2024 Aralık ayında, Türkiye genelindeki ortalama sıcaklıklar, mevsim normallerine göre 1,3 derece daha yüksek gerçekleşti. Normalde Aralık ayı ortalama sıcaklığı 4,8 derece iken, bu yıl 6,1 dereceye çıktı. Soğuk havaların özellikle iç ve doğu bölgelerde etkili olduğu gözlemlenirken, batıda ise sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyretti. Aralık ayında en düşük sıcaklık, Erzurum'da -26,8 derece olarak kaydedildi. En yüksek sıcaklık ise Karadeniz'deki İnebolu'da 26 dereceye ulaştı.
Yağışlarda Azalma ve Artış Dalgası
Yağış miktarlarında ise farklı bölgeler arasında büyük bir dengesizlik yaşandı. Türkiye genelindeki yağış miktarı, mevsim normallerinin yüzde 4 altında kalırken, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 7 arttı. 2024 Aralık ayında Türkiye genelinde metrekareye ortalama 73 kilogram yağış düştü. Yağışlarda en fazla artış, Muğla'da görüldü. Bu ildeki yağış miktarı, normaline göre yüzde 84 artarak 314,9 kilogram seviyelerine çıktı.
Öte yandan, Güneydoğu Anadolu Bölgesi, yüzde 53’lük bir azalma ile en fazla yağış kaybı yaşanan bölge oldu. Ege Bölgesi ise son 10 yılın en yüksek Aralık ayı yağışlarına sahne oldu. Yağışların batıda arttığı, doğuda ise azaldığı raporlarda dikkat çekiyor. Özellikle Trakya'nın kuzeyi, Ege Bölgesi'nin batı kesimleri, Antalya, Burdur ve Mersin çevrelerinde yağışlar normalden yüzde 40 oranında daha fazla oldu.
Bölgesel Farklılıklar ve Yağışlı Gün Sayıları
Bölgesel bazda, Marmara'da Aralık ayı sıcaklıkları 9,2 dereceyle, 1991-2020 dönemi ortalamasının 2,2 derece üzerine çıktı. Bu dönemde bölgede en düşük sıcaklık Balıkesir'de -2,8 derece, en yüksek sıcaklık ise Sakarya'da 23,6 derece olarak ölçüldü. Ege Bölgesi’nde de sıcaklıklar 1,8 derece artarak 9,7 dereceye çıktı. Bu bölgedeki en düşük sıcaklık, Emirdağ’da -4,3 derece olarak kaydedildi.
Aralık ayında Türkiye genelinde ortalama yağışlı gün sayısı 12,9 gün olarak ölçüldü; bu değer, normali olan 11,8 günün üzerinde oldu. Yağışlı gün sayılarının en fazla olduğu iller, İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Yalova, İzmir ve Muğla gibi batı bölgeleri oldu. Bu illerde 20-25 gün arasında yağış gözlendi. Ancak, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’da yağışlı gün sayıları 5'in altına düştü.
Kritik Yağış Düşüşleri ve Artışlar
Yağışlar bölgeler arasında farklılık gösterdi. Marmara Bölgesi, 115,4 kilogram yağışla normaline göre yüzde 28, 2023 yılına göre ise yüzde 38 daha fazla yağış aldı. Ege’de ise 135 kilogram yağışla normalin yüzde 49, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 93 arttı. Akdeniz Bölgesi'nde de yağışlar yüzde 21 arttı, İç Anadolu'da ise yüzde 22'lik bir düşüş yaşandı. Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'da ise yağışlar ortalamanın altında kaldı. Güneydoğu'da yağışlar geçen yıla göre yüzde 50 azaldı.