Türkiye genelinde takibe dönüşen kredilerin durumu incelendiğinde, takipteki alacak oranlarının en düşük olduğu il Çankırı, en yüksek olduğu ise Konya olarak belirlendi. Konya, yüzde 3,9'luk takip oranıyla listenin başında yer alırken, onu sırasıyla Diyarbakır, Mardin, Hakkari ve Adana takip etti. Çankırı ise takipteki alacak oranının en düşük olduğu il olarak öne çıktı.
Türkiye genelindeki takipteki alacak oranı bankacılık sektörü genelinde yüzde 1,53 seviyesinde bulunuyor. Ancak Konya'daki durum bu oranın iki katından daha fazla. Diğer yandan, Çankırı gibi Denizli, Nevşehir, Siirt, Kastamonu ve Aksaray gibi illerde takip oranı yüzde 1'in altında seyrediyor.
İLLERDE SEKTÖREL DURUM: FARKLI SEKTÖRLERDEKİ TAKİP ORANLARI
İllerin durumları sektörel bazda incelendiğinde bazı bölgelerde belirgin farklılıklar ortaya çıkıyor. Özellikle deprem etkisiyle Hatay gibi illerde inşaat ve turizm sektörlerinde takipteki alacak oranları oldukça yüksek. Aynı şekilde Kilis ve Osmaniye gibi illerde enerji, inşaat ve tekstil sektörlerinde yüksek oranlar gözlemleniyor.
Ülke genelinde tüketici ve ticari kredilerde takipteki alacak oranı yüksekliği dikkat çekiyor. Büyük iller olan İstanbul, Ankara ve İzmir'de takipteki alacak miktarları önemli seviyede bulunurken, Konya'daki yüksek takip oranına rağmen alacak miktarının diğer büyük şehirlerden daha yüksek olması dikkat çekici bir durum olarak öne çıkıyor.
Bu durum, sektörel dağılımın yanı sıra belirli bölgelerdeki tek bir firmanın yüksek kredi miktarı veya sektördeki bazı firmaların durumlarının genel tabloyu etkilediği şeklinde yorumlanabilir. Özellikle enerji, inşaat ve tekstil sektörlerinde takip oranlarının yoğunlaşması, bu sektörlerdeki zorlukları ve sorunları gösteriyor.