Elektronik sigaraların, özellikle Türkiye gibi birçok ülkede, sigarayı bırakmanın sağlıklı bir yolu olarak tanıtılmasına rağmen, bu ürünlerin sigara kadar zararlı olduğu ortaya çıktı. Bu gelişmeler üzerine, dünya genelinde 34 ülkede elektronik sigara satışları resmi olarak durduruldu. Ancak, bu cihazların ve özellikle aromalı çeşitlerinin hala erişilebilir olması endişeleri artırıyor.
DSÖ'nün Elektronik Sigara Konusundaki Endişeleri
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), elektronik sigaraların nikotin bağımlılığına yol açabileceğini ve gençler için özellikle tehlikeli olduğunu vurguluyor. DSÖ'nün genel direktörü, ülkeleri vatandaşlarını, özellikle de gençlerini bu tehlikeden korumak için elektronik sigara konusunda sıkı önlemler almaya çağırıyor. ABD'de yapılan araştırmalar, yetişkinlerin yaklaşık %5'inin elektronik sigara kullandığını, gençler arasında ise bu oranın daha yüksek olduğunu gösteriyor. Gençlerin elektronik sigaraya yönelmelerinin en büyük sebebi, 16 binden fazla aroma çeşidi olması.
Sağlık Riskleri ve Türkiye'deki Yasaklar
Tütün şirketleri, e-sigaraların geleneksel sigaralara göre daha güvenli olduğunu iddia ederken, DSÖ bu cihazların kalp ve akciğer sorunları riskini artırdığını belirtiyor. Son yıllarda, Türkiye de dahil olmak üzere altı ülke elektronik sigara satışını tamamen yasakladı. Türkiye'de, bu ürünlerin ithalatı, satışı ve dağıtımı yasaklanarak, halk sağlığını koruma önlemleri artırıldı.