Şanlıurfa Akraba Evliliği Şampiyonu

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi araştırmasına göre Türkiye’de akraba evliliği yapanların oranı yüzda 8,5 olurken, en çok akraba evliliğinin yapıldığı il Şanlıurfa oldu.ADNKS sonuçlarına göre; 2019 yılında toplam...

Yayınlanma:
Şanlıurfa Akraba Evliliği Şampiyonu

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi araştırmasına göre Türkiye’de akraba evliliği yapanların oranı yüzda 8,5 olurken, en çok akraba evliliğinin yapıldığı il Şanlıurfa oldu.

ADNKS sonuçlarına göre; 2019 yılında toplam resmi evlilikler içerisinde son evliliğinde akraba evliliği yapmış (1.dereceden kuzenler ile yapılan evlilikler) 16 ve üzeri yaştaki bireylerin oranı %8,5 oldu. Akraba evlilikleri akrabalık türüne göre incelendiğinde; akraba evliliği yapmış bireylerin %46,7’sinin hala/dayı çocukları ile, %27,2’sinin amca çocukları ile ve %26,1’inin ise teyze çocukları ile evli olduğu görüldü.

EN AZ ORAN EDİRNE’DE

Toplam resmi evlenmeler içerisindeki akraba evlilikleri illere göre incelendiğinde; 2019 yılında toplam evli bireyler içerisinde son evliliğinde akraba evliliği yapmış 16 ve üzeri yaştaki bireylerin oranının en fazla görüldüğü il, %20,8 ile Mardin oldu. Bu ili sırasıyla %18,2 ile Şanlıurfa ve %17,2 ile Diyarbakır izledi. Akraba evliliği yapmış bireylerin oranının en az görüldüğü il ise %1,1 ile Edirne oldu. Bu ili sırasıyla %1,4 ile Kırklareli, %2,1 ile Çanakkale izledi.

AKRABA EVLİLİĞİ ORANI AZALDI

Evlenme istatistikleri sonuçlarına göre; 2010 yılında gerçekleşen resmi evlenmelerin %5,9’unun akraba evliliği olduğu ve bu oranın sonraki yıllarda sürekli düşüş göstererek 2014 yılında %5,0, 2019 yılında ise %4,0 olduğu görüldü. ADNKS sonuçlarına göre; 2019 yılında toplam resmi evlilikler içerisinde son evliliğinde akraba evliliği yapmış (1.dereceden kuzenler ile yapılan evlilikler) 16 ve üzeri yaştaki bireylerin oranı %8,5 oldu. Akraba evlilikleri akrabalık türüne göre incelendiğinde; akraba evliliği yapmış bireylerin %46,7’sinin hala/dayı çocukları ile, %27,2’sinin amca çocukları ile ve %26,1’inin ise teyze çocukları ile evli olduğu görüldü. (BSHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet