Oluşturduğu dolaylı ve direkt iş hacmi ve istihdam ile yüksek döviz girdisi sağlayan yapı sektörü, yerli ve yabancı tüm paydaşları ile bölgenin en güçlü iş birliği platformu Yapı Fuarı – Turkeybuild Istanbul Fuarı’na hazırlanıyor. 6 – 9 Nisan tarihleri aralığında TÜYAP’ta hibrit yaklaşımlar ile kapılarını açacak olan 43. Yapı Fuarı – Turkeybuild Istanbul, sunacağı yeni iş birliği ve ticaret fırsatlarının yanı sıra gerçekleştireceği etkinliklerle de sektöre yol göstermeye devam edecek. Tüm sağlık önlemlerinin Hyve Safe & Secure Standartları çerçevesinde alındığı fuar ortamının yanı sıra, canlı yayınlar ve Hyve Connect uygulaması sayesinde uzaktan katılım da mümkün olacak.
Etkinlikler ile Yapı Sektörü 2021 ve Sonrası İçin Rotasını Belirleyecek
Hibrit yaklaşım sayesinde hangi gerekçe ile olursa olsun Fuara katılamayacak alıcı ve ziyaretçilere bir telefon ya da bir bilgisayar uzaklığında olacaklarını belirten Turkeybuild Istanbul Fuar Direktörü Banu Keskin, fuarların yerel ekonomilerin kalkınması açısından önemini hatırlattı. Keskin, fuarlardaki etkinliklere katılan fikir önderlerinin birikimleriyle, özellikle böyle dönemlerde yol göstermeleri ve yeni fırsatlar sunmalarının çok kıymetli olduğunu vurguladı. Tüm paydaşlar ve sektör uzmanları ile birlikte malzeme, inşaat ve mimari alanındaki güncel konular, yenilikler ve teknolojiler hakkında sektörün ihtiyaç duyduğu tüm güncel bilgilerin tek bir çatı altında Yapı Arena Etkinlik Programı yer alacağını belirtirken, Yapı Sahnesi Konferansları, Yapı Tech Garage Girişimciler Alanı, Yapı Masterclass Mimari Ustalık Sınıfları ve Altın Mıknatıs Stant Tasarım Ödülleri’yle zenginleşeceğinin altını çizdi.
Her yıl olduğu gibi bu yılın açılışında da iki farklı Başkanlar Forumu ile etkinliklerin açılışını gerçekleştireceklerini belirten Keskin, şöyle devam etti:
“Her dönem olduğu gibi özellikle içinden geçtiğimiz dönemde ekonominin canlılığını koruması, iş birliklerin sürdürülebilirliği için fuarlar tüm ekonomiler için kritik başarı faktörü. Bu durumu desteklemek adına oldukça verimli ve yol gösterici bir etkinlik programı da hazırladık. Sektörün önderlerinin tecrübeleriyle yeni fırsatları, sektörün gittiği yönü anlatırken, girişimcilerimiz ise yapı sektörünün geleceğine dair yeni iş modellerini, ürünlerini ve fikirlerini bizlere sunacak. Bu açıdan Yapı Tech Garage alanının önemine dikkat çekmek isterim. Sektörün girişimcilerle bir araya gelerek daha yenilikçi, çözüm odaklı ve verimli sonuçlar elde edebilmesi, Türkiye’nin yapı alanındaki güçlü kaslarının daha da güçlenmesi ve Yapı 4.0 uygulamalarının yaygınlaştırılması adına önemli.”
Fikir Önderleri İhracatı ve Yeni Fırsatları Başkanlar Forumunda Değerlendiriyor
Fuarın ilk günü 6 Nisan’da saat 13:30’da gerçekleştirilecek Başkanlar Forumu’nda ekonomist Dr. Can Fuat Gürlesel moderatörlüğünde; Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Çetin Tecdelioğlu, ÇEDBİK Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Ünver Karaer, GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu ve Deprem İzolasyon Derneği Başkanı Mehmet Emre Özcanlı, yapı ihracatı ve sürdürülebilir yenilik fırsatlarını paylaşacak. Sektörün kanaat önderleri, 2021 ve sonrası için Türkiye yapı sektörünün hangi fırsatları değerlendirebileceğine dair öngörülerini aktaracak.
