Haftanın ilk önemli verisinde ISM imalat endeksinin Nisan ayında, Mart’ta gördüğü 64,7 zirve seviyesinden bir miktar gerileyerek 60,7 seviyesine geldiği görülüyor. Piyasa beklentisinin 65 olduğu ve ciddi ayrışma olduğu düşünülürse gözden kaçan bazı durumlar var. Alt bileşenlere baktığımızda, ana endeksi yeni siparişler endeksinin aşağı yönlü etkilediği görülüyor. Bu tarafta 68’den 64,3’e doğru bir gerileme var. Bu durumun böyle olmasında küresel arz sıkıntısının da önemli etkisi var ve sektörü geri çeken unsurun bu olduğu anlaşılıyor. Fiyatlar 89,6’ya yükselerek enflasyon baskısını yansıtırken, istihdam endeksinde 59,6’dan 55,1’e yavaşlama görülüyor. Bu seviyeler, yine de baz değerin bayağı üzerinde ve endüstri büyüme bölgesinde kalmaya devam ediyor.
İstihdam bileşeni, Cuma açıklanacak olan Nisan tarım dışı istihdam için de oldukça kritik. Manşet veri için beklenti 980K’lık bir artış olması yönünde. Salgın öncesi standartlarla bile karşılaştırıldığında güçlü bir artış. Açılmaların devam etmesi ile beraber geçici işsizlik de elemine oluyor. Geçici işsizlik tamamen elemine olup da, salgından sonra işe dönemeyenlerin sayısı ortaya çıktığında istihdamın ne kadar daha ilerleme kat etmesi gerektiği daha rahat anlaşılacak. Ücret artışları konusu da enflasyona katkısı bakımından önemli, ancak hala istihdamdaki değişimler ve pandemide dışarda kalanların orta düşük ücret skalası yüzünden bir yapaylık söz konusu. Fed halen beklemede, ancak ekonomideki ivmelenme yaz aylarında “varlık alımlarının azaltılabileceğine dair iletişim” kurmasını beraberinde getirebilir.
Bir diğer unsur da ekonomik ayrışma ile alakalı… Bugün 62,9 seviyesinde açıklanan Nisan imalat PMI verileri Euro Bölgesi açısından çok da geride kalmayan bir görüntüye işaret ediyor. İlk çeyrekteki resesyon etkilerinin de aşılmakta olduğunu göstermesi bakımından önemli. Avrupa, yavaş ilerleyen aşılamada arayı kapatırsa düzelme daha fazla ağırlık kazanacaktır.
Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı