Bahis; Fed'in güvercin duruşuna devam edecek
Haftanın en önemli verisi olan ABD Mayıs ayı TÜFE verisi açıklandı. Manşet enflasyon aylık bazda %0.6 ve yıllık bazda ise %5 oranında artış kaydetti. Piyasa, TÜFE’nin %4.7 oranında yükseleceğini ön görmekteydi. Risk başlangıçta satıldı, ancak bir süre sonra veriler detaylı incelendiğinde ; Kısmen kullanılmış araçların, ev eşyalarının, uçak biletlerinin ve giyim eşyasının maliyetlerindeki istikrarlı büyümeden kaynaklanan ve hepsinin “geçici” olduğu düşünülen enflasyon rakamları iyi huylu görünüyordu Sonuç olarak Tüketici fiyat endeksi verileri ; tüketici fiyatlarının geçen ay tahminden daha fazla yükseldiğini göstermesine rağmen, artışın büyük ölçüde, aşıların pandemiyi kontrol altına almasıyla ekonominin daha geniş bir şekilde yeniden açılmasıyla ilişkili kategorilerden kaynaklandığını gösterdi. TÜFE'deki köpüklülük şimdilik devam ediyor ancak baz etkileri ile bastırılmış talep baskıları arasında büyük enflasyon tartışmasına kesin bir cevap vermiyor. Bu da “FED’in ultra destekleyici politikalarını sürdüreceğine, yakın zamanda da parasal teşviklerin azaltılmasını gerektirmediği “düşüncesi bahsinin devam etmesine neden olunca Hazine getirileri de Mart ayından bu yana en düşük seviyesine %1,44’e gerileme kaydediyordu. TÜFE verisi ile eş zamanlı açıklanan haftalık işsizlik maaşı başvuruları da 300k olan beklentilerin aksine 376k olarak açıklandı. Enflasyon verileri göreceli güçlü gelirken toparlanmaya devam eden istihdam piyasasının henüz FED’in istediği ölçüden uzakta olduğuna işaret ediyordu. Daha yüksek enflasyon ve sıfıra yakın politika oranları ABD'de daha negatif reel faiz oranları yaratınca da, gelişen piyasa para birimlerinin payı diğer riskli varlıklarla birlikte rekor seviyeye yükseldi. Türk lirası da kazanımlara öncülük etti ve yükselişe geçti. Bloomberg dolar endeksindeki 3 aylık oynaklık, Şubat 2020'den bu yana en düşük seviyesine indi. Bloomberg Emtia Endeksi ham madde fiyatlarındaki artış nedeniyle Temmuz 2015'ten bu yana gün içi işlemlerde en yüksek seviyesine yükseldi Dün takip edilen bir diğer önemli gelişme de ECB kararları ve Lagarde’ın konuşmasıydı. ECB beklenildiği gibi faiz oranlarında değişikliğe gitmedi. Buna karşılık banka pandemi acil durum varlık alım programını 2022 yılının Mart ayına kadar devam edeceğini yeniledi. ABD TÜFE bir riskti, ECB de öyle. Her ikisi de geçti ve hiçbiri de piyasaların görüşünü değiştirmedi.
MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR
Asya Borsaları Cuma günü sabah seansında yön bulmakta zorlandı.Japonya'da Nikkei 225 hafif artıda seyrederken, Topix Endeksi geriledi. Güney Kore Kospi Endeksi ise alıcılı bölgede.Çin'de Shenzen ve Şanghay hisse senetleri düşerken, Hong Kong pozitif seyretti.Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi, hafif yükseldi. Japonya hariiç MSCI Asya Pasifik hisseleri artış kaydetti.
ABD Başkanı Joe Biden G7 Zirvesi öncesi düzenlediği basın toplantısında, ABD’nin düşük gelirli yaklaşık 100 ülke için 500 milyon doz Pfizer/BioNTech aşısı satın alacağını ve koşulsuz şekilde bu aşıları söz konusu ülkelere bağışlayacaklarını duyurdu.
ABD Başkanı Joe Biden ile İngiltere Başbakanı Boris Johnson G7 Zirvesi öncesi bir araya gelerek, Kuzey İrlanda, Afganistan, Çin, İran ve Rusya ile siber güvenlik, iklim değişikliği gibi konuları ele aldı.
Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, "Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve ABD Savunma Bakanı Lloyd James Austin 10 Haziran 2021 tarihinde bir telefon görüşmesi gerçekleştirmiştir. Olumlu geçen görüşmede NATO Zirvesi öncesi bölgesel ve ikili savunma ve güvenlik konularında görüş alışverişinde bulunulmuştur" ifadeleri yer aldı.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 14 Haziran'da Bürksel'de yapılacak NATO zirvesinden hemen önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile başbaşa görüşeceklerini açıkladı. Macron, Erdoğan ile NATO üyelerinin davranış biçimlerinin yanı sıra, bölgesel ve ikili ilişkileri de ele alacaklarını kaydetti.
The Times gazetesinin haberine göre İngiltere'de hükümet koronavirüs tedbirlerinin kaldırılmasını 4 hafta kadar ertelemeyi değerlendiriyor
ABD Ticaret Bakanlığı, Bakan Gina Raimondo'nun dün Çin Ticaret BakanıWang Wentao ile yaptığı telefon görüşmesine ilişkin açıklama yaptı.Ticaret Bakanlığı açıklamasında, Bakan Raimondo'nun Çinli mevkidaşına Çin'in endüstriyel politikalarının adil olmadığını ve piyasa bozucu olduğunu söylediği vurgulandı.
ABD'de dün açıklanan Mayıs ayı enflasyon rakamlarını değerlendiren üst düzey bir yetkili, enflasyonda en kötüsünü, tepe noktasının, bu yaz görülmesinin beklendiğini bildirdi. Yetkili, enflasyonun sonbaharda gerileyeceğini öngördüklerini de vurguladı.
Fed verilerine göre ABD'de hanehalkı serveti 2021 ilk çeyrekte bir önceki çeyreğe göre 5 trilyon dolar arttı.
Açıklanan haftalık verilere göre, Fed bilançosunun büyüklüğü ilk kez 8 trilyon dolar seviyesini aştı. New York Fed Mart ayında yayınladığı raporda devam eden varlık alım programlarının etkisi ile Fed'in bilanço büyüklüğünün 2022 sonuna kadar 9 trilyon dolar seviyesine ulaşabileceğini ifade etmişti.
İŞKUR'un "İşsizlik Sigortası Fonu Bülteni"nde yer alan verilere göre, Nisan sonu itibarıyla 92 milyar 688,0 milyon TL olan Fon'un menkul kıymet ve nakit varlığı Mayıs sonunda 90 milyar 902,9 milyon TL seviyesine indi.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Rusya ile Türkiye arasındaki uçuş kısıtlamasının kaldırılması için yürütülen diplomatik girişimlerin son aşamaya geldiğini belirterek, “Ruslar ziyaret programı istediler verdik. İki sayfa soru sordular, cevaplarını verdik. Türkiye, vaka sayılarında Avrupa kriterlerine geldi” dedi.
AC Asia ex, Japan % 0,35 alıcılı
S&P 500 % 0,07 alıcılı
Euro Stoxx 50 % 0,17 alıcılı
Kaynak
Hibya Haber Ajansı
Haftanın en önemli verisi olan ABD Mayıs ayı TÜFE verisi açıklandı. Manşet enflasyon aylık bazda %0.6 ve yıllık bazda ise %5 oranında artış kaydetti.