Türkçe'nin doğru ve etkili kullanımı için önemli kararlar alan Milli Eğitim Bakanlığı, Türkçe ders geçme notunu 70'e yükseltti. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Temel Eğitim Genel Müdürü Prof. Dr. Zarife Seçer, merak edilen konu hakkındaki detayları paylaştım. Okul öncesi eğitim ve ilköğretim kurumları yönetmeliği kapsamında ortaokullarda 45 olan sınıf geçme puanının Türkçe dersi için 70'e diğer dersler için 50'ye yükseltilmesi hakkında açıklamalarda bulundu. Peki, 70 alamayan öğrenci geçemeyecek mi? İşte merak edilen konu hakkındaki tüm detaylar…
TÜRKÇE GEÇME NOTU YÜKSELDİ
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin eğitimde önceliği Türkçeye vererek çalışma yürüttüklerini belirtti. Akademik çalışma sonuçlarının Türkçe dil becerisinin yeterince gelişmeyen çocukların 2 dil öğrenmede zorluk çektiğini belirten Seçer, temel eğitimde önceliğin Türkçe olduğunu vurguladı.
İlkokullarda sınav değil süreç odaklı ölçme sisteminin takip edileceğini belirten Zarife Seçer, çoktan seçmeli sorularla yapılan sınavlara son vererek dinleme, konuşma, okuma ve yazma üzerine 4 dil becerisinin destekleneceğini ifade etti. Ortaokul sınav süreçlerinin de buna göre devam edeceğini belirten Seçer, müfredatın ihtiyaçlar çerçevesinde güncellendiğinin altını çizdi.
KARAR RASTGELE ALINMADI
Alınan tüm kararların akademisyenler, uzmanlar, sahadaki öğretmenler ve diğer paydaşlarla işbirliği içerisinde yapıldığına değinen Seçer, ilkokul ve Ortaokullarda çocukların dil becerilerini ölçmeye yönelik araştırmalar yapıldığını söyledi. Konu hakkında önemli açıklamalarda bulunan Zarife Seçer şu ifadeleri dile getirdi:
"Covid-19 salgını sürecinde tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi Türkiye'de de dijitalleşme büyük bir hız kazandı ve bu durum öğrencilerimizin erken yaşlardan itibaren teknolojiyle çok daha fazla vakit geçirmelerine neden oldu. Ailelerin bu süreçte çocuklarının dil becerisini geliştirmeye yönelik verebilecekleri destek ne yazık ki sınırlı oldu. Özellikle uzaktan öğretim sürecinin öğrencilerimiz üzerindeki etkisini ölçtük. Konuyu çok geniş kapsamlı araştırma yöntemlerini kullanarak ortaya koyduk.”
SON 5 YIL İNCELENDİ
Okullarda son 5 yıl içerisinde Türkçe dersinde alınan verim araştırılırken sahadaki idarecilerin ve öğretmenlerin görüşlerine başvurarak konunun ele alındığı belirtildi. Çok üçlü veri sağlayan araştırma sonuçları kapsamında Türkçe dersi ile ilgili alınan önlemlerin bir ihtiyaç olduğuna değinen Seçer, bir gereklilik olduğunu söyledi. Türkçe derslerinin en çok üzerinde durulan konu olduğunu belirten Seçer, Türkçe dilinde ifade becerisi yüksek olan öğrencilerin diğer derslerde de yüksek başarı sağladığını aktardı. Türkçede arzulanan başarı seviyesinin rastgele alınan bir karar olmadığını ifade eden Seçer, hedefin ileride öğrencilerin öğrenim hayatına sirayet eden öğrenme kayıplarına en aza indirmek olduğunu vurguladı.
TÜRKÇE SÖZ DAĞARCIĞI ARAŞTIRILIYOR
Türkçe dil becerisi ile ilgili alınan veriler kapsamında özellikle 3-6 yaş grubundaki çocukların dil becerilerini desteklemek için Türkçe Söz Varlığı Projesi’nin yürütüldü aktarıldı. Türkçe'nin doğru kullanılmasının bu yaş gurubu çocuklarda da etkili olduğu belirtildi. 3-6 yaş grubu çocuklarda ge.erli olacak projenin detayları açıklandı. Çocukların kelime dağarcıkları üzerinde araştırma yapıldığını belirten Seçer, "Bu yaş grubunda ilk kez dil becerilerine ilişkin bir araştırmaya başladık. Dil öğretiminde 'sihirli yıllar', okul öncesi dönemdir. 36 aylıktan itibaren çocukları okul öncesi eğitim kurumlarına kabul ettiğimizden 3-6 yaş aralığını araştırıyoruz. Teknolojinin yanlış kullanımının bu yaş grubunda da olumsuz etkiler yarattığını öngörüyoruz." dedi.
Tüm kademelerde müfredat güncellemesine gidildiğini ifade eden Seçer, araştırma sonuçlarına uygun bir şekilde programlarda güncelleme yapılacağına değindi.