Kendini ve emeğini değersiz hissederek yurt dışına gitmek isteyen meslek gruplarına hemşireler de katıldı. Türk Hemşireler Derneği'nin anketine göre, hemşirelerin yüzde 70’i yurtdışına gitmek istiyor. Hemşireler çalışma koşullarının ağırlığı, maaşlarının yetersizliği, mobbing, liyakatsız atamalar gibi durumlara tepkili. Yurtdışına gitmek isteyen tecrübeli hemşire sayısının giderek arttığı belirtiliyor.
Bir başka çalışma ise hemşirelerin kendilerini değersiz hissettiğini, barınma sorunlarının giderek artığını gösteriyor. Birgün'den Sibel Bahçetepe'nin haberine göre, Türk Hemşireler Derneği Başkanı Doç. Dr. Azize Atlı Özbaş, yakın zamanda 8 binin üzerinde hemşireyle bir çalışma yaptıklarını ve hemşirelere yurtdışına göç etmeyi düşünüp düşünmediklerini, neden göç etmek istediklerini sorduklarını dile getirdi.
ABD, KANADA, İNGİLTERE GİBİ ÜLKELER TERCİH EDİLİYOR
Özbaş'ın aktardığına göre, araştırmada hemşirelerin yüzde 70’inden fazlası 'fırsat bulsam başka ülkelere giderim' yanıtını verdi. Araştırmaya katılan hemşirelerin çoğu çalışma koşullarının olumsuzluğundan ve değersizlik hissini yoğun yaşadıklarından bahsetti. Hemşirelerin refah düzeyi yüksek, güvenli çalışma ortamı olan ülkeleri daha çok tercih ettiğini ortaya çıktı. ABD, Kanada, İngiltere gibi ülkeler tercih edilen ülke sıralamasında üstlerde yer alıyor.
ÇALIŞMA GÜVENLİĞİ YOK, MESLEKİ SAYGINLIK YOK
İkinci sırada güvenli çalışma ortamı geliyor. Üçüncü olarak ise hemşirelik mesleğinin saygınlığı geliyor. Anketi cevaplayan hemşirelerin yüzde 90'ına yakını, çalışma koşulları iyileştirilseydi burada kalmak istediğini söyledi. Yurtdışına gitmek isteyenlerin büyük çoğunluğunu tecrübeli hemşireler oluşturuyor.
ANTALYA'DA NÖBETTEN ÇIKAN HEMŞİRELER KAPI ÖNÜNE KONULDU
Hemşirelerin barınma sorunu ile de karşı karşıya olduğunu anlatan Özbaş "Ankara'da orta düzeyde bir mahallede 100 metrekare civarında ortalama bir ev 15 bin liraya kiralanıyor. Antalya'da son bir yılda üç meslektaşlarımız nöbetten çıkınca, ev sahibi tarafından kapının önüne konulduğunu öğrendi. Yeni mezunlar artık büyükşehirlerde çalışmak istemiyor. Maaşlar, bazı şehirlerde kirayı bile karşılamıyor" dedi.
16 METREKARE BİR ODANIN KİRASI 4.475 LİRA
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şube Yönetim Kurulu üyesi Sabiha Akdeniz ise hemşirelerin ciddi barınma ve ekonomik sorunlarla karşı karşıya kaldığını söyledi. Hacettepe Üniversitesi içinde yer alan hemşirelik lojmanlarının öğrenci misafirhanesine dönüştürüldüğünü; 16,5 metrekare bir odanın aylık ücretinin 4 bin 475 TL olduğuna dikkat çeken Akdeniz, şöyle devam etti:
"24 saat hizmet sunan sağlık çalışanlarına, kurumlar lojman tahsis etmek zorundaydı. Yönetmelik değiştirildi, zorunluluk ortadan kaldırıldı. Üniversite lojmanları, yüksek fiyatlarla öğrencilere tahsis edilmeye başlandı. Hacettepe Üniversitesi Hastanesi kampüsünde öğrenci misafirhanesine dönüştürülen lojmanda, şu an 4 hemşire kalıyor. Fazla mesailer ve verilen ücret hemşirenin yemek ve yol ücretini dahi karşılamıyor. Büyük şehirlerde kiralar o kadar artık fazla tercih edilmiyor. 3. basamak tedavi hizmetleri sunan üniversite hastanelerini de hemşireler tercih etmemeye başladı."