İsrail-Filistin savaşı, 31'inci gününde İsrail'in Gazze Şeridi'ne ağır bombardımanları ve sivil katliamıyla devam ediyor. Dünya genelinde sivil toplum örgütlerinin yanında birçok hükümet de İsrail'e tepki göstererek katliamı durdurma çağrısı yaparken, İsrail medyasındaki propaganda yayınları da artmaya başladı.
Son olarak The Jerusalem Post'ta yayımlanan bir haber, içerisindeki akılalmaz ifadeler sebebiyle sosyal medyada tepkilere neden oldu. Söz konusu haberde, "İsrail'in Hamas'la savaşı nedeniyle ortaya çıkan füze korkusu, milyonlarca İsrailliyi sürekli endişe ve stres durumuna sokuyor. Ama bu stresi kilo vermek ve sağlıklı kalmak için kullanabilirsiniz" ifadeleri kullanıldı.
Haberde, savaş sebebiyle stres ve kaygının arttığı, bunun da kilo alımına neden olabildiği belirtilirken, "Televizyon karşısında geçirilen uzun saatler, hareketsizlik, uykusuzluk ve yeme artışı obeziteye yol açabilir. Daha az uyku, uyanıkken daha az kalori yakılması anlamına gelir" denildi.
STRES SAYESİNDE SAĞLIKSIZ KİLO VERME 'TAVSİYELERİ'
Ardından "İsrail'in Hamas'la savaşının sizi stres altına almasının ve kilo vermenizin 4 yolu" başlığıyla aşağıdaki şu maddeler sıralandı:
- Stres iştah hormonlarını uyararak açlığın artmasına neden olabilir. Ama daha kısa süreli stres, aksine iştah isteğini bastırabilir. Araştırmalar, insanların yaklaşık yüzde 40'ının, strese daha az yemek yiyerek yanıt verdiğini tahmin ediyor. Güvenlik durumunun yarattığı dikkat dağınıklığı ve stres, bireylerin daha küçük porsiyonlar yemelerine, öğün atlamalarına, hatta yemeyi tamamen unutmalarına neden olabiliyor.
- Çeşitli çalışmalar stres hormonlarının salınmasının metabolizmayı etkileyebileceğini öne sürüyor. Stres sırasında salınan kortizol gibi hormonlar vücuttaki enerji depolarını hedef alıp kalori yakımının ve metabolizmanın artmasına neden oluyor. Bununla birlikte kortizolün enerji üretmek için kasları parçalayabildiği ve potansiyel olarak yağ yüzdesinde azalma yerine kas kütlesinde azalmaya yol açabileceği biliniyor.
- Stres dönemlerinde vücut, diğer bedensel işlevlere öncelik vermek için sindirim sistemini baskılıyor. Sindirimdeki bu yavaşlama ve sindirim enzimleri salgısının azalması, besin emilimini engelleyebiliyor. Ek olarak, stres ve kaygı mide rahatsızlıklarına neden olabiliyor ve bu da bireylerin gıda alımından kaçınmasına veya azaltılmasına ve potansiyel olarak kilo kaybına sebep olabiliyor.