İlk günün 15:00-16:00 arasında düzenlenecek son etkinliğinde sağlıklı yapılaşma için kilit roldeki su yönetiminin nasıl yapılması gerektiği, GF Hakan Plastik sponsorluğunda ve Yapı Medya İletişim iş birliği ile, “Sağlıklı Yapılaşmanın Anahtarı: Suyu Tasarlamak ve Yönetmek” oturumunda detaylandırılacak. Konu; Yapı Medya İletişim İçerik ve Etkinlik Yöneticisi Ezgi Tezcan’ın moderatörlüğünde; GF Hakan Plastik Ürün ve Pazarlama Direktörü Hüseyin Ünlüyol, İSKİ Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Prof. Dr. Tuğba Ölmez Hancı ve Akım Mühendislik Kurucusu Süleyman Akım tarafından değerlendirilecek.
İkinci Gün Etkinlikleri
Fuarın ikinci günü 7 Nisan günü saat 11:00’de Nobon iş birliği ile gerçekleştirilecek “Yapı Masterclass Buluşma,Tanışma ve Fuar Özel Turu – İklim, Çevre ve Dijital Üretim” etkinliğine kayıt yaptıran ziyaretçiler, moderatör eşliğinde, Fuar Alanı içindeki katılımcı firmalar ile bir araya gelecek. Gün bazında toplam 6 standa ziyaret fırsatı sunacak etkinlik, konuk mimarların katılımıyla farklı tematik sohbetlere de imkân verecek. Ziyaretçiler, etkinliğin konuğu olan usta mimar ve mühendisle doğrudan bağlantı kurma fırsatını da bulabilecek. Bu etkinlik 15 katılımcı ile sınırlandırılacak.
Yapı Masterclass – Mimari Ustalık Sınıfları tematik stant ziyaretleri sonrasında sınıf katılımcılarımız ve konuklarımızla iklim krizinin etkileri her geçen gün daha görünür olurken, çevre ve mimarlık ilişkisini ve yeni nesil tasarlama ve üretim pratikleri konuşulacak. NOBON Kurucusu Dr. Hasan Cenk Dereli’nin yöneteceği oturuma PIN Mimarlık Kurucu Ortağı Salih Küçüktuna, Yüksek İnşaat Mühendisi Ümit Özkan ve degostudio Kurucu Ortağı Volkan Taşkın katılacak.Saat 13:30-14:30 arasında Değişim Mimarı İnovatif Yönetim Danışmanlığı iş birliğinde gerçekleştirilecek günün ikinci etkinliği “Yapı Sektöründe Sürdürülebilir Büyümenin Sırrı: Çevik Dönüşüm”, çevik dönüşüm ile yeni nesil yönetim yaklaşımlarını işletme ihtiyaçlarına uyarlayarak işletmedeki potansiyeli ortaya çıkarmak ve hayata geçirmek için yapı sektöründe bir örnek teşkil edecek. Değişim Mimarı Kurucusu, İnovatif Yönetim Danışmanlığı Çevik Dönüşüm Koçu ve İşletme Mentoru Demet Demirer moderatörlüğünde düzenlenecek oturumda, Sigma Mühendislik Tasarım Departman Direktörü İlhan Ergüney, SOCAR Türkiye İnşaat Proje Baş Mühendisi Kadir Tolga Erpınar ve MAA Melike Altınışık Mimarlık Kurucusu ve Y. Mimar Melike Altınışık söz alacak.
Günün son etkinliği ise “Altın Mıknatıs Stant Tasarım Ödülleri”Ödül Töreni olacak. Rekabetin yoğun şekilde yaşandığı en verimli pazarlama ve pazarı öğrenme etkinliği olan fuarlarda, ürün ve hizmetlerin tanıtım ve pazarlanmasında fiziki olarak farklılaşmayı sağlayan ve görünürlüğü güçlendiren stant tasarımları ziyaretçilere büyük etki bırakmak için fırsat aracı haline dönüşürken, bu fırsatı en iyi şekilde değerlendiren firmalar Altın Mıknatıs Ödülü’nü kazanacak. İlk Yapı Fuarı’ndan bugüne düzenlenen ödül töreninin yanı sıra TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu Üyesi Elif Ersoy, TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Yönetim Kurulu Başkanı Esin Köymen, TMMOB İç Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Gül Merve Yılmazer, Renda Helin Design Kurucusu Yüksek İç Mimar Renda Helin Çilalioğlu Çizer ve Grafik Tasarımcılar Meslek Kuruluşu (GMK) Genel Sekreteri, Pep Creative Design Studio Kurucusu Zeynep Tonguç tören kapsamında tecrübelerini aktaracaklar.
Üçüncü Gün Etkinlikleri
8 Nisan tarihinde günün ilk etkinliği 11:00-11:30 saatleri arasında “Yapı Masterclass” etkinliğinin ikincisi “Salgınlar ve Dirençli Kamusal Alanlar” temasıyla Nobon kurucusu Dr. Hasan Cenk Dereli eşliğinde, Deniz Aslan, Nergiz Arifoğlu ve Samim Magriso eşliğinde hayata geçecek. Gün boyu sürecek stant ziyaretleri sonrasında, 16:30-17:30 saatleri aralığında bu kez konuk katılımcılar, stant ziyaretlerinin ardından peyzaj tasarımı ve aydınlatmanın peyzaj alanlarının deneyimlenmesine getirdiği açılım üzerine konuşacak. Açık alanlarda bulunmanın ve mesafeli buluşmaların ne kadar önemli olduğunu öğreten pandemi süreci sonrasında dirençli kamusal alanların işlevlendirme ve malzeme desteği ile nasıl kurgulanabileceği tartışılacak.
Başkanlar Forumunun ikinci ayağı ise “Fikir Önderleri İnovatif Üretim ve Yatırım Modellerini Tartışıyor” başlığıyla gerçekleşecek. Bilişim Vadisi Tasarım Kümelenme Merkezi Direktörü Pınar Sipahi moderatörlüğünde; İzmir Serbest Mimarlar Derneği (İzmirSMD) Başkanı Hüseyin Egeli, Gayrimenkul ve İnşaat Birliği Platformu (GİİP) Gen. Skr. Mehmet Ali Kandemir, Gayrimenkul için Strateji Platformu (GİSP) Yön. Kr. Üyesi Mehmet Ersül, Türk Serbest Mimarlar Derneği (TürkSMD) Başkanı Önder Kaya ve Urban Land Institute Türkiye (ULI Türkiye) Başkanı Zafer Baysal tecrübelerini ve öngörülerini aktaracak.
Yapı Fuarı, Son Gününde Yapı Tech Garage Maraton Sunumlarına Ev Sahipliği Yapacak
Girişimcilerin sektörle daha sık bir araya gelmeleri yaklaşımından hareketle Değişim Mimarı İnovatif Yönetim Danışmanlığı iş birliğiyle ortaya çıkan ve 4 gün boyunca sektöre damga vuran girişimcileri ağırlayacak olan Yapı Tech Garage alanının tekno-girişimleri; fuarın son gününde gerçekleştirilecek Yapı Tech Garage Maraton Sunumları ile yeni iş ve ürün modelleri hakkında sektör paydaşlarını bilgilendirecekler.
Alanda; sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik, yapı bilgi modellemesi, ileri dönüşüm, yapay zeka, şantiye yönetim araçları, yapı mobil uygulamaları, 3B üretim, online pazaryeri, bulut yazılım ve nesnelerin interneti gibi konularda girişimler, tasarım aşamasından bina teslim aşamasına kadar mimarlara, mühendislere, proje yöneticilerine, üreticilere, yüklenicilere, geliştiricilere, pazarlamacılara ve kullanıcılara farklı olanaklar sunduğu teknolojileri tanıtacaklar.
9 Nisan 12:00-14:00 aralığında, Hyve Group Fuarlar İçerik ve Etkinlikler Departmanı Yöneticisi Zeynep Gülşen ve Değişim Mimarı İnovatif Yönetim Danışmanlığı Kurucusu Demet Demirer tarafından modere edilecek oturumda, Ottan Studio Kurucusu Ayşe Yılmaz, Planticket Kurucu Ortağı Bora Yiğit Şentürk, Elta VR Kurucu Ortağı Eli Levi, BIMCrone Kurucu Ortağı Nesrin Akın Öztabak, BIMMade Kurucusu & Genel Müdürü Serdar Birden, iyiMakina Kurucusu Sinan Zabunoğlu, İç Mimar, Funsef Kurucu Ortağı Şule Erkınay ve Optio Kurucu Ortağı Ufuk Baydilek çalışmalarını tanıtacak.
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı