Samsun'un Vezirköprü ilçesinde bulunan Narlısaray Mahallesi'nde ekilen kenevirin hasat zamanı geldi. Toplamda yaklaşık 2 bin dekar araziye ekilen kenevirler, özellikle ilaç ve ulaşım sektörleri gibi birçok farklı alanda kullanılabilecek değerde ürünler sunuyor.
2600 DEKARDA EKİMİ YAPILIYOR
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, kenevirin yetiştirilmesi konusunda şu açıklamalarda bulundu: "Kenevirin yetiştirilmesi 2016 yılında Resmi Gazete’de yayınlanan kenevirin yetiştiriciliği ve kontrolü çerçevesinde devam etmektedir. 2019 yılı içerisinde toplan 446 dekardı. O yıl Cumhurbaşkanımızın Samsun’un kenevirin merkezi olması talimatıyla 2020 yılı içerisinde toplam 2 bin 600 dekara çıkardık. 2022 yılında Havza Organize Bölgesine bir firmanın tekstille alakalı bir fabrika kurmasıyla beraber tekrar sanayisi başladı ve 2023 yılı içerisinde sadece Samsun’da 2 bin 733 dekar üretim yaptık. Otomotiv sanayisinde, tekstil sanayisinde AR-GE çalışmaları devam ediyor. Samsun kenevirin merkezi olmaya devam edecektir."
TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI'NIN İZNİ GEREKİYOR
Türkiye'de kenevir ekimi yalnızca Tarım ve Orman Bakanlığı'nın izniyle gerçekleştirilebiliyor. İzin verilen iller ve ilçeler her yıl belirleniyor ve çiftçiler bu izin doğrultusunda ekim yapabiliyorlar. Kenevirin lif ve tohum amaçlı ekimi belirli bölgelerde gerçekleştirilirken, tıbbi amaçlı kenevir ekimi için ayrı izinler gerekiyor.
KENEVİRİN FAYDALARI
Kenevirin sağlık, iklim değişikliği ve endüstriyel kullanım gibi birçok farklı alandaki faydaları bulunuyor. Bu bitki, protein, lif, E vitamini, omega-3 yağ asitleri gibi besin maddeleri bakımından zengin olmasıyla sağlık için faydalıdır. Ayrıca su ve enerji tasarrufu sağlayarak çevre dostu bir malzeme olarak öne çıkıyor. Özellikle kenevir, endüstriyel üretimde kullanılabiliyor.