Airbus, benzersiz BelugaST filosunu kullanarak nakliye şirketlerine ve diğer potansiyel müşterilerin büyük ölçekli yük taşımacılığı ihtiyaçlarına çözüm sunmak için yeni bir hava kargo hizmeti başlattı.
Yeni hizmet -Airbus Beluga Transport- uzay, enerji, askeri, havacılık, denizcilik ve insani yardım amaçlı sektörler dahil olmak üzere çeşitli iş kollarındaki ticari olarak sözleşmeli müşterilere büyük kargo taşımacılığı ihtiyaçlarına çözüm sağlayacak.
İlk görev, 2021’in sonunda, Airbus Helicopters’ın Fransa’nın Marignane kentindeki üretim tesisinden Japonya’nın Kobe şehrine ismi açıklanmayan bir müşteri için yapılan teslimatla gerçekleşti. Beluga #3, yakıt ikmali için Varşova (Polonya), Novosibirsk (Rusya) ve Seul’de (Kore) durdu.
Airbus'ta ATI ve Air Oversize Transport Başkanı Phillippe Sabo “Beluga’nın daha geniş kesiti, müşteriler için yeni pazarlar ve yeni lojistik olanaklar doğuracak. Helikopterler bütün olarak parçalara ayrılmadan yüklenebilecek ki bu önemli bir gelişme ve artı değer yaratacak. Benzer şekilde, en büyük ticari uçak motorları da bitmiş olarak yerleştirilebilecek” dedi.
Beş uçaktan oluşan BelugaST filosu, A300-600 tasarımına dayanarak geliştirilmiş ve Airbus’ın sahalar arası ulaşımında çok önemli bir rol üstlenmiştir. Ancak bu filo, yeni jenerasyon 6 adet Beluga XL ile değiştirilerek Airbus’ın üretimi arttırma operasyonuna destek olacaktır.
Yeni Airbus Beluga Transport hizmeti uçakları, 7,1 m genişliğe ve 6,7 m yüksekliğe kadar büyük boyutlu kargoları barındıran, herhangi bir nakliye uçağına göre dünyanın en büyük ara kesitine sahip olduğundan çok sayıda olası pazar uygulamasına hitap edecek.
Yakın gelecekte, Airbus altı yeni BelugaXL’in tamamını hizmete aldığında, piyasaya çıkacak olan BelugaST filosu, kendi Hava Operatörü Sertifikası (AOC) ve personeline sahip yeni bir alt kuruluşu olan havayoluna devredilecek. Konuyla ilgili olarak Philippe Sabo ise şunları söyledi: “Yeni havayolu, dünya çapındaki dış pazarların ihtiyaçlarını karşılamak için hızlı ve esnek olacak.”
BelugaST’nin hedeflenen uluslararası müşteri tabanı için çalışma kapasitesini en üst düzeye çıkarmak üzere operasyonlarda yeni yükleme teknikleri ve ekipmanları geliştiriliyor. Bu çözümler, kalkış ve varış noktalarındaki havalimanlarında bir yükleme/boşaltma platformunun bulunmadığı görevler için otomatik bir Kabin içi Kargo Yükleyiciyi de (OBCL) içerecek.
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı