Kahvaltı, her zaman günün en önemli öğünü olarak kabul edilmiştir. Yakın zamanda yapılan bir araştırmada, kahvaltıda tüketilen yiyeceklerin kalp krizi ve felç riskini azaltabileceği ortaya çıktı. Bu durum, tüketilen besinlerin türüne bağlı olarak değişiyor.
Kuruyemiş ve Yumurta Üzerine Çalışma
BMC Medicine akademik dergisinde yayımlanan bir inceleme, günde bir yumurta tüketmek yerine 25 ila 28 gram kuruyemiş yemenin, kalp hastalığı riskini yüzde 17, diyabet riskini yüzde 18 ve erken ölüm riskini yüzde 15 azaltabileceğini gösterdi. Ancak, araştırmada yumurtanın beslenme düzeninden tamamen çıkarılması gerektiği sonucuna varılmadı.
Yumurta hakkında farklı görüşler bulunuyor. Bazı uzmanlar yumurtanın kalp sağlığına zararlı olduğu konusunda uyarırken, diğerleri daha fazla kanıta ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor. Kalp hastalığı, Birleşik Krallık'ta en yaygın ölümcül hastalıklardan biri olarak biliniyor.
Balık, Deniz Ürünleri ve Süt Ürünleri
Alman Diyabet Araştırmaları Merkezi'nin paylaştığı sonuçlar, balık ve deniz ürünlerini bitki bazlı seçeneklerle değiştirmenin hiçbir faydası olmadığını ve süt ürünlerini bırakmanın kardiyovasküler hastalık riskini azaltabileceğine dair hiçbir kanıt olmadığını gösteriyor. Ancak, kuruyemişlerle değiştirilmesi, erken ölüm riskinde çok küçük bir azalmayla ilişkilendirildi.
İşlenmiş Etin Tehlikeleri
İnceleme, işlenmiş etin sağlığa zararlarına da dikkat çekti. 50 gram işlenmiş etin yerine aynı miktarda baklagil, mercimek, nohut veya fasulye tüketildiğinde, kalp hastalığından ölme veya kalp hastalığına yakalanma riski yüzde 23 daha düşük oldu. İşlenmiş et yerine kuruyemiş tüketildiğinde ise risk yüzde 27 daha fazla azaldı.
Bitki Bazlı Beslenme Önerisi
Dr. Sabrina Schlesinger, Daily Mail'e verdiği röportajda, insanların geleneksel olarak yumurta veya İngiliz kahvaltısıyla güne başladığını ancak bu araştırmanın sonuçlarının, bitki bazlı gıdaların tüketilmesinin daha iyi olabileceğini gösterdiğini belirtti. Kümes hayvanlarını bitki bazlı gıdalarla değiştirmenin faydalı olabileceğine dair kanıtlar varken, süt ürünlerini değiştirmek için az kanıt bulunduğunu ifade etti.