Akkuyu Nükleer A.Ş.'nin Kadın Çalışanları ve Kadın Gazeteciler Dünya Kadınlar Günü Sohbet Buluşmasında Bir Araya Geldi

Akkuyu Nükleer A.

Akkuyu Nükleer A.Ş., 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Türkiye'nin ilk nükleer güç santrali olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) inşası projesinde yer alan kadın çalışanlarla Mersin ilinin önde gelen kadın basın mensuplarını bir araya getirdi. Mersin’de düzenlenen Dünya Kadınlar Günü Sohbet Buluşması, koronavirüs nedeniyle güvenlik ve sosyal mesafe kurallarına uygun olarak gerçekleştirildi.

Sohbet buluşmasına, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Uzman Yardımcısı Kübra Şengül, Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdür Özel Kalem Müdürü Natalia Konovalova, Uyuşmazlıklar ve Dava İşleri Birimi Eksperi Büşra Aslıhan Ak Polat, Akkuyu Nükleer A.Ş. Radyoaktif Atık ve Kullanılmış Nükleer Yakıt Yönetimi Bölümü Radyometri Uzmanı Emine Tellioğlu, ve IC TSM Treysan İş sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Ayşe Nur Bal katıldı. Etkinliğin moderatörlüğünü ise,  Türkiye Nükleer Alanda Kadınlar (NÜKAD) Grubu Üyeliğinin yanı sıra Nükleer Sanayi Derneği Yönetim Kurulu Üyeliği görevini de yürüten Nesrin Sevimli yaptı.   

Akkuyu Nükleer A.Ş. çalışanları ve Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı temsilcisi toplantıda, nükleer sektördeki deneyimlerini ve ilham verici başarı öykülerini kadın gazetecilerle paylaştı. 

Sektörde yirmi yıldan fazla deneyime sahip olan Akkuyu Nükleer A.Ş.'nin Genel Müdür Özel Kalem Müdürü Natalia Konovalova, nükleer enerji endüstrisinde kadınların oynadığı önemli rolü, “Bana göre sektörde çalışan kadınlar sektörün gelişimine erkelerle aynı seviyede katkıda bulunuyor. Bunun en çarpıcı örneklerinden biri, şirketimizin genel müdürünün bir kadın olmasıdır; Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk nükleer santrali olan Akkuyu NGS eşsiz tesisimizin inşası, kendisinin enerjisi ve işine olan bağlılığı sayesinde gerçekleşmektedir. İnsanların nükleer enerjiye yönelik tutumları, elbette sayısız söylenti ve varsayıma değil, doğrudan gerçek bilgi düzeyine dayalı olmalıdır. Bunun için de, nükleer santralin işletmeye alınmasının bölgenizdeki yaşamı nasıl etkileyeceği, ailelerinize ne gibi faydalar sağlayacağı, yaşam kalitenizin ne şekilde değişeceği gibi konular üzerinde düşünmek faydalı olacaktır. Kömür veya odunla ısıtılan evler kirliliğe, atmosfere salınan emisyonlara ve bunun sonucunda ciddi akciğer hastalıklarına neden olmaktadır. Bize çevreyi kirletmeyen enerji kaynakları sağlayan teknolojiler ise, nükleer teknolojilerdir” sözleriyle anlattı. 

Uyuşmazlıklar ve Dava İşleri Birimi Eksperi Büşra Aslıhan Ak Polat ve İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Ayşe Nur Bal ise sohbet buluşmasında, projede yer aldıkları süre boyunca edindikleri izlenimleri paylaştı. Aslıhan Polat, “Akkuyu Nükleer A.Ş.’ de 2017 ‘den beri çalışıyorum, ve zaman geçtikçe Akkuyu NGS projesine olan bağlılığım artıyor. Projenin tam kalbinde yer almak ve ülkemizdeki ilk nükleer santralinin güç ünitelerinin nasıl inşa edildiğini kendi gözlerimle görebilmek için 2020 yılında ailemle birlikte Silifke'ye, santralin inşa edildiği bölgeye taşındım ve Akkuyu NGS inşaat sahasında çalışmaya başladım. Özel bir hukuk bürosunda çalışmaya devam etseydim, burada öğrendiğim kadar çok şey öğrenemezdim. Projenin benim üzerimde hem mesleki hem de kültürel açıdan büyük etkisi oldu. Başka bir ülkenin vatandaşlarıyla omuz omuza çalışmak ve onlarla büyük bir ortak amacı yerine getirmek inanılmaz bir duygu!” ifadelerini kullanırken, İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Ayşe Nur Bal da, “Ülkemizdeki ilk nükleer santral projesinde kadın olarak çalışmanın kolay olmadığını itiraf ediyorum. Ancak bu benim için büyük bir onur ve güçlü bir ilham kaynağı. Yaygın inanışın aksine, nükleer santraller yakıt yakma prensibiyle çalışan elektrik kaynaklarına göre çevreye çok daha az zarar vermektedir. Bana göre kadınlar daha sorgulayıcıdırlar ve her zaman çevrelerindeki dünyayı incelemeye çalışırlar. Bilgiye hakim olarak birikmiş deneyimlerini başkalarıyla isteyerek paylaşırlar. Bu da, genel olarak kadınlara karşı daha yüksek bir güven duyulmasının en önemli nedenlerinden biri. Bu nedenle de bizim bu projede özel bir rolümüz var. Bizler diğer insanlarla deneyimlerimizi paylaşarak nükleer enerjinin güvenli olduğunu kanıtlayabiliriz” ifadelerini kullandı. 

Akkuyu NGS işletme personeli hazırlık programına katılan, NRNU MEPhI mezunu Emine Tellioğlu ise, şunları söyledi: “Özellikle bir kadın mühendis olduğum için bu projenin bir parçası olmaktan çok gurur duyuyorum. Kadınların teknik uzmanlık alanlarında ustalaşmasının zor olduğuna ilişkin bir takım önyargıların ortadan kaldırılmasının zamanının geldiğini düşünüyorum. İster kadın ister erkek olun, ekibimizin ortak hedefi özenle çalışmak ve projenin gelişimine katkıda bulunmaktır. Cinsiyetin bu anlamda hiçbir rolü yoktur. Türkiye'nin enerji güvenliğinin sağlanması ve ülkemizin diğer gelişmiş ülkelere göre teknoloji açısından rekabetçi hale gelmesi için hep birlikte çalışmamız önemlidir. Akkuyu NGS projesi bölgede yaşayan insanlara yüksek düzeyde istihdam yaratarak birçok alanda kalkınma için teşvik de sağlıyor. Bölgede yeni yollar yapılıyor, okullar, hastaneler ve restoranlar açılıyor”.

Sohbet buluşması kapsamında konuşmacılar gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Toplantı fotoğraf çekimleri ve hediye takdimi ile sona erdi: Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle salondaki tüm kadınlara çiçek de hediye edildi. 


Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri