ABD TÜFE verisi öncesinde küresel piyasalarda risk iştahı pozitife dönmüş durumda

*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.Bugünkü ABD TÜFE verisi öncesinde küresel piyasalarda risk iştahı pozitife dönmüş durumda. Asya piyasalarında alıcılı bir görüntü hakimken, ABD ve Avrupa vadelileri...

*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.


Bugünkü ABD TÜFE verisi öncesinde küresel piyasalarda risk iştahı pozitife dönmüş durumda. Asya piyasalarında alıcılı bir görüntü hakimken, ABD ve Avrupa vadelileri de artıda. Dün başarılı geçen ABD Hazine ihaleleri sonrasında ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin gevşemeye devam ederek %1,5'in altına sarkması piyasaları desteklerken, Çin-ABD ticareti ile ilgili haber akışı da Asya piyasalarına olumlu yansımış durumda. ABD tahvil faizlerindeki gevşeme, şu aşamada enflasyon riskinin geçici olduğu yönündeki beklentilerin piyasalarda etkili olduğuna işaret ediyor. Bu durum gelişmekte olan ülke kurlarına da olumlu yansımış durumda. Yurtiçi tarafta, dün dar bir bantta hareket eden endeks günü %0,11 oranında artışla 1.449,17 seviyesinden kapattı. 8,60'ın altına sarkan Dolar  /TL,  sabah saatlerinde 8,59 seviyelerinde yataya yakın seyrediyor. Ülke risk primimiz de (5 yıllık CDS) 10 baz puanlık düşüşle 383 seviyesine gerileyerek iyileşmeye devam etmekte. Küresel risk iştahındaki olumlu görüntü, kurlardaki gevşeme ve ülke risk primimizdeki iyileşmeye bağlı olarak endeksin güne alıcılı bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. Bugün ABD'de açıklanacak TÜFE enflayon verileri dışında, Avrupa Merkez Bankası faiz kararı ile Başkan Christine Lagarde'ın TSİ 15:30'daki basın toplantısı yakından takip edilecektir. Ayrıca yurtiçi tarafta, gelecek haftaki NATO liderler zirvesi nedeniyle, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında bugün toplanacak.





     

MAKROEKONOMİ

   

Para politikasının geleceğine yönelik sinyal verebilecek ve bugün açıklanacak olan mayıs ayına ilişkin ABD enflasyon verilerine odaklanılmasıyla birlikte ABD hisse senedi borsaları dünü hafif düşüşlerle kapattı. ABD 10 yıllık tahvil faizindeki aşağı yönlü hareket ise sürdü ve %1,47 ile 7 Mayıs'tan bu yana en düşük seviyede bulunuyor. Biden'ın, Trump döneminde yasaklanan TikTok gibi uygulamalara bakışının değiştiğini gösteren gelişmeler ise ABD-Çin ilişkileri adına olumlu bir resim çizmesi nedeniyle arka planda izlenen detaylardan.

Yurt dışı tarafta bugün veri takvimine bakıldığında,
 
ABD tarafında, TSİ 15.30'da mayıs ayına ilişkin TÜFE verileri açıklanacak. ABD'de TÜFE nisan ayında baz etkisinin de katkısıyla 2008'den beri en yüksek rakam olan %4,2'ye yükselmişti. Aylık %0,8 artış, 2009'dan beri görülen en yüksek aylık artıştı. Çekirdek TÜFE ise aylık %0,9 artarken, yıllık ise %3'e yükselmişti. Çekirdek enflasyondaki yükselişte, ekonominin yeniden açılma sürecinde artan emtia fiyatları ile tedarik sorunları ve arz kısıtları etkili olmaya devam etmişti. Aşılama süreci sonucu atılan normalleşme adımları ve teşvik paketi ile iç talep artmakta. Ayrıca arz tarafındaki sıkıntılar da TÜFE'ye yansımakta. Mayıs ayına ilişkin PMI, Michigan Üniversitesi tüketici güveni ve diğer birçok veride artan fiyat baskılarına yönelik sinyaller devam etse de baskının geçtiğimiz aya göre yavaşlaması beklenmekte. TÜFE'deki aylık artış hızının %0,8'den %0,4'e gerilemesi beklenirken, yıllık enflasyonun ise baz etkisiyle %4,2'den %4,7'ye yükselmesi beklenmekte. Çekirdek TÜFE'nin ise mayısta aylık bazda %0,9'dan %0,4'e gerilemesi beklenirken, yıllık bazda ise baz etkisiyle %3'ten %3,4 seviyesine yükselmesi bekleniyor.
 
Bunun yanında, ABD'de TSİ 15.30'da 5 Haziran haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi takip edilecek. 29 Mayıs haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları, Biden'ın devasa teşvik paketleri, aşılamalardaki hızlanma, hizmet sektörü işletmelerinin açılmaları ve istihdam artışına gitmelerinin etkisiyle son beş haftadır art arda düşüşünü sürdürerek 385 bin kişi seviyesine gerilemiş ve böylece salgın sonrası ilk kez 400 bin kişi seviyesinin altına gelmişti. Bu kapsamda, 5 Haziran haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvurularının düşüşünü sürdürerek 370 bin kişi seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.
 
Avrupa tarafında ise, piyasaların odak noktasında, TSİ 14.45'te ECB'nin faiz kararı ve TSİ 15.30'da ECB Başkanı Christine Lagarde'ın konuşması olacak. ECB, nisan ayındaki toplantısında politika faizi olan temel refinansman faizini %0 seviyesinde, mevduat faizini -%0,50 seviyesinde ve marjinal borç verme faizini ise %0,25 seviyesinde sabit tutmuş ve Pandemik Acil Durum Satın Alma Programı'nın (PEPP) toplam 1,85 trilyon Euro'luk miktarında ve Mart 2022'ye kadar uzanan süresinde değişikliğe gitmemişti. Bunun yanında ECB, yılın ilk aylarına göre ikinci çeyrekte varlık alım hızının artırılacağını vurgulamıştı. Bölgede aşılamanın hızlanmasıyla güçlü PMI verileri ekonomik toparlanmaya dair sinyal verirken, fiyat baskıları ise artmakta. Geçtiğimiz günlerde ECB'nin güvercin ve şahin kanadı arasında varlık alımları konusunda görüş ayrılıklarının belirginleştiğini görmüştük. Toplantıda herhangi bir politika değişikliği beklenmese de varlık alımlarının ne zaman azalacağı ve ne zaman bitebileceğine dair mesajlar izlenecektir. Genel olarak beklentiler aralık ayında 1,85 trilyon Euro'ya çıkarılan Pandemi Acil Varlık Alım Programı'nın artırılmayacağı ancak en azından Mart 2022'ye kadar sürebileceği yönünde ağırlık kazanıyor. Ayrıca ECB'nin paylaşacağı makroekonomik projeksiyonlar da dikkatle takip edilecek.
 
Diğer yandan, TSİ 14.30'da Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) Aylık Petrol Piyasası Raporu yayınlanacak. Ayrıca bugün Viyana'da Avrupa ülkeleri, Rusya ve İran'dan katılan yetkililerle düzenlenecek olan İran ile nükleer anlaşmanın yeniden canlandırılması görüşmeleri takip edilecek.
 
Yurt içi tarafta ise, TSİ 10'da nisan ayına ilişkin işsizlik oranı verisi takip edilecek. Mart ayında mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı, başta sanayi istihdamındaki artışın katkısıyla %13,2'den %13,1'e iyileşmiş, işsiz sayısı 59 bin kişi artışla temmuzdan bu yana en yüksek seviyeye çıkarken, istihdam, çoğunluğu sanayi istihdamı kaynaklı olmak üzere 550 bin kişi artmıştı. İş gücüne katılma oranı ise %50,1'den %51'e çıkarak salgın öncesi seviyeye gelmiş ve işsizlik oranlarındaki düşüşü sınırlamıştı. Mart ayında sanayi, tarım ve inşaat istihdamında aylık artışa karşılık hizmet istihdamında düşüş gözlenmişti.
 
Ayrıca TSİ 17'de Fitch, Türkiye ekonomisi konulu web semineri düzenleyecek. Bunun yanında Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı, gelecek hafta düzenlenecek NATO Liderler Zirvesi nedeniyle bugün TSİ 15'te gerçekleştirilecek.
 
TCMB bugün DTH, rezerv ve menkul kıymet istatistiklerini paylaşacak.

