Uluslararası Göçmen İşçiler ve Ailelerinin Haklarını Koruma Konvansiyonu’nun 18 Aralık 1990 günü Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda imzalanmasıyla 2000 yılından itibaren 18 Aralık günü Birleşmiş Milletler tarafından “Uluslararası Göçmenler Günü” olarak kabul edilmiştir. Bugün, küresel ölçekte siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda uluslararası ilişkilerin ve ülkelerin politikalarının temel belirleyicisi hâline gelen göç, çağımızın en önemli meselelerinden bir tanesidir.
Asya, Avrupa ve Afrika arasında köprü görevi gören Türkiye, göçü en fazla hisseden ülkeler arasındadır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Muhacirler, kaybedilmiş ülkelerimizin milli hatıralarıdır.” sözüyle belirttiği gibi milli hatıralarımızı yaşatma hayalimiz, büyük ve köklü medeniyetimizden gelen, gönül coğrafyası anlayışımızın temelini oluşturan; adalet, hoşgörü ve misafirperverliğimiz ile “Ne olursan ol yine gel” çağrımız ülkemizi, göçmenlerin güvenle çaldığı ilk kapı yapmış ve kaynak ülke konumundan hedef ülke konumuna getirmiştir
Türkiye’nin misafir odası Antalya’mızda da 150’den fazla farklı ülkeden 90 bine yakın yerleşik misafirimize ev sahipliği yapıyoruz. Şehrimizin doğal ve tarihi güzelliği, ılıman iklim yapısı, ekonomik anlamda istihdam gücü, Antalya halkının yabancıya olan pozitif algısı ve ilimizin zengin kültürel mozaiği sayesinde yerel halkımız ve yabancılar şehrimizde uyum içerisinde yaşıyor. Antalya bu yönüyle tüm Dünya’ya örnek oluyor. Biz de Antalya Valiliği olarak bu uyumu korumaya, hem misafirlerimizin hem de vatandaşlarımızın huzur ve güvenliğini sağlamaya özenle gayret ediyoruz. Tüm insanlığın kadim kalesi ülkemizi, dünyada en güzel şekilde temsil etmenin gururunu yaşıyoruz.
Bu duygularla; bütün dünyanın göç meselesine Türkiye kadar duyarlılıkla yaklaşmasını temenni ediyor, dünyanın dört bir tarafında devam eden savaş, terör saldırıları, salgınlar ve kıtlıkların sonlanmasını diliyorum. Tüm misafirlerimizin 18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü’nü kutluyorum.