.3’ü “Disiplin yönetmeliklerinin yetersizliği”, yüzde 4.3’ü “Televizyonda şiddet içeren dizi ve programlar”, yüzde 2.7’si “Şiddet uygulayanların sağlıklı ruh haline sahip olmamaları” derken, yüzde 2.1’i de diğer seçeneğini işaretlemiştir.

· Ankete katılanların yüzde 50.9’u önleyici ve caydırıcı müeyyideler içeren yasa çıkarılmasının öğretmenlere yönelik şiddeti engelleyebileceğini düşünürken; yüzde 37.3’ü kısmen, yüzde 11.8’i hayır cevabı vermiştir.

ANKETE KATILAN ÖĞRETMENLERİN YÜZDE 94.1’İ MESLEĞİ NEDENİYLE YIPRANDIĞINI İFADE EDİYOR.

· Ankete katılanların yüzde 94.1’i mesleği nedeniyle yıprandığını belirtiyor.

· Mesleği nedeniyle yıprandığını belirtenlere “Sizi en çok yıpratan husus nedir?” diye sorduk. Buna göre ilk üç sırada; yüzde 32.3 ile “Ekonomik ve sosyal sorunlar, özlük hakların iyileştirilememesi”, yüzde 21.8 ile “Yandaş kayırmacılık, kadrolaşma ve haksız uygulamalar”, yüzde 13.5 ile “Olumsuz çalışma koşulları” cevabı yer almıştır. (BSHA)

BSHA - Bilim Sağlık Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet