Amazonlar’da yer alan Tefe Gölü su sıcaklığının yer yer 39 dereceye ulaşması ile birlikte felakette kaçınılmaz oldu. Bir hafta içerisinde yüzden fazla ölü Yunus bulunurken yetkililer kolları sıvadı. Bölgede yer alan yunusların başka nehirlere nakledilebileceği belirtilirken felaketin dünyayı da etkilediği vurgulanıyor.
500.000 KİŞİ ETKİLENECEK
Brezilya'nın Amazon ormanlarında kuraklık tehlikesi her geçen gün daha da artıyor. Kuraklıktan yaklaşık 500.000 kişinin olumsuz etkilenebileceği belirtilirken geçimini balıkçılıkla sağlayan kişilerin ciddi bir kuraklıkla karşı karşıya kalacağı vurgulandı. Son yıllarda iklim krizi giderek büyürken yetkililer de acil önlem alınması gerektiğinin altını çiziyor. El Nino kaynaklı hava olayları kuraklığı tetiklerken Amazon yağmur ormanlarında da ciddi bir yağış eksikliği görülüyor.
KURAKLIK TEHLİKESİ BÜYÜYOR
Mamiraua Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen açıklama doğrultusunda şimdiye kadar görülmemiş tarihi bir kuraklık yaşandığının altı çizildi. Su sıcaklığının yer yer 39 dereceye ulaşması ile birlikte bir hafta içerisinde yüzden fazla ölü yunus bulunduğunu açıklayan yetkililer ölü yunusların tamamının Tefe Gölü’nde olduğunu söyledi.
Araştırmacı Andre Coelho, Yunusların bölgedeki başka nehirlere nakledilebileceğini ifade etti. Ancak bu yöntemin çok da güvenli olmadığını ifade eden Coelho, "Hayvanları doğaya salmadan önce sudaki toksinleri veya virüsleri tespit etmek önemli" sözlerini dile getirdi. Yetkililer birkaç hafta içerisinde yunusların ölümüne yol açabilecek şiddetli kuraklık beklentisi olduğunu söyledi.
KURAKLIK GİTGİDE BÜYÜYOR
Yalnızca amazonlarda değil dünyanın dört bir yanında su tehlikesi her geçen gün artmaya devam ediyor. Türkiye'de kuraklık ile boğuşurken barajlardaki doluluk oranları da düşüş gösteriyor. Uzmanlar suyun dikkatli kullanılması gerektiği ile ilgili uyarılarını peş peşe sıralarken son birkaç gündür yağan yağışların bir nebzede olsa yüz güldürüyor.