Yurt içi yerleşiklerin dolarizasyon hareketine BDDK'nın yayınladığı günlük verilerden de bakıyoruz ve 4 Haziran haftasında toplam DTH miktarı 0,7 milyar USD (Bireysel 0,08 milyar USD düşüş ve kurumsal 0,62 milyar USD düşüş) azaldı. Toplam YP mevduatın toplam mevduat içerisindeki oranı %55,8'den %56,4'e yükseldi. TL kredilerde haftalık %0,43 artış, YP kredilerde haftalık %0,12 düşüş, toplam kredilerde ise kur etkisinden arındırılmış bazda baktığımızda %0,23  artış görmekteyiz.

TCMB Analitik Bilanço verilerine göre 4 Haziran haftasında toplam ve net rezervin arttığını hesaplamaktayız. İlgili haftada TCMB dış varlıkları 1 milyar USD arttı. Bunun neticesinde toplam rezervin 93,6 milyar USD'ye yükseldiğini tahmin ediyoruz. Bankaların TCMB'de tuttukları döviz mevduatı ise haftalık bazda 1,2 milyar USD geriledi. Toplam rezervdeki değişimden bankaların TCMB'de tuttukları döviz mevduatı çıkardığımızda net rezervdeki değişime yaklaşık ulaşıyoruz. Buna göre net uluslararası rezervin 2,2 milyar USD artarak 14,6 milyar USD seviyesine geldiğini öngörmekteyiz. TCMB'nin yurt içi bankalarla olan swap stoku geçen hafta 2,08 milyar USD artışla (döviz swap stoku +2,06 milyar USD ve altın swap stoku +0,02 milyar USD artışla) rezervlere destek verdi.
 
ŞİRKET HABERLERİ 

Bagfaş Bandırma Gübre Fabrikaları (BAGFS, Nötr): Şirket 1Ç2021'de 9,5mn TL net dönem zararı açıklamıştır. Şirket geçen yılın aynı döneminde ise 15mn TL net dönem zararı kaydetmişti. Şirket'in satış gelirleri 1Ç2021'de 1Ç2020'ye göre %2,4 oranında artarak 312,7mn TL'ye yükselirken, brüt kar %32,9 oranında yükselmiş ve 80,8mn TL'ye çıkmıştır. Şirketin operasyonel giderleri ise 9,7mn TL olmuştur.  Diğer faaliyetlerden de 62mn TL gider kaydedilmesinin (1Ç2020 37mn TL gider) ardından faaliyet karı 9,1mn TL'yi göstermiştir. 1Ç2020'deki faaliyet karı 14,1mn TL idi. Yatırımlardan 47,6mn TL gelir, finansman tarafında 66,4mn TL gider kaydedilmiştir. Vergi geliri 234bin TL olurken, net dönem zararı 9,5mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir.

Mavi Giyim (MAVI, Pozitif): Şirket 1Ç2021'de (1 Şubat 2021 - 30 Nisan 2021 dönemini kapsayan) 31mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştır. Bizim tahminimiz 17mn TL piyasanın tahmini ise 4mn TL kar açıklaması yönündeydi. Tahminimizdeki sapmada satış gelirlerinin beklentimizin üzerinde gerçekleşmesi etkili olmuştur. Şirket geçen yılın aynı döneminde ise 50,1mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydetmişti. Şirket'in satış gelirleri 1Ç2021'de 1Ç2020'ye göre %96 oranında artarak 758,8mn TL'ye yükselirken, brüt kar %113,4 oranında yükselmiş ve 375,1mn TL'ye çıkmıştır. Brüt kar marjı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre 4 puan artmış ve %49,4 olmuştur. Şirketin operasyonel giderleri %38,8 oranında artmış ve 317,1mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden de 7,9mn TL gelir kaydedilmesinin ardından faaliyet karı 65,9mn TL'yi göstermiştir. 1Ç2020'deki faaliyet zararı 48,6mn TL idi. Finansman tarafında 21mn TL gider kaydedilmiştir. Vergi Gideri 8,3mn TL olurken, ana ortaklık net dönem karı da 31mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir.

Parsan (PARSN, Pozitif): Parsan 1Ç2021'de 56,7mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştır. Şirket geçen yılın aynı döneminde ise 13,7mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti. Şirket'in satış gelirleri 1Ç2021'de 1Ç2020'ye göre %76,7 oranında artarak 249,1mn TL'ye yükselirken, brüt kar %55,4 oranında yükselmiş ve 66,4mn TL'ye çıkmıştır. Şirket'in brüt kar marjı ise 1Ç2020'ye göre 3,7 puan azalışla %26,7 olarak gerçekleşmiştir. Parsan'ın operasyonel giderleri aynı dönemde %49,4 artmış ve 29,5mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden de 7,1mn TL gelir kaydedilmesinin ardından faaliyet karı 43,9mn TL'yi göstermiştir. 1Ç2020'deki faaliyet karı 23,9mn TL idi. 1Ç2021 faaliyet kar marjı 0,7 puan artışla %17,6 olmuştur. Yatırım faaliyetlerinden gelirler 24,6mn TL olarak gerçekleşmiştir. Özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımların karlarından paylar da 5,6mn TL olmuştur. Diğer yandan, Şirket'in net finansman gelirleri 19,4mn TL'yi göstermiştir (1Ç2020 5,1mn TL finansman gideri). Vergi gideri 25,8mn TL olurken, ana ortaklık net dönem karı 56,7mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. Net kar marjı da 13,1 puan artışla %22,8 olmuştur.

Vakıfbank (VAKBN, Nötr): Vakıfbank, yönetim kurulu tarafından geçen hafta alınan, yurt içinde farklı vadelerde toplam 30 milyar TL'ye kadar borçlanma aracı ihracı kararı kapsamında Sermaye Piyasası Kurulu'na başvurdu.  Bu kapsamda Borsa İstanbul'a da başvurulduğu ifade edildi.

7 Mayıs 2021 tarihli Vakıfbank raporumuz için tıklayınız…

Vestel Elektronik (VESTL, Nötr): Vestel Elektronik, tamamına sahip olduğu Vestel Batarya'daki tüm paylarını Vestel Komünikasyon'a devrettiğini duyurdu. Söz konusu devrin Vestel Komünikasyon ve Vestel Batarya şirketlerinin basit usulde birleşmesi işlemi kapsamında olduğunu belirtti. Birleşme ile sadeleştirilmiş bir kurumsal yapı amaçlanmaktadır.


SEKTÖR HABERLERİ 

Borsa İstanbul: Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında DESA.E paylarında 10/06/2021 tarihli işlemlerden (seans başından) 24/06/2021 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar brüt takas uygulanacaktır.

Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler; pazar değişimi ve diğer nedenlerle uygulanacak olan açığa satış ve kredili işlem yasaklarından ve brüt takas uygulamasından ayrı olarak değerlendirilmelidir. SPK'nın 11/02/2021 tarihli kararı uyarınca Borsa İstanbul A.Ş. Pay Piyasalarında ikinci bir duyuru yapılıncaya kadar BIST-50 Endeksi dışında kalan paylarda açığa satış işlemleri yasaklanmıştır.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ 

Aydem (AYDEM): Aydem Yenilenebilir Enerji yurtdışında toplam 1 milyar dolar veya muadili yabancı para veya TL tutarına kadar tahvil ihracı kararı aldı. Şirket yaptığı açıklamada, halihazırdaki banka borçlarının refinansmanına yönelik olduğunu belirtti.
  
FAİZ PİYASALARI


Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %19 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 57 milyar TL'lik (%19'dan, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı, toplam fonlama tutarı ise tamamı haftalık repo ihaleleri kaynaklı 309 milyar TL  oldu.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,53 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,47-%1,54 bandında hareketin ardından %1,49 seviyesinden günü kapattı. 

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde günlük bazda düşüşler gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta faizlerde 15 baz puana varan düşüşler görülürken, orta ve uzun vadeli tarafta faizlerde 20 baz puana yaklaşan düşüşler görüldü. 

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ
 

Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Avrupa Merkez Bankası faiz kararı ile Başkan Christine Lagarde'ın TSİ 15:30'daki basın toplantısı yakından takip edilecektir. Ayrıca yurtiçi tarafta, gelecek haftaki NATO liderler zirvesi nedeniyle, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında bugün toplanacak. (Ziraat Yatırım)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri