2 ihtimalliydi 3’e mi çıktı
Tek gündem maddemiz TCMB toplantısı . Bizim ve Piyasanın genel beklentisi %19 olan politika faizinde değişiklik yapılmayacağı yönünde. Geçen ay TCMB’de başkanlık görevinin değişmesi sonrası TCMB politikalarına yönelik sıkılaşma eğiliminin gevşetileceği algısı bir hayli şiddetlenmiş ve TL’de değer kayıpları gözlenmişti. Yeni başkan; gerçekleştirdiği konuşmalarında enflasyon riskine vurgu yaparak sıkı politikaların korunacağı yönelik güçlü tonda ifadeler kullanmıştı. Bu ifadelerin etkisi ile faiz indirimine yönelik beklentilerin zayıfladığını görmüştük. Bugünkü toplantıda faizlerde indirime gidilmeyeceğine yönelik beklentileri destekleyen unsurlar; Enflasyon ve enflasyon beklentilerindeki artış, yüksek cds, yüksek tahvil faiz ki hem gösterge hem de 10 yıllık tahviller ki %18,24 ve %18 seviyesindeler ve oynaklığı normal seviye ye dönmüş olsa da yüksek kur seviyesi. Dış nedenlere baktığımızda ise emtia ve petrokimya ürünlerindeki fiyat artış trendinin devam etmesi olarak sayabiliriz. Mart ayında TÜFE verisi %16.19 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşmişti. Çekirdek enflasyon %16.88 ile yüksek seyrini korurken ÜFE de %31’i aşarak 2018 Aralık tarihinden bu yana en yüksek seviyesinde gerçekleşmişti. Toplantıda faiz kararının yanında takip edilecek bir diğer unsur da toplantı karar metninde geçecek ifadeler olacak. Önceki başkan döneminde görülen şahin duruşun bu toplantıda da korunması piyasalar adına pozitif olacaktır. Bu noktada enflasyon ile mücadele vurgusunun güçlü bir şekilde yapılması ve sıkı para politikasının ileriki dönemlerde korunacağına yönelik açıklamaların görülmesi TL ve TL bazlı varlıklar üzerinde olumlu etkide bulanabilir. Yurtdışında ise ABD’de açıklanacak Mart ayına yönelik perakende satışlar ve Sanayii Üretimi verileri yakından takip edilecek. Ekonomik aktivitede beklenti üzeri toparlanmanın oluştuğuna yönelik verilerin gelmeye devam etmesi ile FED’in sıkı para politikasını beklenilenden daha erken bir tarihte gevşetme olasılığı piyasalarda daha fazla konuşulacaktır. Bu durum da doğal olarak fiyatlamalara yansıması beklenebilir. Örneğin dün dünyanın en büyük fonu olan Blackrock, FED'in varlık alımlarını azaltmaya beklenenden daha erken başlayacağı beklentilerini paylaştı. Bu nedenle ABD’de yurtiçi talebe ilişkin dataların güçlenme göstermesi ABD tahvil getirilerinde yükseliş trendinin korunmasını sağlayacaktır.
MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR
Asya hisse senetleri karılık seyrederken, Avustralya'da istihdam güçlü artış kaydetti, Güney Kore Merkez Bankası ise faizi değiştirmedi.
ABD’nin 2 savaş gemisinin Karadeniz’e geçmeyeceği bildirildi. Diğer taraftan da ABD Başkanı Joe Biden, ABD’nin 11 Eylül’e kadar Afganistan’dan çekileceğini duyurdu.
ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e 'önümüzdeki haftalarda' görüşme teklifinde bulunduğunu kaydetti.
Basında yer alan haberlere göre ; Biden yönetimi Rusya'ya yeni yaptırımlar açıklamaya hazırlanıyor. Bugün içinde duyurulması beklenen yaptırımların hem Rus yetkilileri hem de Rus kuruluşlarını hedef alması bekleniyor. Verilen bilgilere göre 30 kadar Rus kuruluşunun yaptırımlar ile karşılaşması gündemde.
Fed Başkanı Jerome Powell, Fed'in faiz oranlarında bir artırıma yönelmeden önce aylık tahvil alımlarını azaltacağını söyledi. Diğer taraftan ise ; Fed Başkanı Powell, 2022 sonu itibarıyla faiz arttırmış olmak yüksek düzeyde ihtimal dışı ve Birçok Fed yöneticisi 2024'e kadar faiz artırımı beklemiyor
Fed yayınladığı Bej Kitap raporunda, ABD ekonomisinin tüketiciler arasında büyüyen güvenin desteği ile bahara ivme kazanarak girdiğini belirtti.
Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida, Fed'in enflasyon konusunda başarısının ölçününün gelecekteki fiyat artışları için bekleyişlerin yüzde 2 seviyesinde çıpalanması olduğunu, enflasyon bekleyişlerinin artmaya başlaması durumunda Fed'in buna tepki vereceğini söyledi.
New York Fed Başkanı John Williams, ekonomi pandemiden toparlandıkça kısa vadede enflasyonda oynaklık olabileceğini, ancak genel fiyat artışlarnın bastırılmış olmaya devam etmesi gerektiğini söyledi.
Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda, koronavirüs salgını nedeniyle ihtiyatlı olunmaya devam edildiğini belirterek, Japon ekonomisinde yaşanacak herhangi bir toparlanmanın ılımlı olacağını söyledi.
Bayram sonrasına kadar kapalı kalacak restoran ve kafelerde iflas oranının yüzde 25’e çıkacağı tahmin ediliyor. TURYİD Başkanı Demirer ve TESK Başkanı Palandöken, sektör için acil yeni destekler açıklanması gerektiğini belirtirken, TURES Başkanı Bingöl de destek gelmemesi halinde açılma sonrası 300 bin istihdam kaybı yaşanacağını söyledi.
AC Asia ex, Japan % -0,35 satıcılı
S&P 500 % 0,15 alıcılı
Euro Stoxx 50 % -0,18 satıcılı
Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı