Son zamanlarda önemli konular arasında yer alan madenlerin kapatılmasına ilişkin yeni bir gelişme yaşandı. Pazarın ucuz ve temiz enerji kaynakları olan rüzgar ve güneş enerjisi sektörüne doğru olan yönelme dünya üzerinde madenlerin kapatılmasına yönelik planları da beraberinde getirdi. Bu doğrultuda o tarihte 1 milyon madencinin işsiz kalma riski olduğu ortaya çıktı. İşte konuya ilişkin detaylar…
BİR MİLYON MADENCİ O TARİHTE İŞSİZ KALABİLİR
Uluslararası düşünce kuruluşu Global Energy Monitor (GEM) tarafından yapılan Küresel Kömür Madeni Takipçisi raporu kapsamında küresel kömür üretiminde yüzde 90’ından sorumlu, 4 bin 300 aktif ve planlanan kömür madenindeki istihdamla alakalı veriler açıklandı.
Veriler doğrultusunda dünya üzerinde önemli faaliyetler arasında yer alan kömür madenlerinde 2,7 milyon madencinin istihdam ettiği öğrenildi. Öte yandan kömür endüstrisinde 2035 senesine kadar yarım milyon madencinin işten çıkarılma riski olduğu ortaya konuldu. Bu verile ise günde ortalama 100 maden işçisinin işten çıkarılma riskini gözler önüne seriyor.
Bunların yanı sıra tahmin edilen maden kapanmaları ile 2050 yılından itibaren neredeyse 1 milyon maden işçisinin işsiz kalma ihtimali de açıklandı. Öte yandan kömür madeni işçilerinin istihdamının 2,2 milyonu Asya’da yer alırken, madenler kapandığı takdirde en çok Çin ve Hindistan etkilenecek.
ÜRETİMİN ÇOĞU ÇİN’DE BULUNUYOR
Çin, dünyadaki kömür üretiminin yarısından fazlasına sahipken, madenlerde ise 1,5 milyondan fazla maden işçisi çalışıyor. İkinci en büyük kömür üretişi olan Hindistan’da ise resmi kayıtlar kapsamında 337 bin 400 maden işçisi çalışıyor.
Bu ülkeleri takip eden ülkeler arasında ise 160 bin maden işçisi ile Endonezya, 109 bin maden işçisiyle Rusya ve çoğunluğu Polonya’da olmak üzere 90 bin maden işçisiyle de Avrupa takip ediyor.
ÜLKEMİZDE 12 BİN MADENCİ İSTİHDAM EDİLİYOR
Elde edilen verilere göre Türkiye’de 12 bin maden işçisi çalışırken, 2050 yılına kadar 2 bin maden işçisinin işsiz kalacağı öngörülüyor.
GEM Kömür Programı Direktörü Ryan Driskell Tate, konuya ilişkin olarak "Temiz enerji dönüşümünün sadece laftan ibaret olmadığından emin olmak istiyorsak, işçileri gündemin ilk sırasına koymalıyız. Enerji dönüşümüne odaklanan teknolojiler ve piyasalarla, kömür madencilerinin ve topluluklarının endişeleri konusunda proaktif olmamız gerekiyor” açıklamasını yaptı.