1990 lı yıllarda başlayan Akdağ Kayak Merkezi ile ilgili yıllar içinde yapılan jeolojik etüt ve planlama çalışmaları gibi birçok çalışma yıllar içerisinde meydana gelen mevzuatsal değişiklikler ve takipsizlikten dolayı sonuçsuz kalmıştır.
ALTSO YÖNETİMİ ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYDU
2013 yılına kadar bu şekilde devam eden ve adeta durma noktasına gelen sürece Mehmet Şahin başkanlığında göreve seçilen ALTSO yönetimi büyük bir hız verdi.
Alanya Ticaret Ve Sanayi Odası olarak 2013 yılında turizm ürününün çeşitlendirilmesi, alternatif turizm çeşitleri ile Alanya’mızın turizm faaliyetlerinin 12 aya yayılması ve uzun yıllardır yılan hikayesine dönen Alanya Akdağ Kayak Merkezi ile ilgili tekrar düğmeye basılmıştır. Konu ile ilgili dosyalar tekrar incelenmiş, ilgili kurum ve kuruluşlar ile temasa geçilerek nelerin yapılıp, nelerin yapılmadığı, proje ile ilgili hangi aşamaya gelindiği incelenmiş, konu ile ilgili Ankara, Antalya Ve Alanya’daki arşivler taranmıştır.
17.02.1995 Tarih Ve 22205 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 1994/6345 sayılı kararname ile Kış Sporları Turizm Merkezi olarak ilan edilen Akdağ’ın 2001 yılında yapılan planlama çalışmasında sadece turizm merkezine konu konaklama tesislerinin yapılacağı alanların dikkate alındığı tespit edilmişti.
Eski Orman Müdürümüz Sayın Cihat Yıkıcı, Alanya Milli Parklar Koruma Şefi Sayın Mevlüt Kodal, Şehir Plancısı ve aynı zamanda Belediye Meclis Üyemiz Sayın Erkan Demirci ile birlikte yaptığımız çalışmalarda Da Dim Çayı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası sınırlarında planlanan kayak merkezi için onaylı 2008 tarihli planda 322 hektarlık alan kayak merkezi amaçlı rekrasyon alanı olarak ayrıldığı, ancak turizm merkezi planlamasında tesisi düşünülen kayak pistlerinin bir bölümünün rekrasyon alt bölgesinin dışında kaldığı görülmüştü.
Bu konudaki sorunu aşmak ve gerçek anlamda bir kayak merkezinin Alanya’mıza kazandırılması için Kültür Ve Turizm Bakanlığı ile gerekli görüşmeler yapılarak tespitimizin doğruluğu onaylatılmış ve 17 Şubat 1995 Tarih ve 22205 Sayılı Resmi Gazete’de ilan edilen Akdağ Turizm Alanı yatırım ve tesislerin yapılabilmesi için ihtiyaç duyulan ilave alanın plan tadilatına konu edilerek rekrasyon alanı olarak ayrılması için bakanlığın Orman Bakanlığı Doğa Koruma Ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nden talepte bulunulması sağlanmıştır
ALTSO OLARAK SAHAYA İNDİK
Bu gelişme sonrası başkanımız Mehmet Şahin’in de saha çalışmalarına bizzat katılmıştır. 30 Mart 2016 tarihinde Orman Bakanlığı Doğa Koruma Ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Burdur 6. Bölge Müdürümüz Sayın Hasan Uysal ve Turizm Bakanlığı’mızın ilgili uzmanı Zeynep Bulut ile beraberindeki uzman ekiple sahada yaptığımız çalışmalar sonucu hazırlanan olumlu rapor ile talep edilen alan da rekrasyon alanı olarak ayrılmış ve tekrar 1/25000 çevre düzeni planının revizyonu ve 1/1000, 1/5000 uygulama ve nazım imar planlarının yapılabilmesine hazır hale getirilmiştir.
EN KRİTİK SÜREÇ TAMAMLANDI
Geleceği olan gerçek anlamda bir kayak merkezinin Alanya’mıza kazandırılması için atılan bu büyük adım ile 322 hektar olan rekreasyon alanına 42,89 hektar alanında eklenmesi sağlanmıştır. Bu gelişme Akdağ Projesi açısından tarihi bir milattır. Kayak merkezi için ihtiyaç duyulacak alanın ilave edilmemiş olsaydı bugün konuyla ilgili yetkilendirilmiş kurumlar dahil hiç kimse planlama çalışmaları için ön izin dahi alamayacaktı. Bu ilave alan kayak sahasının etrafında mekanik alan yapımı ve tesis yapılmasının önündeki engeli kaldırmıştır.
GURURUMUZ DIŞİŞLERİ BAKANIMIZ ÖNCÜLÜK ETMİŞTİR
Konu ile ilgili gelişmeleri yakinen takip eden ve çalışmalarımıza destek olan Dışişleri Bakanımız Sayın Mevlüt Çavuşoğlu’nun da girişimleri ile de bölgenin 1/25000 çevre düzeni planının revizyonu ve 1/1000, 1/5000 uygulama ve nazım imar planlarının yapılabilmesi için 2017 yılında Antalya Valiliği’ ne Antalya Büyükşehir Belediyesince kullanılmak üzere ödenek gönderilmiştir.
Bugün gelinen noktada Alanya Belediyemiz 2019 yılı Mayıs Ay’ında Bakanlıktan bölgenin planlama çalışmaları için izin talep ettiği ve 2019 yılı Temmuz Ayında da 6 aylık süre zarfında çalışmaların tamamlanması konusunda ön izni aldığı bilinmektedir. Ancak söz konusu süre zarfında bir çalışmanın yapılıp yapılmadığı veya bu çalışmanın tamamlandığı noktasında bir bilgi bulunmamaktadır.
GİRİŞİMLERİMİZ SONUCU STATÜ DEĞİŞMİŞTİR
17.02.1995 Tarihinde “Kış Sporları Turizm Merkezi” olarak ilan edilen Akdağ’ın statüsünün 21 yıl sonra Nisan 2016 ‘da ” Antalya Alanya Akdağ Kültür Ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi” olarak değişti. Bu değişiklik ile merkezin* 5.bölge tabir edilen desteklerden de yararlanabilmesinin önü açıldı. Yani Akdağ’ın, *Milli Parklar Sahası’ndan çıkarılışı ve Turizm Bakanlığı’nın teşvik kapsamına alındı.
Bu büyük gelişmenin yanında resmi gazetede yayınlanan ilan ile Alanya Akdağ Kış Sporları Turizm Merkezi’nin statüsü Alanya Akdağ Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi olarak değiştirilmiştir. Sayın Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu ile birlikte yakinen takipçisi olduğumuz bu konunun da resmi gazete yayınlanması ve yürürlüğe girmesi de Akdağ Projesi için bir milat olarak kabul edilebilir.
Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri sadece bir sınır belirleme işlemi olmayıp aynı zamanda söz konusu sınırlar içinde yapılacak planlama, tahsis gibi yetkilerin de önceden belirlenmiş hedefler ve ilkeler doğrultusunda kullanılmasını içermektedir.
Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri; Tarihî ve kültürel değerlerin yoğun olarak yer aldığı ve turizm potansiyelinin yüksek olduğu yöreleri korumak, kullanmak, sektörel kalkınmayı ve plânlı gelişimi sağlamak amacıyla değerlendirmek üzere sınırları bakanlığımızın önerisi ve bakanlar kurulu kararıyla tespit ve ilân edilen bölgelerdir.
Bu statü değişikliği önümüzdeki süreçte yatırımcının önünü açacak birçok teşvik ve destekleri de sağlayacaktır.
Göreve geldiğimiz 2013 Haziran ayı itibariyle Alanya’mızın ihtiyacı olan tüm projeleri var gücümüzle takip ediyoruz ve etmeye de devam edeceğimizin bilinmesini isterimAmacımız herhangi bir polemik içine girmek değil, birlik ve beraberlik içerisinde Alanya’mıza hizmet etmektir.
Saygılarımla
Ali KAMBUROĞLU
ALTSO BAŞKAN YARDIMCISI