Büyüme güçlü, ancak sektörler arası ayrışma artıyor

Aralık ayı sanayi verisi parasal sıkılaşmaya rağmen ekonomideki canlanmanın gücünü koruduğunu gösteriyor. Ancak son iki aydır genele yaygın V şeklinde bir büyümeden çok sektörlere göre ayrışan K şeklinde bir büyüme görüyoruz.Sanayi...

Aralık ayı sanayi verisi parasal sıkılaşmaya rağmen ekonomideki canlanmanın gücünü koruduğunu gösteriyor. Ancak son iki aydır genele yaygın V şeklinde bir büyümeden çok sektörlere göre ayrışan K şeklinde bir büyüme görüyoruz.

Sanayi üretimi mevsimsellikten arındırılmış seriye göre aylık bazda %1,3 (Kasım %1,3, Ekim: %1,2, Eylül: %1,7), takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre yıllık bazda %9,0 (Kasım %11, Ekim: %10,4, Eylül: %8,2) büyüyor.

Ekonomide toparlanmanın devam ettiğini gösteren rakamlar Ocak başında açıklanan Aralık ayı imalat PMI endeksi verisine (50,8) göre daha güçlü bir ekonomik görünüm çiziyor. PMI yüksek oynaklığa sahip bir seri olduğu için verileri iskontoyla okuyoruz.

Alt kalemlere bakıldığında, Ekim ayı kadar genele yaygın bir üretim artışı söz konusu değil. Aylık bazda sermaye malı (%1,9, +0,4yp) ve ara malı (%1,9, +0,8yp) güçlü katkılarıyla dikkat çekiyor. Dayanıksız tüketim (%1,3, +0,3yp) momentum kaybediyor. Enerji (%-1,3, -0,1yp) ve dayanıklı tüketim (%-0,8, -0,0yp) ayın kaybettiren segmentleri olarak öne çıkıyor.

Düşük teknoloji (%1,6, +0,6yp), orta-düşük teknoloji (%1,6, +0,5yp), orta-yüksek teknoloji (%2,1, +0,5yp) aylık bazda hızlı büyürken, yüksek teknoloji (%-4,5, -0,2yp) gerileyerek sürpriz yapıyor. Ancak seri çok oynak bir seyir izlediği için iskonto ile okuyoruz.

Sektör bazında aylık olarak bakıldığında içecek (%5,9, +0,0yp), diğer ulaşım araçları (%5,1, +0,1yp), makine ekipman (%4,7, +0,2yp), fabrikasyon metal (%3,7, +0,3yp), gıda (%3,5, +0,4yp), ana metal (%3,1, +0,2yp) sektörlerindeki güçlü seyir dikkat çekiyor.

Aylık olarak ivme kaybeden ve küçülen sektörlerde bilgisayar ve elektronik ürünler (%-14,5, -0,3yp), eczacılık (%-7,8, -0,1yp), makine ve ekipman kurulumu (%-5,0, -0,1yp), giyim (%-1,9, -0,1yp) öne çıkıyor.

Öncü göstergeler Ocak ayında ekonomik büyümenin güç kazanacağına işaret ediyor. Ocak ayı PMI verisi 54,4 ile (Aralık 50,8, Kasım: 51,4, Ekim: 53,9) son 6 ayın en yüksek değerine yükseldi. Şirketlerle görüşmelerden aldığımız izlenim ilk çeyrekte büyümenin süreceğine ancak sektörel bazda ayrışmanın artacağına işaret ediyor.

Serhat Gürleyen, Araştırma Direktörü

Dağlar Özkan, Ekonomist

Kaynak İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri