ALTSO’DA ‘COĞRAFİ İŞARET’ ZİRVESİ

‘Alanya Coğrafi İşaretlerin Neresinde?’ konulu seminer programı Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.ALTSO Başkan Yardımcısı Fatma Taşpınar, toplantıda yaptığı konuşmada ALTSO’nun...

‘Alanya Coğrafi İşaretlerin Neresinde?’ konulu seminer programı Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
ALTSO Başkan Yardımcısı Fatma Taşpınar, toplantıda yaptığı konuşmada ALTSO’nun Alanya’ya kazandırdığı coğrafi işaretli ürünlerin önemine değinerek, “Başkanımız Mehmet Şahin öncülüğünde avokado ve yenidünyanın coğrafi işaretini Alanya’mıza kazandırdık. Şimdi de başka ürünler için çalışmaya devam ediyoruz. İnşallah onların da coğrafi işaretini Alanya’mıza kazandıracağız” dedi.

Coğrafi işaretli ürünlerin sosyal ve ekonomik değerine katkı sağlamak amacıyla izlenmesi gereken rotanın çizileceği ‘Alanya Coğrafi İşaretlerin Neresinde?’ konulu seminer programı ALTSO Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıya, Tarım İşletmeleri Genel Müdürü Ayşe Ayşin Işıkgece, AHEP Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Durdu Öner, Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Araştırma Ağı (YÜCİTA) Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, ALTSO Başkan Yardımcısı Fatma Taşpınar, Tarım İlçe Müdürü Mehmet Rüzgar, Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, ALTSO Yönetim Kurulu Üyeleri, oda ve dernek temsilcileri ve çok sayıda kişi katıldı.

AVOKADO ÜRÜNLERİNDEN İKRAMLAR BÜYÜK BEĞENİ GÖRDÜ
Seminerde ayrıca katılımcılara Avokado ürünlerinden yapılan çok sayıda yiyecek ve içecek ikram edildi. Seminere katılan konuşmacılar ve dinleyicilerin beğenisini kazanan ikramlar arasında avokadolu biftek, avokadolu tavuk, avokadolu pazı sarması, avokadolu lahana sarması, avokadolu rol ekmek, avokado ezmesi, avokadolu kek ve kuru pasta pasta gibi yaklaşık 15 ürün tanıtıldı. Akdeniz Profesyonel Aşçılar Derneği üyeleri tarafından ALTSO için hazırlanan ikramlar büyük ilgi gördü.

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren ALTSO Başkan Yardımcısı Fatma Taşpınar, coğrafi işaretli ürünlerin, bulundukları bölgelere cezbedici ve merak uyandırıcı bir özellik kattığını söyledi. Taşpınar, “Alanya’mızda yetişen birçok değeri tarım ürünümüze değer katmak için ALTSO olarak önemli çalışmalara imza attık. Bu çalışmalardan en önemlileri ise avokadoyu ve yenidünyayı Alanya adıyla coğrafi işaretlerini tescil ettirmemiz oldu. Bu ürünlerimizin tescil süreci 2018 yılında tamamlandı. Bunun yanında yöresel diğer ürünlerimizin de korunması için çalışmalarımız hızlı bir şekilde devam ediyor” dedi.

ALTSO’YA TEBRİK
Taşpınar’ın konuşmasının ardından katılımcılara hitap eden, YÜCİTA Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, “Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Araştırma Ağı (YÜCİTA) Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, Alanya Ticaret ve Sanayi Odası’nı coğrafi işaretleme konusundaki performansı nedeniyle tebrik ederek, “ALTSO Başkanımız Mehmet Şahin Avokado ve Yeni Dünya Meyvelerinin coğrafi işaretini alarak örnek bir çalışmaya imza attılar. Ayrıca Yeni Dünya’dan yeni ve kurutulmuş ürünler yapmaları da güzel. Başarılı bir çalışma kendilerini tebrik ederim” dedi

Tekelioğlu ayrıca “Türkiye’de şu an itibarıyla 375 tescil almış ürün var. Biz şu anda dünyada tescil sayısı bakımından birinci sıradayız. Geçen sene 104, bu yıl ise yaklaşık 70 tescil verildi” dedi.

Tekelioğlu, yaptığı açıklamada, coğrafi işaret almış ürünlerin kaliteli ve otantik ürünler olduğunu söyledi. Bu özellikteki ürünlerin korunması gerektiğini, bunun da tescille mümkün olduğunu belirten Tekelioğlu, şöyle konuştu:”Tescil edilen ürün korunuyor. Ezine peyniri tescil edilmişse, Afyonkarahisar’da veya Antalya’da beyaz peynir yapıp adına Ezine peyniri diyemiyoruz. Çünkü Ezine peyniri, tescil belgesindeki kurallara göre, Çanakkale’nin Ezine, Ayvacık ve Bayramiç ilçeleri arasındaki Kaz Dağları’nda otlayan hayvanların özel sütlerinden yapılan bir peynirdir. Sadece orada yapılabilir. Coğrafi işaret tescili, ürünü haksız rekabete karşı koruyor” şeklinde örnekler verdi.

İki Oturum şeklinde gerçekleşen seminerde konuşmacılar ayrıca, coğrafi işaretlerin ürünlerin korunması, saklanması, ekonomik değerinin artması gibi konulardaki olumlu etkilerini anlattılar.

COĞRAFİ İŞARETLERİN YÜZDE 80’İ TARIM VE GIDA ÜRÜNÜ

Türkiye’de coğrafi işaret alan ürünlerin yaklaşık yüzde 80’inin tarım ve gıda ürünü olduğunu belirten konuşmacılar, şunları söyledi: “Şu anda coğrafi işaret sayısı 464. Bunun 362’si tarım ve gıda ürünü, 102’si de halı kilim gibi el sanatları ürünlerimizden oluşuyor. 447 adet de başvuru aşamasında. Toplamda bine yaklaşmış durumdayız. Coğrafi işaret konusunda 2 bin 500’ün üzerinde potansiyelimiz olduğunu biliyoruz.”

Tescilin bir son değil başlangıç olduğunu vurgulayan konuşmacılar, tescil edilmiş ürünün ticarete konu edilmesi, dünyada hak ettiği değeri bulması ve ülkeye katma değer sağlaması gerektiğini belirtti. Tel, Türkiye’nin bu zenginliğe sahip olduğunu kaydetti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri