Vali Ersin Yazıcı başkanlığında, İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu Toplantısı gerçekleşti. Toplantıda konuşan Vali Yazıcı, afet konusunda herkesin duyarlılık göstermesi gerektiğini vurguladı.
İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu Toplantısı Vali Ersin Yazıcı başkanlığında Nebiler Uluslararası Ormancılık Merkezi Eğitim Müdürlüğü Toplantı salonunda gerçekleşti. Toplantıya Vali Yazıcı’nın yanı sıra Garnizon Komutanı Piyade Albay Erdal Köse, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Özlenen Özkan, Vali Yardımcısı Nurettin Ateş, İl Jandarma Komutanı TuğgeneralMustafa Başoğlu, İl Emniyet Müdürü Mehmet Murat Ulucan, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Fevzi Timur ve kurum müdürleri katıldı.
Afetlere karşı alınacak önlemler ve yapılacak çalışmaların gözden geçirildiği toplantıda Vali Yazıcı; “Afet öncesi Antalya’da yapılan hazırlık çalışmalarını gözden geçirmek için buradayız. Şehrimizde herhangi bir afet olduğunda başta sizler olmak üzere burada bulunmayan diğer kamu kurumlarının yöneticilerinin de hatta özel sektör temsilcilerinin de afetle ilgili neler yapabileceğini tartışmak, planlamak için buradayız. Aldığımız tedbirleri değerlendirip, eksiklerimiz varsa bu eksikliklerin giderilmesi noktasında yeni görevler belirleyeceğiz.” ifadelerini kullandı.
Bir Yılı Aşkın Süredir Pandemi Afetiyle Mücadele Ediyoruz
Bir yılı aşkın süredir sağlık açısından dünyanın çok büyük bir afetle mücadele ettiğini dile getiren Vali Yazıcı; “Dünyada yüzyılda bir olan ve inşallah bir daha tekrar etmeyecek sağlıkla ilgili bir afet. Pandemi sürecinde insanların en temel ve en acil ihtiyaçlarından biri olan sağlık hizmetlerinden bile vazgeçildiğini gördük. Pandeminin ilk aylarında hastaneye müracaat eden hasta sayısı neredeyse dörtte bir oranında düşmüştü. İnsanoğlunun vazgeçemeyeceği erteleyemeyeceği en büyük ihtiyaçlardan birisi sağlık hizmeti. Onu bile erteledik. Niye? Bir afet süreci vardı. Oradan başlayıp yaşamın her noktasında çok ciddi birçok şeyden vazgeçtik. Bu kadar büyük bir afet olmasa bile 30 yıllık idarecilik hayatımda bulunduğumuz bölgede afet olduğunda başta mülki amirler olmak üzere herkesin işini gücünü bırakıp afetle ilgilenme mecburiyetinde olduğunu gördük.” diye konuştu.
Uykularımız Kaçıyor
Hepimizin mutlak suretle afetlere karşı hassas olmasını istediğini aktaran Vali Yazıcı sözlerine şöyle devam etti: “Ülkemizde ne yazık ki bulunduğumuz coğrafyanın getirdiği güzellikler olduğu gibi afet riski de mevcut. Selden heyelana, yangına kadar birçok afetle karşı karşıyayız. Yaz döneminin gelmesiyle birlikte Orman Bölge Müdürü Vedat Bey uyuyamıyor, bende uyuyamıyorum. Sıcaklığın artması, orman yangını riski olması bizi düşündürüyor. Her hafta sonu çeşitli yerlerde yangınlar başlayınca uykularımız kaçıyor. İlçeye mi zarar verir, köydeki vatandaşlar mı zarar görür düşüncesi hepimizde tedirginlik yaratıyor. Dolayısıyla afet konusunda herkesin duyarlı olması için bu sabah buradayız. Bu konu çok önemli.”
Afet Olduğunda Kimse Davet Beklemesin
Şehirde bir afet olduğunda herkes işini bırakıp ivedilikle afetle ilgili davet beklemeden ne yapabileceğini sorgulaması gerektiğini söyleyen Vali Yazıcı; “Bir afet olduğunda hızlıca koordine olarak sorunun giderilmesi noktasında çalışmalarımıza hızlıca başlamalı, vatandaşlarımıza “Devletim iyi ki burada” dedirttirmek zorundayız. Bir tane Türkiye Cumhuriyeti var ve hepimiz onun parçalarıyız. Onun bu şehirdeki temsilcileriyiz. Bu yüzden anında tüm kurumlarımızla hep beraber orada olmalıyız. Hangi kurumun, hangi arkadaşımızın ne işi yapacağını bellidir. Bir afet olduğunda hiç kimse davet beklemeden, elindeki imkânlar dâhilinde yardıma koşmalıdır. Hepimizin yapacağı görev bellidir. Bu konuda AFAD başkanlığımız çeşitli eğitimler yapıyor. Sizden isteğim birçok kurumla protokoller yapıldı. Afetlere karşı ciddi bir şekilde hazırlık yapalım. Hazırlık için katkı sunalım. Kurumsal anlamda hazırlıklarımızı yaparken eğitim verebilecek kurumlarımızda başta üniversitemiz, milli eğitim müdürlüğümüz, belediyelerimiz ve diğer kurumlar olarak herkesin bu noktada elinden geleni yapmasını istiyorum. Çünkü ülkemizde ve şehrimizde her türlü afetle karşı karşıya kalma riskimiz yüksek.” dedi.
Her Türlü Ekipmana Sahibiz
Devlet olarak her türlü imkâna sahip olduğumuzu belirten Vali Yazıcı; “2021 yılında boyutları itibariyle küçük olarak değerlendirebileceğimiz bir afette koskoca Türkiye Cumhuriyeti’nin kurumları hızlıca koordine olup bu afetlerin yaralarını saramıyorsa bize yazıklar olsun. Şu anda birçoğumuzun meslek hayatı yaşı ve tecrübesi bunların üstesinden gelebilecek durumda. 20 – 30 yıl önce ülkemizde yaşanmış birçok afete götürecek araç, alet ve eğitimli insan kaynağı yok denecek kadar azdı. Ama bugün var. Bu alanda yetişmiş insan kaynağımız var. Başta AFAD olmak üzere kurumlarımız eğitimli ve donanımlı. Deprem gibi afetlerde kullanılabilecek her türlü araç gereç kurumlarımızda mevcut. Buna rağmen bu afetlere müdahalede gecikiyorsak bunun tek sebebi koordinasyonu hızlı yapamayışımız. Küçük bir afette bile hızlı koordine olamayışımız bazen üzücü sonuçların ortaya çıkmasına neden oluyor. Lütfen afetle ilgili duyarlılığı en üst düzeyde tutmaya gayret edelim.” şeklinde konuştu.
Çocuklarımızı Afetlere Karşı Bilinçlendirelim
Afet riskinin olduğu bir coğrafyada yaşadığımızın altını çizen Vali Yazıcı; “Vatandaşlarımızdan da beklentim çocuklarımıza küçük yaştan itibaren bir afet anında neler yapabileceğini, nasıl hareket edeceğini öğretmelerini, bu hassasiyeti çocuklarımızda oluşturmalarını rica ediyorum. Çünkü coğrafyamız afet risklerinin olduğu bir coğrafya. Ama tedbirleri alırsak sonuçları ağır olmaz.” dedi.
Ülkemizde önemli bir deprem gerçeğinin olduğunu ve bunla ilgili çalışmaların aralıksız devam ettiğini dile getiren Vali Yazıcı, bu gerçeği bilerek ve hazırlıklı olarak yaşanılması gerektiğini vurguladı.
Süreci İyi Yönettik
Yaz aylarını girilmesiyle orman yangını riskinin arttığına dikkat çeken Vali Yazıcı; “Bugünlerde orman yangınlarımız sık oluyor. Özellikle yaz ayalarının etkisiyle artış eğilimi var. Bu konuyla ilgili şimdiye kadarki süreci iyi yönettik. Yanan ormanlar hepimizin ortak değeri. Elinde ekipmanı olan yardım edebilecek olan herkes davet beklemeden elindeki gücü imkânı orman teşkilatının emrini sunması gerekiyor. Şükürler olsun ki yangınlara karşı müdahale noktasında araç gereçlerimiz havadan müdahale araçlarımız mevcut. İnşallah Antalya’mızda ve ülkemizde afetlerin olmadığı, can ve mal kayıplarının olmadığı güzel günler diliyorum.” ifadelerini kullandı.
AFAD Bölgesel Saha Tatbikatı Gerçekleştirildi
Toplantının ardından gerçekleştirilen İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) Bölgesel Saha Tatbikatına katılan Vali Yazıcı; “Senaryomuz gereği şehrimizde 6,6 büyüklüğünde deprem oldu. Bu depremle birlikte kaybolan ve mahsur kalan vatandaşlarımız, yangın çıkan binalarımız ve senaryomuz gereği çöken binalarımız olduğu için kriz merkezimizde bütün birimlerimiz acil toplanarak AFAD başta olmak üzere harekete geçerek afete maruz kalan vatandaşlarımızı kurtarma operasyonuna başladık. Hızlı bir şekilde koordine olup depremin yarattığı olumsuzlukları kısa süre içinde giderilmesi için çalışmalar yürüttük. Tabi komşu iller Isparta ve Burdur’da bize bu noktada destek verecek iller olarak senaryomuzda yer aldı. İnşallah bu tür afetlerle karşılaşmayız. Ama afetlerde hepimizin bildiği gibi öncesinde yapılan hazırlıklar esastır. Afet öncesi afete ne kadar hazırlıklıysak afetten en az hasarla çıkmamız o oranda mümkün olacaktır. Bunun duyarlılığını oluşturmak adına hızlı bir şekilde koordine olmamız gerektiğini vurgulamaya çalıştım. Şunu iyi biliyoruz ki afetler kaçınılmaz. Ama alacağımız tedbirler afeti minimize edecektir. Hızlı olduğumuzda, iyi koordine olduğumuzda afetin risklerini minimize edebiliriz. Tüm katılımcılara teşekkür ediyorum.” dedi.