İstanbul Bilgi Üniversitesi, İstanbul'da Akıllı Park Sistemi ve Politika Geliştirme Projesi” kapsamında yeni bir Akıllı Park Sistemi tasarlayıp hayata geçirdi. Akıllı Park Sistemi ile sürücü, seyahat öncesi gideceği yere en yakın park yerinde müsait yer olup olmadığını anlık veriler ile görebiliyor. Böylelikle sürücü park yerine varmadan boş olan park yerini uygulama sayesinde rezerve edebiliyor.
Dünya Bankası’nın verilerine göre, dünya nüfusunun yüzde 55’i şehirlerde yaşıyor. Projeksiyonlara göre 2050 yılına kadar bu oranın yüzde 68 olması bekleniyor. Şehirler sahip oldukları yüksek nüfustan dolayı önemli bazı çevre sorunlarından çok etkileniyor. Bu sorunlardan bazıları sürdürülebilir olmayan ulaşım sistemlerinden kaynaklanan trafik sıkışıklığı, hava ve gürültü kirliliği. Sürdürülebilir olmayan ulaşım sistemlerinin neden olduğu bu sorunlar, sadece yaşam kalitesini düşürmekle kalmayıp; aynı zamanda çok büyük maliyetlere de neden olmakta.
Proje, sürdürülebilir ulaşıma katkı sağlıyor
Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Doç. Dr. Yiğit Dağhan Gökdel tarafından yürütülen, Mühendislik ve Doğa Bilimleri, İşletme ve İletişim Fakülteleri ile Çevre, Enerji ve Sürdürülebilirlik Uygulama ve Araştırma Merkezi araştırmacılarının katkı sunduğu araştırma projesi kapsamında Akıllı Park Sistemi geliştirildi. Şehir merkezlerinde trafik sıkışıklığının nedenlerinden biri, sürücülerin müsait bir park yeri araması oluyor. İşte buna çözüm bulmak için “İstanbul'da Akıllı Park Sistemi ve Politika Geliştirme Projesi” kapsamında bir Akıllı Park Sistemi tasarlanıp, hayata geçirildi. Söz konusu bu proje İstanbul Bilgi Üniversitesi tarafından başlatılan “Araştırma, Geliştirme ve Yenilik Araştırma Programı” kapsamında da desteklenmiş durumda. Önerilen sistem, akıllı telefonlarda kullanılabilecek uygulamasıyla akıllı park sistemi, sürdürülebilir ulaşımın sağlanmasına farklı açılardan katkı sağlıyor. Sürücü, seyahat öncesi gideceği yere en yakın park yerinde müsait yer olup olmadığını anlık veriler ile görebiliyor. Böylelikle sürücü park yerine varmadan boş olan park yerini uygulama sayesinde rezerve edebiliyor. Söz konusu sistem rezervasyon imkanının yanı sıra sürücülerin yarattığını karbon ayak izlerine bağlı dinamik fiyatlandırma ve park yapılan alanlarda gerçek zamanlı hava kalitesi takip imkanları da sunmakta. Sistem, sadece İstanbul’da değil, park sorunu yaşayan bütün şehirlerde o şehrin özellikleri dikkate alınarak yapılacak ilaveler ile karbon ayak izini azaltmayı hedefleyen bir tasarım olarak öne çıkmakta.
İstanbul Bilgi Üniversitesi tarafından desteklenen bu sistemde;
1- Şehirlerde ulaşım kaynaklı enerji kullanımı ve hava kirliliğinin azaltılıyor.
2- Uygun park yeri ararken trafikte harcanan zamandan tasarruf ediliyor.
3- Uzun süren müsait park yeri arayışının neden olduğu trafik sıkışıklığı en aza indiriliyor.
4- Şehrin daha iyi tasarlanmasını sağlamak için büyük veriler toplanıyor. İleriye dönük planlamalar ve politika önerileri buna göre yapılıyor.
5- Engelli ve yaşlı sürücülerin daha konforlu seyahat etmeleri sağlanıyor.
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı