Saadet Partisi Başkanlık Divanı Üyesi İsrafil Bayrakçı, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
Kıymetli basın mensupları…
Bugün Otizmliler Farkındalık Günü; Gün tamam ama acaba bizler farkında mıyız? Otizmli vatandaşlarımızın yaşadığı sıkıntılardan haberdar mıyız?
Bugün bu farkındalığın ne kadar farkındayız bu soruları sorarak basın toplantıma başlamak istiyor, başta otizmli kardeşlerimizin, onların ailelerinin ve tüm toplumumuzun Otizmliler Farkındalık Günü’nü kutluyorum.
Her alanda engelleri kaldırmalıyız
Burada huzurlarınızda otizmli kardeşlerimizin sorunlarına değinmeden evvel genel olarak engelli vatandaşlarımız ile ilgili bazı hususlara temas etmeyi faydalı görüyorum.Herkes bilmeli ki; engelli vatandaşlarının önündeki engelleri kaldıramayan bir devlet güçlü bir devlet değildir.
Bir ülkenin gelişmişlik düzeyinin en önemli göstergelerinden biri engelli vatandaşlarına sağladığı fiziki ve sosyal imkânlardır.
Bugün engelli vatandaşlarımız gerek sosyal hayatta gerek iş hayatında gerekse kamuda birçok olumsuz durumla karşılaşmaktadır.Bu mağduriyetlerin giderilmesi için 54. Hükümet zamanında Başbakanlık Özürlüler İdaresi kurulmuş, kamudaki engelli istihdam oranının yüzde 2’den yüzde 3 ‘e çıkarılması gibi ilklere imza atılmıştı.Engelli vatandaşlarımızın engellerden arındırılmış bir hayat sürmelerini temin etmek ise bugün hepimizin görevidir.
Otizmli vatandaşlarımızın sorunları ve çözüm önerileri
Bu minvalde otizmli vatandaşlarımızın da sorunlarını tespit etmek ve bu sorunları çözmek başta iktidar olmak üzere hepimizin sorumluluğudur.
Ülkemizde sayıları 550 bini bulan, ki bunların 140 bini 0-14 yaş arası çocuklardır-Otizmli vardır.Otizmli vatandaşlarımız ile ilgili atılması icap eden adımlar şunlardır;
Otizmlilere dair yasalar düzenlenirken masa başında değil, fiilen sorunları yaşayanlar ve profesyonel olarak bu alanda çalışanlarla bilgi alış verişinde bulunulmalıdır. Belli aralıklarla yeni düzenlemelerin geri bildirimleri değerlendirilmelidir.Otizmli vatandaşlarımız; toplumda ortaya çıkan hoşgörüsüz tavırlarla mağdur edilmekte, sosyal hayattan dışlanmaktadır.
Bunun çözüme kavuşturulması önceliklerimizden birisi olmalıdır. Devlet tarafından gerektiği yerlerde ailelerin özel yaşamlarında destek programları oluşturulmalıdır. Otizm konusunda toplumsal bilinç kuvvetlendirilmelidir.Yine kardeşlerimizin tüm sağlık raporu ihtiyaçları tek bir rapor ile çözümlenemiyor, ayrıca sağlık raporunun iki senede bir tekrarının istenmesi ise otizmlileri yıpratıyor.
Bu sebeple bu sorunun da çözülmesi için sağlık alt yapımızın devreye sokulması ve kalıcı çözümler üretilmesi icap etmektedir.Otizmli çocuklarımızın eğitimde yaşadığı en büyük sorun ise normal okullarda eğitim görememeleridir.Bu gençlerimizin eğitim hakkından mahrum olması ciddi mağduriyetlere yol açmaktadır.
Okullarda özel sınıflar açılarak bu sorunun da ivedilikle çözülmesi otizmli çocuklarımızın geleceğe hazırlanması açısından önem arz etmektedir.Bu duygu ve düşüncelerle basın toplantımıza son vermek istiyor, otizmli vatandaşlarımızın hak ettikleri değeri gördükleri yaşanabilir bir Türkiye’nin kurulması temennisi ile hepinizi en kalbi duygularımla selamlıyorum.