Ceviz Üreticileri Derneği Eş Başkanı Ömer Ergüder: “Artan maliyetler, yerli ceviz üreticilerini zorluyor”

Türkiye’nin verimli topraklarında yerli ceviz üretimini artırmak ve bu hedefle cari açığı kapatmak üzere yola çıkan Ceviz Üreticileri Derneği (CÜD) Eş Başkanı Ömer Ergüder, 2022 yılının ceviz üreticileri için maliyet artışları ile başladığını belirtti.

Türkiye’nin verimli topraklarında yerli ceviz üretimini artırmak ve bu hedefle cari açığı kapatmak üzere yola çıkan Ceviz Üreticileri Derneği (CÜD) Eş Başkanı Ömer Ergüder, 2022 yılının ceviz üreticileri için maliyet artışları ile başladığını belirtti. Ergüder, “Ceviz üretiminde kullandığımız ilaç, gübre, elektrik, doğalgaz ve mazotta yapılan yüzde 100’den fazla artışlar, ceviz bahçesi işleten üreticileri çok zorluyor” dedi.

 

Türkiye’de yerli ceviz üretiminin artması ve beraberinde cari açığın kapanmasına destek amacıyla kurulan Ceviz Üreticileri Derneği (CÜD) Eş Başkanı Ömer Ergüder, son dönemde artan maliyetlere dikkat çekti. 

 

Ergüder, 2022 yılının ceviz bahçesi işleten tüm üreticiler için maliyet artışları ile başladığını belirtti. Ceviz üretimindeki giderlerin artmasının ülke genelindeki üreticilere olumsuz yansıyacağı yönünde değerlendirmede bulunan Ergüder, “2022 yılına maliyet giderlerimizde yaşanan artış haberleriyle başladık. 2021 yılında da ilaç-gübre maliyetleri bir önceki yıla göre yüzde 51 artmıştı. Ama bu sene geçen yıla oranla ceviz bahçesinde kullandığımız ilaca yüzde 112, gübreye yüzde 110, üre gibi bazı ürünlere ise yüzde 300’e yakın zam geldi” diye konuştu.

 

Elektrikte yüzde 116, doğalgazda yüzde 93, mazotta ise yüzde 135 fiyat artışı olduğuna dikkat çeken Ergüder, bu oranların toplam maliyetlerde karşılaştıkları artış oranının ise yüzde 112 olduğunu vurguladı. Ergüder, “Cevizin en lezzetlisini ve en kalitesini yetiştiren yerli ceviz üreticileri, maliyetlerin artmasıyla, gereken beslenme ve bakım işlemlerini gerçekleştiremeyecekleri için üretimde kalite ve verimlilik standartlarını sürdürmekte zorlanacaklardır. Yerli ceviz üreticilerinin, sürdürülebilir üretim yapılabilmesi için desteklenmesi çok önemli” dedi.

 

“Ceviz hasadı geçen yıl yüzde 28 arttı”

Ekim ve kasım aylarında tamamlanan hasatla ilgili de açıklamalarda bulunan Ergüder, “Ortalama 8 yaşında olan ceviz ağaçlarından yaptığımız hasat, beklentilerimizin yüzde 66’sını karşılasa da baktığımızda 2020 yılına oranla yüzde 28 artış yaşandı. Ani don ve iklim değişikliği nedeniyle artan aşırı sıcakların etkisiyle bazı bölgelerdeki bahçelerde, ciddi bir rekolte düşüşü yaşandı. Ceviz Üreticileri Derneği olarak, tüm olumsuzluklara karşı önlemlerimizi almaya çalışıyoruz” dedi. 


Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri