28. WorldFood Istanbul katılımcılarından 13 ülkeye ihracat

WorldFood Istanbul bu yıl ilk kez yer verdiği Food Tech Garage Etkinliği ile, tarım ve gıdada yerli girişimlere destek vererek sektör temsilcileri ile yeni iş birliği imkanları yaratırken bu alandaki girişimcileri de cesaretlendirdi.Yılın...

WorldFood Istanbul bu yıl ilk kez yer verdiği Food Tech Garage Etkinliği ile, tarım ve gıdada yerli girişimlere destek vererek sektör temsilcileri ile yeni iş birliği imkanları yaratırken bu alandaki girişimcileri de cesaretlendirdi.

Yılın ilk günlerinde Çin’de görülen ve kısa sürede tüm dünyaya yayılan, bahar aylarında Türkiye’de tespit edilen Kovid-19 pandemisinin etkilerinin sürdüğü şu günlerde gerçekleştirilen WorldFood Istanbul’da yoğun bir biçimde uygulanan güvenlik uygulamalarının disiplinli bir şekilde kontrol edildiğini belirten WorldFood İstanbul Fuar Direktörü Semi Benbanaste, sözlerini şöyle sürdürdü:

Güvenli Ticaret, 365 Gün Fuarcılık Yaklaşımı ile WorldFood Istanbul

“Uluslararası Fuarlar Birliği’nin (UFI) 10 bin katılımcısı ile yaptığı ve sonuçlarını eylül ayında paylaştığı, 9 bin firmanın yanıt verdiği anketinde katılımcıların 3’te 2’si, iptal edilen fuarların ticari ilişkilerine önemli ölçüde zarar verdiğini, hedefledikleri pazarlardaki bilinirliklerinin de azaldığını paylaşmıştı. Katılımcıların yüzde 50’si, canlı etkinliklerin gerçekleştirilememesinin yeni iş fırsatları yaratmalarını olumsuz etkilediğini söyledi. WorldFood Istanbul’a bu pencereden baktığımızda, aldığımız geri bildirimlere dayanarak, katılımcıların fuarın gerçekleştirilmesinden oldukça memnun olduklarını söyleyebiliriz. Böylece bu dönemde ekonomide durağanlığı aşmanın yolunun fuarlardan geçebildiğinin bir örneğini hep birlikte yaşadık. Bu dönemde de WorldFood Istanbul’u hayata geçirirken verimliliği esas alan bir fuar gerçekleştirdik.”

WorldFood Istanbul Fuar Direktörü Semi Benbanaste, “Güvenli Ticaret, 365 Gün Fuarcılık” yaklaşımıyla 4 gün boyunca WorldFood Istanbul’da; 145 ülkeden toplamda 6 bine yakın ziyaretçi ağırlandığını paylaştı. Ziyaretçilerin %29’unun yabancı olduğunu belirten Benbanaste, sözlerine şöyle devam etti:

“13 ülkeden 90’ın üzerinde alıcı sanal ticaret platformu Hyve Connect aracılığıyla katılımcılarla yeni iş birliklerine imza attı. Bir önceki yıla göre katılımcı başına düşen ziyaretçi sayısında ise yüzde 15 artış gerçekleşti. Yeni nesil fuarcılık anlayışında verimlilik yaklaşımını karşılayan bir dört gün geçirdik.”

Fuara bu yıl; güvenli gıdanın üretimi ve gıdaya güvenli erişim, tarımda ve gıdada her konuda sürdürülebilir yaklaşımların uygulanması ve benimsenmesi ile tarım ve gıdanın geleceği yerli girişimler ve sundukları yenilikçi çözümler damgasını vurdu.

Şef Somer Sivrioğlu ise, sınırlı sayıda mutfak profesyonelinin yer aldığı etkinlikte sürdürülebilir bir mutfağın nasıl kurgulanabileceğinin püf noktalarını paylaştı.

