Barilla Türkiye, kurum içinde cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına yönelik insan kaynakları uygulamalarıyla adından söz ettirmeye devam ediyor. 2018 yılından bu yana cinsiyet eşitliğinde önemli yol kat eden Barilla Türkiye’nin beyaz yaka kadın çalışan oranı son 3 yılda yüzde 33’ten yüzde 41’e yükseldi. Şirkette müdür ve üstü pozisyonlarda çalışan kadın oranı ise yüzde 31’den yüzde 50’ye ulaştı. Barilla Türkiye’nin 2021 yılına yönelik gündemleri arasında kadın çalışan oranının az olduğu departmanlarda bu oranı artırmak ve tüm çalışanlarını daha kapsayıcı bir dil kullanmaya teşvik etmek yer alıyor.
Çeşitlilik ve kapsayıcılık ilkeleri doğrultusunda, son yıllarda insan kaynakları alanında önemli çalışmalar hayata geçiren Barilla Türkiye, küresel ölçekte olduğu gibi, Türkiye’de de sektörüne bu alanda öncülük ediyor. 2018 yılında kurulan “Hand in Hand / Elele” çalışan kaynak grubuyla kurum içinde cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadın liderliğinin güçlendirilmesi gibi konularda önemli çalışmalar yürüten şirket, Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu tarafından yönetilen İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı Projesi başta olmak üzere; Yanındayız Derneği, Lead Network ve Sales Network gibi kuruluşlarla iş birliği içinde eşitlikçi insan kaynakları uygulamalarını hayata geçiriyor.
KADIN ÇALIŞAN ADAYI BULANA KADAR İŞE ALIM SÜRECİNİ UZATIYOR
Geçtiğimiz 3 yılda çeşitlilik ve kapsayıcılık alanında birçok proje hayata geçiren Barilla Türkiye, tüm çalışanlarının aktif katılımıyla cinsiyet eşitliği alanında önemli bir yol kat etti. 2018 yılıyla karşılaştırıldığında şirket bünyesindeki beyaz yaka kadın çalışan oranı yüzde 33’ten yüzde 41’e yükselirken, müdür ve üstü pozisyonlarda çalışan kadın oranı ise yüzde 31’den yüzde 50’ye yükseldi. İşe alım süreçlerinde de kadın sayısını artırmaya yönelik uygulamalar benimseyen Barilla Türkiye, kısa listelerde eşit sayıda kadın ve erkek çalışan adayı olmasına özen gösteriyor. Şirket, özellikle erkek çalışan sayısının yüksek olduğu birimlerde cinsiyet eşitliğini sağlayabilmek adına uygun kadın çalışan adayı bulana kadar işe alım sürecini uzatıyor.
Barilla Türkiye’nin kadının iş dünyasındaki varlığını güçlendirme ve kariyerinde ilerlemesine destek olma adına çalışmalarına 2021 yılında da devam edeceğini belirten Barilla Türkiye Genel Müdürü Piero Mirra, “Kadın çalışanların iş dünyasında karşılaşabildiği bariyerleri ortadan kaldırmak veya koruyucu önlemler almak, şirket olarak önceliklerimizin başında geliyor. Bugüne dek toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda çalışan farkındalığını artırmak adına önemli girişimlerimiz oldu. Aynı zamanda şirket olarak bu konuda birçok aksiyon aldık. Örneğin aile içi şiddete karşı destekleyici mekanizmaların olduğu bir politika ve yönerge yayınladık, cinsiyetler arası maaş farkını ortadan kaldırarak ‘eşit işe eşit ücret’ yaklaşımını hayata geçirdik, kadın çalışanlarımıza yönelik gelişim programları geliştirdik. 2021’de de bu bağlamda çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bu yılki bir diğer ana gündemimiz ise kapsayıcı dil projemiz. SU Gender – Sabancı Üniversitesi iş birliğinde hayata geçirdiğimiz bu projeyle çalışma ortamımızı ayrımcı, cinsiyetçi söylem ve şakalardan arındırmayı, çalışanlarımızı daha kapsayıcı bir dili benimsemeye teşvik etmeyi hedefliyoruz” dedi.
“TEDARİK ZİNCİRİ DEPARTMANIMIZDA KADIN ÇALIŞAN ORANIMIZ YÜZDE 50”
Kadın çalışan sayısının diğer departmanlara kıyasla daha az olduğu birimlerde bu sayıyı artırmak için çalışıldığını kaydeden Mirra, “Geçtiğimiz yıl Tedarik Zinciri departmanımızda bu kapsamda hayata geçirilen çalışmaların sonuçları oldukça başarılı oldu. Önceden kadın çalışan sayısının az olduğu bu birimimizde şu anda yüzde 50 oranında kadın çalışanımız bulunuyor. Bununla birlikte, bu departmanın yönetim kademelerinde de önemli değişimler gerçekleşti. Bu doğrultuda, 2021 yılındaki hedefimiz ise aynı başarıyı kadın çalışan sayısının az olduğu bir diğer departmanımız olan satış departmanımızda da yakalamak ve toplumsal cinsiyet eşitliğinde erkek katılımının önemi konusunda farkındalığı artırmak” ifadelerini kullandı.
Barilla Türkiye’nin Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu tarafından hayata geçirilen İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı projesine katılarak, şirket içerisinde bu konuda aldığı aksiyonlar, Barilla Grubu’nun her yıl dünya genelinde en başarılı projeleri seçtiği Barilla Excellence Awards’ta ödüle layık görüldü. Kapsayıcı iş yerleri yaratan yenilikçi uygulamalarıyla küresel ölçekte adından söz ettiren Barilla Grubu, 30 yılı aşkın süredir “kadının yükselişi herkesin yükselişidir” misyonuyla bu alanda öncü kurumlara verilen Catalyst Ödülü’nü de almaya hak kazandı.
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı