Uluslararası Rotary 2440. Bölge Federasyonu “İklim Krizi ve Kentli” Çalıştayı İzmir Efes Rotary Kulübü, Efes Rotaract Kulübü, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şubesi iş birliğinde İzmir Tarımı Geliştirme Merkezi (İZTAM)’da gerçekleştirildi. “Değişen İklim Olmasın Sen Ol” sloganıyla insan kaynaklı iklim değişikliğinin durdurulmasına yönelik hazırlanan programda, alanında uzman konuk konuşmacıların katıldığı İklim Krizi ve Kentli Sempozyumu’nun yanısıra, gün boyu süren çeşitli atölyeler düzenlendi.
İzmir Efes Rotary Kulübü’nün geçen yıl iklim krizinin durdurulmasına yönelik çevrimiçi gerçekleştirdiği etkinliğin ikincisi bu yıl İzmir Büyükşehir Belediyesi, Rotary 2440. Bölge Federasyonu, Efes Rotaract Kulübü ve Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şubesi iş birliğinde Sasalı’daki İzmir Tarım Merkezi’nde yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “Başka Bir Tarım Mümkün” vizyonuyla iklim değişikliğinden kaynaklı olası kuraklık risklerine karşı toplumu biliçlendirmek, üretimde yaşanacak verim kaybını engellemek ile birlikte doğru tarım uygulamaları ile kalitesi ve verimi yüksek sürdürülebilir üretimin sağlanması amacıyla kurduğu İzmir Tarım Merkezi (İZTAM)’daki çalıştay, açık alanda içinde Balkon Bahçeciliği, Tohum Topları, ECOU Sürdürülebilirlik Oyunları ve Oryantiring-Landart’ın da olduğu çeşitli atölyeler genç gönüllüler eşliğinde gerçekleştirildi.
Açılış konuşmalarını İzmir Efes Rotary Kulübü Başkanı Volkan Abur, Uluslararası Rotary 2440. Bölge Federasyon Başkanı Nedim Atilla, Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şubesi Başkanı Elvin Sönmez Güler ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Şükran Nurlu’nun yaptığı sempozyumun Peyzaj Yüksek Mimarı Bilgi Yarcı Bükrek Moderatörlüğü’ndeki konukları ise Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuri Azbar, Demokrasi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim ÜyesiDoç. Dr. Nurdan Erdoğan, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Şenol, Çevre Avukatı Özelm Altıparmak ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe Kalaycı Önaç oldu.
İzmir Efes Rotary Kulübü Başkanı Volkan Abur’un herkesin Küçük Prens Masalıyla tanıştığı Afrika’da “Hayat Ağacı” olarak bilinen binlerce yıllık Baobabların ölmesinin iklim değişikliğine bağlı olduğunu belirttiği açılış konuşmasının ardından, Federasyon Başkanı Nedim Atilla Paris İklim Antlaşması ve Uluslararası Rotary’nin öncelikli hizmet alanlarından biri olarak “Temiz ve Yaşanabilir Çevre” yi kabul etmesiyle birlikte bu alandaki çalışmaların hız kazandığını ifade ederek, “Bu etkinliğin küresel çapta büyümesi için elimizden gelen bütün çabayı göstereceğiz” dedi. Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şubesi Başkanı Elvin Sönmez Güler ise kırsal alanlardan olan göçün çok büyük sorunlara yol açtığını, etkin bir kent yönetimi için kentsel yönetim paydaşlarının aktif yönetimine ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekerek, “İklim Krizi ve Kentli Çalıştayı’nda kentlinin, sanayicinin yerel yönetimin, akademisyenlerin bir araya gelerek kentlinin iş ve özel yaşamında Paris Sözleşmesi kapsamında aksiyon alınması için ortak yol haritasının belirlenmesini amaçlıyoruz” dedi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Şükran Nurlu da İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Sürdürülebilir Enerji Yeşil Eylem Planı’nı hayata geçirdiğini dile getirerek, “Paris Antlaşmasının getirdiği sonuçları bugün buradan başlayarak uygulamaya geçeceğiz” diye konuştu.
“İnsanoğlu Doğayla Yaptığı Bu Savaşta Eğer Kazanırsa Kaybedecek”
Galakside yaşanabilir tek gezegenin “Dünya” olduğunun altını çizen Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuri Azbar, “Karbon yakalama ve yok etme teknolojilerini her alanda çok hızlı bir şekilde devreye sokmamız gerekiyor. Aksi halde doğayla yaptığımız bu savaşta insanoğlu eğer kazanırsa kaybedecek” şeklinde konuştu. Doç. Dr. Nurdan Erdoğan, her insan sayısı tarafından kullanılan kaynak sayısının arttığını ve buna bağlı olarak oluşan çevre kirliliğine dikkat çekerken, Doç. Dr. Serdar Şenol ise Anadolu coğrafyasındaki biyoçeşitlilik ve bunun yarattığı zenginliğin korunmasının gerekliliğine vurgu yaptı. Peyzaj Yüksek Mimari Bilgi Yarcı Bükrek ise, çim dikmek gibi çok su tüketen, doğal kaynakları tüketen bitkiler yerine kurakçıl peyzaja geçmek, gübreleme ve pestisistler konusunda da çiftçiye eğitim vermek gerektiğini, Doç. Dr. Ayşe Kalaycı Önaç doğaya uyumlu yapılar inşaa ederek şehrin kimliğini oluşturmanın önemi hakkında konuştu. Son olarak Çevre Avukatı Özlem Altıparmak ise içinde bulunulan durumda hiç bir sey yapılmazsa bunun maliyetinin çok daha fazla olacağına dikkat çekti.
“Toplum Olarak Çevreye Duyarlı Olmalıyız”
Peyzaj Mimarları, Çevre Mühendisleri, Ziraat Mühendisleri ve Kimya Mühendisleri Odaları ile bu alanda eğitim alan çok sayıda öğrenci ve akademisyenin bu çalıştayda bir araya geldiğini dile getiren İzmir Efes Rotary Kulübü Geçmiş Dönem Başkanı Prof. Dr. Tuba Alpyıldız, “Dünyayı saran iklim krizine yönelik alıması gereken acil eylem planları kapsamında geçtiğimiz yıl çevrimiçi olarak gerçekleştirdiğimiz çalıştayın ikincisini daha kapsamlı olarak bu yıl Bölge Federasyonumuzun da desteğiyle proje ortaklarımızla birlikte gerçekleştirdik. Beklediğimizin üstünde katılım ve ilgi oldu. Çalıştay sonrası raporlarımızı alarak hemen harekete geçeceğiz. Toplum olarak da daha duyarlı olursak bu konuda daha hızlı aksiyon alacağımıza inanıyoruz” dedi.
Projenin her aşamasını büyük bir titizlikle yürüttüklerini dile getiren Efes Rotary Kulübü Başkanı Volkan Abur, “İklim krizi mücadelesi ve gerçek gıda hedeflerine uygun olarak gerçekleştirildi. Geçen yıl dönem Başkanımız Prof. Dr. Tuba Alpyıldız’ın öncülüğünde başlatılan proje bu yıl İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin amaca uygun olarak hazırlanan İzmir Tarım Geliştirme Merkezi’nde büyük bir farkındalık ile yapıldı. Buradaki Biyoyapılarda sempozyum, çalıştay ve açık alandaki atölyelerin yanı sıra katılımcılar için ekşi mayalı (glutensiz, tam buğdaylı, siyez unlu) köy ekmeği ve cam şişelerde su, geri dönüşüm kutuluları ile etkinlik alanına konulan ilaç kutuları ilaç atığının da çöp olmadığı konularında da bilinç oluşturdu. Bu alandaki çalışmalarımız devam edecek. İş birliği yaptığımız proje ortaklarımıza, değerli konuşmacılarımıza, katılımcılarımıza ve destek veren katılan herkese çok teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı