Malezya dönüşünde uçakta basına konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına dair önemli açıklamalarda bulundu. Gazze'de yaşanan çatışmaların durdurulması ve kalıcı bir barışın tesis edilmesi için acil bir ateşkes çağrısı yapan Erdoğan, önceliğin ateşkesle birlikte kalıcı barışın sağlanması olduğunu belirtti. Ateşkesin gerçekleşmesi durumunda Gazze'nin yeniden inşası için gerekli adımların atılacağını ve halkın yaşam koşullarının iyileştirilmesi için çaba sarf edileceğini vurguladı.
Erdoğan ayrıca İsrail Başbakanı Netanyahu'ya ilişkin görüşlerini paylaştı. Netanyahu'nun gidici olduğunu ifade eden Erdoğan, İsrail'de halkın büyük çoğunluğunun Netanyahu'ya karşı olduğunu ve ülkesine ve dünyaya ciddi zararlar verdiğini dile getirdi. Bu durumun Netanyahu'yu destekleyen ülkelere de bir bedel ödetmekte olduğunu belirtti.
Siyasi sistemde değişiklik taleplerine de değinen Erdoğan, 'yüzde 50+1' seçim sisteminin değiştirilmesi gerektiğini savundu. Bu değişikliğin, seçim süreçlerini daha seri hale getireceğini ve partileri yanlış yollara sevk etmeyeceğini vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin yeni, sivil, kapsayıcı ve çağın gerekliliklerine uygun bir anayasa ile hedeflerine ulaşmayı arzuladığını dile getirdi.
Erdoğan'ın açıklamaları, Gazze'deki durumun ateşkesle çözülmesi, İsrail'deki politik değişim ve Türkiye'nin siyasi dönüşüm isteği üzerinde önemli bir vurgu yapmasıyla dikkat çekti.
Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
'YÜZDE 50+1 DEĞİŞMELİ'
50+1 şartının değişmesi konusunda aynı fikirdeyim, isabetli olur. Çoğunluğu alan adayın seçilmesi usulüne geçilmesi halinde Cumhurbaşkanlığı seçimi de seri olur, uğraştırmaz ve yanlış yollara da sevk etmez. Mevcutta 50+1 mecburiyeti partileri yanlış yollara sevk ediyor. Kimin eli, kimin cebinde belli değil. Yok altılı, yok on altılı masa… Bundan sonra kim bilir daha neler çıkar? Ama oy sayısı itibarıyla 'en fazla oyu alan aday seçilir' denildiği zaman seçim hızlıca tamamlanır.
Yeni, sivil, kapsayıcı ve çağın gerekliliklerine tam uyumlu bir anayasayı Türkiye’ye kazandırmak, ulaşmayı arzu ettiğimiz en önemli hedeflerimizden biri. Meclis’te yeni anayasa çalışmalarına birkaç defa başladık ancak muhalefetin engellemeleri, verdiği sözleri yerine getirmemesi nedeniyle hep yarım kaldı. Biz verdiğimiz sözün arkasındayız, milletimizi hak ettiği sivil anayasaya kavuşturacağız."