Bilim insanları oral antibiyotiklerle Parkinson riski arasında bir bağlantı buldu. Finlanda’da bulunan Helsinki Üniversitesi’nde yapılan araştırmanın sonuçları Movement Disorders Dergisi’nde yayınlandı.
Parkinson hastalığında, bağırsak mikrop değişikliklerinin gözlemlendiği ve antibiyotiklerin de mikrop popülasyonları üzerinde uzun vadeli etkileri olabildiği bilgisinden yola çıkan araştırmacılar, çalışmayı bu yönde gerçekleştirdi.
Finlandiya’da 1998-2014 yılları arasında Parkinson tanısı almış hastalarla, 1993-2014 yılları arasında oral antibiyotik kullanan hastalar incelendi. Analiz, Parkinson tanısı alan 13 bin 976 kişideki antibiyotik maruziyetini, tanı almamış grupla karşılaştırdı. Araştırmacılar ayrıca antibiyotik maruziyetini doza, kimyasal bileşime, etki mekanizmasına ve antimikrobiyal aralığa göre sınıflandırdı.
Sonuçlar, makrolid ve lincosamid kullanımının Parkinson hastalığı riski ile en güçlü bağlantıya sahip olduğunu gösterdi. Analiz aynı zamanda, tanıdan 15 yıl öncesine kadar anti-anerobik ve tetrasiklinlerin de Parkinson riskini artırabildiğini ortaya koydu.(BSHA)