Esas Holding’in sosyal yatırım birimi olan Esas Sosyal, Esas Holding’in sorumlu vatandaşlık değerini, Şevket Sabancı ve ailesinin topluma yatırım vizyonu ile birleştirmiştir. Günümüzde mevcut sosyal etki yatırımı anlayışının Türkiye’deki örneği olan, toplumsal sorunlar için ortak çözümler üretmeyi amaçlayan Esas Sosyal, araştırma, ortak projeler ve programları kapsayan üç ayaklı stratejisi ile gençlik ve istihdam alanında sürdürülebilir çalışmalar yürütmektedir. “Gençlere Fırsat Eşitliği” yaratma misyonundan yola çıkarak 2016 yılında başlatılan İlk Fırsat Programı ile gençlerin istihdamında yüksek bir sosyal etki sağlanmıştır. İlk Fırsat Programı’nda edinilen deneyimlerden yola çıkarak Hayırlı Sabancı’nın desteğiyle hayata geçirilen İngilizce Fırsatım Programı’nda gençlerin yabancı dillerini geliştirmelerine katkıda bulunmak ve okuldan işe geçiş süreçlerini kolaylaştırmak hedeflenmektedir.
Başvuruları 15 Ocak 2021’de tamamlanan İngilizce Fırsatım Programı ile devlet üniversitelerinin 3. sınıflarında okuyan gençlere, 12 ay süresince 3 kur online canlı sınıflarda Berlitz Dil Okulları’ndan İngilizce eğitimi sağlanarak en az orta seviyede yabancı dil bilgisi ile mezun olmaları amaçlanıyor. İngilizce Fırsatım, bir dil programı olmanın ötesinde öğrencilere okuldan işe geçiş süreçlerini kolaylaştıracak eğitimler ve İngilizce CV hazırlama, bire bir İngilizce mülakat koçluğu gibi deneyimler sunan kompakt bir kişisel gelişim programı olma özelliğini de taşıyor.
Büyük ilgi gören ve daha ilk yılında Türkiye’nin 81 ilinden 6.500 başvuru alan İngilizce Fırsatım Programı’na yapılan başvuruların %74’ünü kadın, %26’sını erkek adaylar oluşturuyor. İngilizce Fırsatım Programı’nın büyük bir titizlikle gerçekleştirilecek olan başvurularının değerlendirilmesi ve online oryantasyon sonrasında 15 Mart haftasında başlaması planlanıyor. Program Mart 2022’de tamamlanacak.
Esas Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Emine Sabancı Kamışlı: “Ben her fırsatta gençlere yapılan yatırımın topluma yatırım olduğunu vurguluyorum. Gençleri desteklemenin ve eğitimli gençlere işe geçişlerinde destek olmanın önemini anlatıyorum. Gençlere kulak kabarttığımızda gördük ki; sadece istihdam sürecinde değil, üniversite eğitiminde de fırsat eşitsizliği var. 2020’nin sonunda yayınlanan, sponsorluğunu üstlendiğimiz GYİAD’ın Türkiye'de Genç İş Piyasası ve Geleceğine Bakış Raporu’nda üniversite mezunu katılımcıların yaklaşık 3’te1’lik oranının yabancı dil bilmediği ya da çok az bildiği sonucuna ulaşıldı. Sevgili Annem Hayırlı Sabancı’nın adını vererek başladığımız bu programa gençlerin yoğun ilgi göstermesi, sorunun damarlarına inerek ne kadar doğru bir ihtiyaca çözüm modeli geliştirdiğimizi gösteriyor. Bu noktada genç işsizliğinin bir kurumun tek başına çözebileceği bir sorun olmadığını hatırlatarak kurumları ve kişileri, Esas Sosyal olarak sahiplendiğimiz gençlik ve istihdam alanında bize destek olmaya davet etmek istiyorum” dedi.