Gıda, ilaç ve kozmetik alanlarında kullanılan ve dünyanın en pahalı baharatı olarak bilinen safran bitkisi, sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinden dolayı olması gerekenden 20 gün geç çiçek verdi.
Safranbolu Turizm İşletmecileri Derneği (SAFTİD) Başkanı Şebnem Urgancıoğlu Ergüder, iklim değişikliğinden dolayı safranın geç çiçek verdiğini söyleyerek, çiçeklenmenin Kasım ayının 15'ine kadar devam etmesini beklediklerini belirtti.
"DOĞRU NOKTAYA ULAŞTIK"
Safran Festivali'nin kent için büyük katkılar sağladığını aktaran Ergüder, “Yani safran aldığı coğrafi işaretle hele bu seneki Avrupa işaretinden sonra gerçekten aslında bu kadar yoğun geçmeyen bir dönemi şu anda şehirde yüzde 100’e varan doluluğa getirmemizi sağladı. Biz biraz önce toplantıda da bahsettim. Geçen sene gelen bir sunucumuz için bile bir odayı bulmakta güçlük çektik. Bu da bizim safranla ilgili festivali yaparken ki baştaki hedefimizle ilgili doğru noktaya ulaştığımızı gösteriyor” dedi.
GRAM FİYATI 250 LİRA
İlçedeki en büyük safran üreticisi olarak dikkat çeken İsmail Yılmaz isimli üretici ise çiçeklenmede artış olacağına dikkat çekerek, “Artık yüzlerce, binlerce çiçeği önümüzdeki günlerde tarlalarda görebileceğiz. Tamamen bu arz talep işi. Safrana talep çok var. Yani ürüne talep var. Muhtemelen yeni ürünün gram fiyatının 250 lira olacağını umuyoruz” ifadelerini kullandı.
UĞRUNA DOKTORLUĞU BIRAKTI
Antalya'da doktorluk yaparken mesleği bıraktığını ve Safranbolu'ya yerleşerek safran yetiştirmeye başladığını açıklayan Nail Eren de, “Arkadaşlarla birlikte burada safran ektik. Başlangıç olarak 3 dönümlük arazide yaptık. Amacımız safranı çoğaltarak daha büyük arazilerde üretimini yapmak” şeklinde konuştu.