Bu yıl 43’üncü kez düzenlenecek ve 6 – 9 Nisan tarihleri aralığında TÜYAP’ta hibrit yaklaşımlar ile kapılarını açacak olan Yapı Fuarı – Turkeybuild Istanbul, katılımcılarını, 14 ülkenin yabancı alıcıları ile bir araya getirecek. Tüm sağlık önlemlerinin Hyve Safe & Secure Standartları çerçevesinde alındığı fuar ortamının yanı sıra, Hyve Connect sayesinde uzaktan katılım da mümkün olacak.
Pandemi öncesine göre uluslararası alım heyeti sayısında artış var
Yerel ekonomilerin kalkınması için fuarların çok önemli olduğunu ifade eden Turkeybuild Istanbul Fuar Direktörü Banu Keskin, hedef pazarlar arasında yer alan Afrika ve Orta Doğu ülkelerinin fiziksel ve sanal ticaret platformu Hyve Connect aracılığı ile fuara alım heyetleri ile katılmalarının önemine dikkat çekti. Türkiye’nin lojistik kabiliyeti başta olmak üzere ticari anlamda tüm dünyada olumlu ayrışan ülkeler arasında yer aldığını belirten Keskin, şöyle devam etti: “Hyve Group olarak pandemi döneminde Türkiye’de düzenleyeceğimiz ikinci fuarımız Yapı Fuarı – Turkeybuild Istanbul olacak. Ticaret Bakanlığı’mızın kararı ile önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da yüzde 50 teşvik imkânı sunulan fuarımızda, katılımcılarımıza yeni iş birliği fırsatları için yoğun bir görüşme trafiği fırsatı sağlayacağız. Rakamlar bize 128 ülkeden 15 binin üzerinde ziyaretçinin fuarımız için davetiye aldığını gösteriyor. 2019 rakamlarına göre de profesyonel ziyaretçi sayısında yüzde 7, toplam ziyaretçi sayısında ise yüzde 25’lik bir artış söz konusu. Önümüzdeki 10 gün içerisinde sayıların daha da yükselmesini bekliyoruz. Türkiye’ye döviz girişini artırmak, özellikle yerli üreticilerimizin ihracat imkanlarını çeşitlendirmek adına 2019 yılına göre fırsatlarımızı hem nitelik hem de nicelik açısından geliştiriyoruz. Bu nedenle de bu yıl Fuar kapsamında 1 milyar euro’luk bir ticaret hacmi oluşturmayı hedefliyoruz.”
Keskin; şu ana kadar Fas, Tunus, Cezayir, Kamerun, Gürcistan, Uganda, Nijerya, Pakistan, Lübnan, Sudan, Umman, Ürdün, Azerbaycan, Kosova’dan güçlü alım heyetlerinin fuara katılacaklarını ifade etti.
Hyve Connect ile daha geniş katılımlı ve fırsatlarla dolu bir Yapı Fuarı geliyor
“Güvenli Ticaret, 365 Gün Fuarcılık” yaklaşımı doğrultusunda, fuara fiziksel olarak katılamayacak alıcıları, 2018’den bu yana kullanılan sanal ticaret platformu Hyve Connect aracılığı ile İstanbul’da çevrimiçi ağırlayacaklarını hatırlatan Keskin, “Platformumuz, sadece pandemi nedeniyle değil, iş planlarındaki yoğunlukları nedeniyle fuarımıza fiziki olarak katılamayan alıcıları da ağırlayacak. Bu da katılımcılarımız için bulundukları noktadan daha çok sayıda alıcı ile buluşmaları anlamına geliyor” dedi.
Yapı Fuarı’nda zengin bir etkinlik programı var
Özellikle içinden geçtiğimiz dönemde ekonominin canlılığının ve iş birliklerinin sürdürülebilir olması için fuarların düzenlenebilmesinin tüm ekonomiler için kritik başarı faktörü olduğunun altını çizen Keskin, sektöre yenilikçi çözümler sunarak teknoloji ihracatında önemli bir rolü olan girişimcileri de fuar boyunca Yapı Tech Garage etkinlik alanında ağırlayacaklarını ekledi. Etkinlikler tarafında da verimli bir program hazırladıklarını, uzman isimlerin gerçekleştirecekleri değerlendirmelerle sektör için bir kuzey yıldızı olma misyonunu sürdüreceklerini belirten Keskin, Yapı Fuarı’nın dolu dolu bir programla 6 Nisan 2021 tarihinde 13:30’da TÜYAP’ta kapılarını açacağını hatırlattı.
Fuarın ilk günü saat 13:30’da gerçekleştirilecek Başkanlar Forumu’nda ekonomist Dr. Can Fuat Gürlesel moderatörlüğünde; Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Çetin Tecdelioğlu, ÇEDBİK Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Ünver Karaer, Deprem İzolasyon Derneği Başkanı Mehmet Emre Özcanlı ve GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu, yapı ihracatı ve sürdürülebilir yenilik fırsatlarını paylaşacak. Sektörün kanaat önderleri, 2021 ve sonrası için Türkiye yapı sektörünün hangi fırsatları değerlendirebileceğine dair öngörülerini aktaracak.
Fuar boyunca sürecek etkinliklerde; sağlıklı yapılaşma için kilit roldeki başarı faktörlerinin neler olduğu ve nasıl uygulanabileceği, yapı sektöründe sürdürülebilir büyümenin nasıl gerçekleştirilebileceği, pandemi ve sonrası dönemde oluşturulabilecek dirençli kamusal alanlarla ilgili yaklaşımlar ve fikir önderlerini buluşturacak yenilikçi üretim ve yatırım modelleri konuları kapsamlı bir şekilde paylaşılacak. Fuarın son günü ise Yapı Tech Garage Maraton sunumlarında girişimciler, yapı sektörünü nasıl dönüştürebileceklerini, geliştirdikleri iş ve uygulama modelleri ile uyguladıkları yenilikçi yaklaşımları detaylıca aktaracak.
Güvenli Ticaret için Hyve Safe & Secure Standartları
Alıcıların fuara katılımları ile oluşturulacak yeni iş birliği fırsatları kadar en az tüm fuar paydaşlarının sağlığı ve güvenliğinin de kendileri için öncelik olduğunu vurgulayan Keskin, sağlık ve güvenlik önceliğinden hareketle Hyve Group olarak Safe & Secure standartlarını geliştirdiklerini hatırlattı. Keskin, şöyle devam etti: “AEO (Etkinlik Organizatörleri Derneği) ve UFI (Uluslararası Fuarlar Derneği) gibi sektörel kuruluşlar, önde gelen etkinlik merkezleri ve ulusal sağlık kurumları ile birlikte çalışarak uygulamaya koyduğumuz Safe & Secure Standartları, tüm etkinliklerimiz için önceden uygulamaya koyduğumuz önlemlerimizin geliştirilmiş bir versiyonu. Safe & Secure Standartları; COVID-19 göz önüne alınarak tesis edilen yeni sanayi standartlarını da artık kapsayan, halihazırda bulunduğu pazarda öncü sağlık ve güvenlik önlemlerimizin geliştirilmiş bir versiyonudur. Safe & Secure önlemlerimiz Sosyal Mesafe, Koruma ve Tespit, Temizlik ve Hijyen, Bildirim başlıklarını içeriyor. Yeni önlemlerin nerede uygulandığını göstermek amacıyla ayrıca bir de Safe & Secure logosu da tasarladık.”