Sağlıklı Gıdanın Geleceği İyi Baktığımız Topraktan, Akıllı Tarımdan Geçiyor

Fuarın ilk paneli “Başkanlar Forumu: Gıda Sektörü 2021 Gündemi”, Türkiye’nin tarım ve gıdanın mevcut durumunun resmi ETÜDER Başkanı Melih Şahinöz ve İHBİR Başkanı Haluk Okutur’un tarafından çekildi. Şahinöz, Türkiye’nin rekabet gücünü artırması için dikey tarımda uzmanlaşması gerektiğinin altını çizerken, Okutur ise tüketicinin daha seçici olmasının tedarik zincirindeki sorunların giderilmesinde ilk adım olacağını paylaştı.

Etkinliğin ikinci gününde İrfan Donat’ın modetörlüğünü yaptığı “Sürdürülebilir Tarım ile Sıfır Açlık” panelinde; TurSEFF İş Geliştirme Müdürü Selen İnal, Önder Çiftçi Üretim ve Pazarlama Kooperatifi İş Geliştirme Müdürü Süleyman Bezirgan ve Anadolu Meraları Genel Koordinatörü Yasemin Kireç konuşmacı olarak katılırken, sağlıklı gıdanın geleceği konuşuldu. Tarım faaliyetlerinde kaynakların verimli kullanımı ile sürdürülebilirliğin önemine dikkat çekilen panelde; akıllı ve hassas tarım uygulamaları ile izlenebilir ve sürdürülebilir tarımın mümkün olduğu, bunun içinse önceliğin toprağı onarmaktan ya da toprağa iyi bakmaktan geçtiğinin altı çizildi.

Fuarın ikinci gününde “Gıdaya Erişim: Kriz zamanlarında Gıda Tedarik Zinciri” başlıklı ikinci panelde, pandemi döneminde ürün bulmada herhangi bir sıkıntı yaşanmadığı ancak tüketicinin psikolojisinin ihtiyaç yerine stoklanmaya yöneldiği değerlendirmeleri paylaşıldı. Doğuş Restaurant Entertainment and Management (d.ream) iş birliğinde gerçekleştirilen ve d.ream Tedarik Zinciri ve Satınalma Direktörü Volkan Yazar’ın yönettiği panele; Migros Ticaret A.Ş. Meyve Sebze ve Et Pazarlama Direktörü Ekmel Nuri Baydur, Nebyan Doğal Kurucu Ortağı Nazlı Uyanık Yıldız ile sektörün gelişmesine çok önemli katkı sunan gıda girişimlerine 360 derece hizmet sunan Kök Projekt’in Kurucu Ortağı ve CEO’su Semi Hakim katıldı.

Sürdürülebilir Bir Mutfak İçin Somer Şef’e Kulak Verin!

Bu yıl ilk defa düzenlenen, yoğun talebe rağmen sınırlı sayıda katılımcının ağırlandığı, Gastronomi Turizmi Derneği iş birliği ile “Food Master’s Class ile Masterchef Somer Sivrioğlu” etkinliği gerçekleştirildi. Etkinlikte Somer Şef, mutfak profesyonelleriyle birlikte sağlıklı ve sürdürülebilir gıdaların izlerini sürerken, firmaların süreçlerini sürdürülebilir kılmak adına yaptıkları çalışmalara, geliştirdikleri yeni teknolojilere ve sıfır atık inisiyatifine odaklandılar. Mutfakta sürdürülebilirliğin önemine dikkat çeken Somer Şef; pandemi nedeniyle seçtiği sürdürülebilir ve sağlıklı gıda konsepti için daha iyi bir yıl olamayacağını, pandemi döneminde böyle bir organizasyonun hayata geçmesinin çok kıymetli olduğunu söyledi. Etkinlik sonucunda katılımcılara dijital sertifikalar dağıtıldı.

Fuarda üçüncü günün ilk panelinde ise "Güvenilir Süper Gıdalar Artık Yeni Akım mı?” ve “İşletmeler Denetimlere ve Yeni Döneme Hazır mı?" başlığında, küresel ısınma nedeniyle yeterli minerallerden yoksun yetişen gıdalar, sağlıklı beslenme talebini ve propolis gibi süper gıda ihtiyaçlarını artırdığı, süper gıdaların bir trend olup olmadığı şeffaf bir biçimde konuşuldu. Tüketicilerin sosyal sorumluluk faaliyeti gösteren firmaları daha çok tercih ettiği tespiti paylaşıldı. Gıda Takviyesi ve Beslenme Derneği Başkanı Samet Serttaş’ın yönettiği panele; BEE’O Kurucu Ortak, Gıda Yük. Müh., Propolis Uzmanı Aslı Elif Tanuğur Samancı, Xsights Araştırma ve Danışmanlık Kurucusu Çiğdem Penn ve Yayla Agro Sağlıklı Beslenme Danışmanı, Diyetisyen Nihal Tunçer katıldı.

“İşletmeler Denetimlere ve Yeni Döneme Hazır mı?” başlıklı günün son panelinde ise BRCGS Türkiye Temsilcisi Evren Efe Kabagöz gıda üretiminde denetim süreçlerinin önemine ve Kovid-19 ile dijitalleşmesi hızlanan denetim süreçlerine değinirken, izlenebilirlikte artık blockchain teknolojisiyle risklerin asgariye indirildiğinin altını çizdi.

Şefin En İyi Tabağı Yarışması

Türkiye ayağı, World Gourmet Society (WGS) iş birliği, Aşçılar Derneği, Favori Lezzetler ve Gastronomi Turizmi Derneği desteğiyle WorldFood İstanbul kapsamında düzenlenen “Şefin En İyi Tabağı” yarışmasında Türkiye’nin dört bir yanından katılım gösteren şefler en yaratıcı tabakları sunmak üzere yarıştılar.

Yarışmaya katılan yüksek kaliteli, üstün niteliklerle yemek yapan ve servis eden otel, restoran, kafe şefleri, gönderdikleri videolar ve fotoğraflarla en etkili şekilde hazırlanmış tabaklarının neden yaratıcı olduğunu ve neden eşsiz bir şef olduklarını kanıtladılar. Tamamen Türkiye’de yetişen ürünlerin kullanımı ile bölgelerini ve yerel mutfaklarını temsil eden şeflerimizin kabul edilen tüm videoları, WGS’nin global topluluğuna ve de WGS tarafından belirlenen dünya klasmanındaki jüriye sunuldu. Çalışmalar 8 ayrı kategoride değerlendirilirken, her kategori için finalistler belirlendi.

Türkiye Şefin En İyi Tabağı Yarışması Ödül Töreni – Sonuçları

Fotoğraf Formatı ile Katılım Gösterenler:

·En iyi yerel lezzet kategorisi kazanını: Mesut Solmaz

·En iyi pişirme tekniği: Adem Berk Kömür

·En iyi malzeme kullanımı: Ömer Alkaya

·En yaratıcı tabak: Tuğçe Yılmaz

Fotoğraf Kategorisi İki Yıldız Kategorisi Kazananı:

·En Profesyonel Hazırlanmış Fotoğraf: Ayten Saner

·Şef Olarak Kişiliğini Göster!: Ayten Saner

Video Formatı ile Katılım Gösterenler:

·En iyi sosyal medya etkileşimi: Semih Keskin

·En eğlenceli video kategorisi kazanını Hakan Aykut

·En iyi yerel lezzet: Ömer Alkaya

·En iyi pişirme tekniği: Muhammed Koçak

·En iyi malzeme kullanımı: Özcan Yeter

·En yaratıcı tabak: (2 kazananı var - Hamza Mercimek ve Alaaddin Kısa)

Video Kategorisi Yıldız Kategorisi Kazananı:

· En profesyonel hazırlanmış video: Musa Can*

· Şef olarak kişiliğini göster: Musa Can


Hibya Haber Ajansı

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri