Bulut, mobilleşme, çalışan memnuniyeti gibi kavramların insan kaynaklarının gündemine geldiği şu günlerde klasik insan kaynakları yönetim sistemleri artık çalışanı odağa alan çözümler ile değişiyor. Bu değişim sayesinde artık çalışanlar şirket süreçlerinde, hedeflere ulaşılmasında, toplam motivasyonda, doğru kararların alınmasında daha fazla rol alabilecekler.
Bu sisteme örnek olarak; İK’nın bir duyurusuna verilecek bir çalışan yorumu bile şirket için çok değerli olabilir.
Bunu karşılaştırdığınız zaman; klasik bir İK sisteminde bir duyuru fiziksel olarak bir duvara asılır ya da şirketin iç portal sayfasında yayınlanacaktır. Ancak çalışan odaklı bu süreç yeniden tasarlanırsa, bu duyuruyu beğenenler kaç kişi, bu duyuruya yorum izni verilmişse kimler ne tepki göstermiş, kimler okumuş gibi bu basit görünen uygulamalar sürece eklendiğinde, şirkete katma değeri çok daha fazla oluyor.
Klasik İnsan Kaynakları Sistemlerinin Dezavantajları
Buradaki farklılığı anlamak için öncelikle mevcut durumun analizini yapmak gerekiyor.
Klasik insan kaynakları sistemleri günümüzde operasyonel olan ve üretilen verilere dayanır. Bu sistemler insan kaynakları departmanlarının beğenisine sunulur ve tamamen onların ihtiyaçlarına göre tasarlanırlar.
Doğal olarak bu sistemler, şirket çalışanlarının ihtiyaçlarını ya da motivasyonlarını dikkate almamışlardır. Birçok kısıtlamanın, bağlantı ve kurallardan oluşmuş bu sistemler sadece insan kaynakları kullanıcıları tarafından kullanılırlar ve yetkiler ile kullanımı kısıtlanmıştır.
Çoğunlukla da bu sistemlerin ne olduğunu, adını ve özelliklerini şirket çalışanları bilmezler.
Ancak değişen teknoloji, çalışanların akıllı cihazlarla sosyal ağlarda kolayca iletişim kurmaları ve yapısal olmayan verilerin artışı sonucunda klasik olan İK sistemleri artık demode olmaya başlamış ve çalışanların çok uzağında kalmıştır. Dolayısıyla artık çalışanların da dahil olabileceği sistemlere ihtiyaç duyulmaktadır.
“HRSP Orchestra” ile Çalışan Odaklı Süreçler
Çalışan memnuniyeti artık, insan kaynakları departmanlarının ihtiyaçları ile aynı seviyede, hatta daha önemli bir konumda bulunuyor. Çünkü çalışanların, özellikle yeteneklileri şirkete çekme, bulma ve kazanma savaşlarının arttığı bir dönemde, katılımcı olabilmeleri sadece şeffaf ve açık bir İK yönetim politikası ile olabileceğini unutmamak gerekiyor.
Bu nedenle, HRSP Orchestra’da çalışan odaklı yüzlerce süreç bulunuyor. Bu süreçler de her geçen gün daha da artmaya devam ediyor.
Özetle, bir çalışanın akıllı telefonundan ya da tabletinden yapabileceklerini şöyle sıralayabiliriz:
•Çalışanlar, “Personel Servisleri” modülü ile tüm bilgilerini görüntüleyebilir ve gerekirse eksik ve hatalı bilgilerinin düzetilmesini talep edebilirler.
•Çalışanlar, “Zaman Bilgilerim” modülü ile tüm kullandıkları izinleri fazla mesailerini, kart hareketlerini, puantaj hatalarını görerek düzeltme talep edebilirler, her türlü izin taleplerini yapabilirler.
•Çalışanlar, kendi bordrolarını alabilirler.
•Çalışanlar, hedeflerini girebilirler, insan kaynakları dönemlerinden bağımsız olarak ya da tanımlanan dönemler içerisinde de yapabilirler.
•Çalışanlar, eğitim arayabilir ve istedikleri eğitimleri izleyebilirler.
•Çalışanlar, eksik dokümanlarını tamamlayabilirler.
•Çalışanlar, işyerlerinde gördükleri kaza oluşturabilecek risk ve konuları İSG yetkililerine bildirebilirler.
•Çalışanlar, ödüle layık gördükleri iş arkadaşlarını insan kaynaklarına bildirebilirler.
•Çalışanlar, anket modülü ile insan kaynakları anketlerine katılabilirler.
•Yönetici pozisyonundaki çalışanlar, tüm ekiplerinin taleplerini onaylayabilirler.
•Yöneticiler, çalışanlarının özgeçmişlerini alabilirler.
•Yönetici rolüne sahip çalışanlar, ekipleri adına raporlamalar yapabilirler.
•Yönetici rolüne sahip çalışanlar, grafiksel analitik ekranları inceleyebilirler.
HRSP Orchestra ile insan kaynaklarında, çalışanlar ile entegre olmayı başaran bir şirket ve insan kaynakları oluşuyor.