280 baz puan arttı

280 Baz Puan ArttıGeride bıraktığımız günde yurt içerisinde TCMB’nin gerçekleştirdiği yılın ikinci enflasyon raporu toplantısı takip edildi. Burada iki unsur piyasalar açısından önemliydi; TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun...

280 Baz Puan Arttı

Geride bıraktığımız günde yurt içerisinde TCMB’nin gerçekleştirdiği yılın ikinci enflasyon raporu toplantısı takip edildi. Burada iki unsur piyasalar açısından önemliydi; TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun değerlendirmeleri ve bankanın yılsonu enflasyon tahminini hangi ölçüde revize edeceği… Öncelikle Kavcıoğlu, kredi büyüme hızının ve kompozisyonunun kritik önemde olduğunu ve Ocak ayı sonlarından itibaren yeniden artış eğilimine girdiğini belirtti . Tabii bu durum iç talep kaynaklı enflasyonist risklerin yukarı yönde olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla TCMB’nin hızlı bir şekilde faiz oranlarında indirime gitmesinin önünde engel teşkil edebilir. Enflasyona ilişkin yorumlarda ise görünümün olumsuz etkilerinin devam ettiği dile getirildi. İthalat fiyatlarındaki artışların enflasyonda görülen yükselişte önemli bir rol oynadığı vurgulandı. Önümüzdeki dönemde fiyat istikrarı temel aracı doğrultusunda tüm araçları kullanmaya devam edileceğini söylemesinin yanında politika faizinin, gerçekleşen ve beklenen enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edileceği daha önceki yapılan açıklamalara paraleldi. Yılsonu enflasyon tahmini ise Ocak ayında belirlenen %9.4’den %12.2 seviyesine revize edildi. Bilindiği üzere TCMB’nin yayınladığı ve piyasa katılımcıları ile gerçekleştirdiğini ankette yılsonu enflasyon beklentisi %13 seviyelerine yükselmişti. TCMB’nin revizyonu her ne kadar piyasa beklentisinin altında kalsa da bu beklentilere yakınlaştırılmış olması pozitif olarak değerlendirebilir. Genel olarak hem enflasyona yönelik açıklamalar hem de yılsonu enflasyon tahmininde yukarı yönde tatmin edici revizeye gidilmiş olması, bankanın sıkı para politikasını kolaylıkla gevşetmeyeceği algısının güçlenmesini sağlayarak TL’de değer kayıplarını beraberinde getirdi. Küresel piyasalarda ise ABD kaynaklı güçlü veriler ile karşılaştık. İlk olarak birinci çeyrek büyüme verisinin %6.4 ile beklentileri aştığını hatırlatalım. Haftalık işsizlik maaşı başvuruları ise 553 bin ile pandeminin başlamasından bu yana en düşük seviyede gerçekleşti. Haftanın son işlem gününde en önemli gündem maddesi FED’in favori enflasyon göstergesi olan ABD kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi (PCE) verisi olacak. Dataların beklenti üzerinde gelmesi enflasyona yönelik endişeleri yeniden canlandırabilir.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Sermaye Piyasası Kurulu(SPK), "Tam Kapanma" tedbirleri nedeniyle finansal rapor bildirim tarihlerine 30 gün ekledi.SPK haftalık bülteninde yer alan kararda şöyle denildi: a) Portföy yönetim şirketleri ve yatırım kuruluşlarının henüz kamuya açıklanmamış 01.01.2021-31.03.2021 üç aylık ara hesap dönemine ait finansal raporlarının bildiriminin, sermaye piyasası mevzuatında belirlenmiş olan nihai bildirim sürelerine 30 gün eklenmek suretiyle yapılmasına, b) Sermaye piyasası araçları bir borsada ve/veya teşkilatlanmış diğer pazar yerlerinde işlem gören işletmelerin henüz kamuya açıklanmamış 01.01.2021-31.03.2021 üç aylık ara hesap dönemine ait finansal raporlarının bildiriminin, sermaye piyasası mevzuatında belirlenmiş olan nihai bildirim sürelerine 30 gün eklenmek suretiyle yapılabilmesine karar verilmiştir."

Asya Pasifik Bölgesi'nde hisse senetleri Hong Kong öncülüğünde son üç gündür ilk kez geriledi. Japonya'nın Topix endeksi yüzde 0.1 gerilerken, Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.4, Hang Seng endeksi yüzde 1.4 Avustralya'nın S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.7 düştü.

Japonya'da Mart ayında çip sıkıntısı ve olağanüstü hal durumlarına rağmen imalat aktivitesi önceki aya göre yüzde 2.2 yükseldi. Ekonomistlerin beklentisi yüzde 2 gerileme olması yönündeydi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch tarafından hazırlanan "Küresel Finansal Kuruluşlar Not Güncelleme-1. Çeyrek" raporunda finansal kuruluşların not görünümlerinin istikrar kazanmakta olduğu bununla birlikte aşağı yönlü risklerin ise sürdüğü kaydedildi.

İşten çıkarma yasağı, 30 Haziran'a kadar uzatıldı.Cumhurbaşkanlığının "4857 Sayılı İş Kanununun Geçici 10 uncu Maddesinin Birinci ve İkinci Fıkralarında Belirtilen Sürelerin 17/5/2021 Tarihinden İtibaren 30/6/2021 Tarihine Kadar Uzatılmasına Dair Karar"ı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, salgın döneminde yaşanan sıkıntılar nedeniyle memur ve esnaflar için hazırlanan yeni destekleri açıkladı.

"Kalekim Kimyevi Maddeler Sanayi ve Ticaret A.Ş" ve "Penta Teknoloji Ürünleri Dağıtım Ticaret A.Ş." halka arz başvuruları SPK tarafından onaylandı

Çin'de imalat sektörü ve hizmet sektörü aktiviteleri Nisan ayında bir önceki aya göre daha yavaş bir hızla büyüdüler. Çin Ulusal İstatistik Bürosu tarafından hazırlanan resmi imalat PMI Nisan ayında Mart ayındaki 51,9 puandan 51,1 puana geriledi. Analistler ise resmi imalat PMI'nın 51,7 olmasını bekliyorlardı.

AC Asia ex, Japan % -0,61 satıcılı

S&P 500 % -0,31 satıcılı

Euro Stoxx 50 % -0,05 satıcılı

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri