Dünyaya salınan sera gazı emisyonlarının önemli bir payı tekstil endüstrisine ait. Global iplik üreticisi Coats, ABD, Çin ve Bursa’da bulunan üç inovasyon merkezinde sektör için inovatif çözümler geliştirerek sürdürülebilirlik yolunda önemli çalışmalara imza atıyor. İskoçya'nın Glasgow şehrinde düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Zirvesi (COP26) toplantıları kapsamında düzenlenen iki panele katılan Coats Grup CEO'su Rajiv Sharma “Tekstil ve giyim endüstrisinin yeni ve daha sürdürülebilir bir yolda ilerlemesi için inovasyon desteklenmeli ve sektör oyuncuları arasında daha fazla iş birliği yapılmalı” dedi.
Dünyanın lider endüstriyel iplik üreticisi Coats, sürdürülebilir bir geleceğe doğru yolculuğunu hızlandırıyor ve güçlendiriyor. 10 yıl içinde emisyonlarını yarı yarıya azaltmayı ve 2050 yılına kadar net sıfır emisyon hedefine ulaşmayı taahhüt eden şirket, hedeflerine ulaşmayı hızlandırmak için önümüzdeki 5 yıl içinde yeşil teknoloji ve ürünlerin geliştirilmesine 10 milyon dolar yatırım yapacak. Glasgow şehrinde düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Zirvesi (COP26) toplantıları kapsamında düzenlenen iki panele katılan Coats Grup CEO'su Rajiv Sharma yaptığı konuşmalarda; Coats’un sürdürülebilirlik vizyonunu; tekstil, telekomünikasyon, enerji ve kişisel koruyucu donanım gibi farklı sektörler için geliştirdikleri inovatif çözümleri anlattı.
‘Tekstil sektörünün net sıfır yolculuğunda üzerimize düşeni yapacağız’
COP26’nın yan etkinliklerinden Dünya İklim Zirvesi (World Climate Summit) kapsamında düzenlenen bir panelde konuşan Rajiv Sharma şunları söyledi: “İnovasyon, Coats'un ve sektörümüzün ileriye dönük yeni ve daha sürdürülebilir çözümler geliştirmesi için kritik öneme sahip. Değer zincirinin farklı halkalarının karşılaştığı zorluklara çözüm üretmek için açık kaynaklı inovasyonu kolaylaştırmamız gerekiyor. Coats olarak sektörümüzde şimdiye kadar elde edilenlerin ötesinde bir ölçekte etki yaratmak amacıyla sürdürülebilirliği ticari faaliyetlerimizin ve stratejimizin temeline entegre ediyoruz. Önümüzdeki 10 yılda emisyonlarımızı yarı yarıya azaltmayı ve 2050 yılına kadar net sıfır emisyon hedefine ulaşmayı taahhüt ediyoruz. Ayrıca daha geniş ölçekte, endüstrimizin de net sıfır yolculuğu konusunda üzerimize düşeni yapmayı hedefliyoruz. Bu hedeflere ulaşmak kolay olmayacak. Kararlıyız ve bu konuda oluşturduğumuz bir yol haritamız var, ancak bu yolda açık kaynaklı iş birlikleri ile hep beraber hareket etmeliyiz”.
İnovatif ipliklerle geri dönüşümü kolaylaştırıyor
COP26 kapsamında bir oturuma daha katılan Sharma, Coats’un sektöre sunduğu yenilikçi çözümler hakkında bilgi verdi. Günümüzde Kapsam 3 kategorisindeki emisyonların yaklaşık üçte ikisinin, çoğunlukla ipliklerde kullanılan polyester ve naylon gibi petrol bazlı malzemelerden kaynaklandığını söyleyen Sharma, “Petrol bazlı yeni ürünlerin kullanımını azaltmak, karbon ayak izimizi azaltmanın en etkili yollarından biri ve daha iklim-pozitif olma çabalarımızın mevcut odak noktasını oluşturuyor. İlk 100 geri dönüştürülmüş polyester ipliğimiz EcoVerde'yi Aralık 2018'de piyasaya sürdük ve bu ürün mevcut satışlarımızın yaklaşık 10'unu oluşturuyor. Bir giysiyi geri dönüştürmek için giysiyi sökerek farklı malzemeleri birbirinden ayrıştırmanız gerekiyor. Mevcut durumda dikişlerin açılması büyük ölçüde elle yapılması gereken bir işlem. Söküm aşamasıyla ilgili zorlukların üstesinden gelme ve böylece tüm geri dönüşüm sürecini hızlandırma ve yaygınlaştırma konusunda kilit rol oynayacağına inandığımız bir dizi yeni ürün geliştirdik. Giysilerin malzemesiyle daha uyumlu olan ve böylece dikiş açmaya gerek kalmadan geri dönüştürülebilen 100 Lyocell ipliğimiz EcoRegen hâlihazırda piyasada mevcut. Daha verimli ve etkili döngüselliğe olanak sağlayacak yeni ürünler geliştirmek için iş ortaklarımızla beraber çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Yıkandığında çözünebilen iplik EcoCycle 2022’de piyasaya sürülecek
Çok yakında piyasaya sürülecek olan yeni ürünleri EcoCycle hakkında da bilgi veren Sharma, “Coats EcoCycle, yüksek sıcaklıklarda yıkandığında çözünerek kaybolan bir iplik. Bir giysinin kullanım ömrünün sonunda geri dönüştürücüler, dikişleri çözmek için giysileri yıkayabilecek, bu sayede giysiler çok daha hızlı bir şekilde parçalarına ayrılabilecek ve bileşenleri ayrıştırılarak geri dönüştürülebilecek. EcoCycle giysiler için etkin geri dönüşüm programlarının önündeki en büyük engellerden birini ortadan kaldırarak döngüsel ekonomiyi destekleyen çözümleri daha kolay hale getirecek” dedi.
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı