digitalSSM’in “Teknolojik Sanat Eserlerinin Korunması” projesi “Web Arşivleme” başlıklı konuşmaya ev sahipliği yapıyor

Sabancı Üniversitesi ve digitalSSM yürütücülüğünde başlatılan, “Teknolojik Sanat Eserlerinin Korunması” araştırma projesi, yaratıcılık ve teknoloji platformu Digilogue işbirliğinde devam ediyor.

Sabancı Üniversitesi ve digitalSSM yürütücülüğünde başlatılan, “Teknolojik Sanat Eserlerinin Korunması” araştırma projesi, yaratıcılık ve teknoloji platformu Digilogue işbirliğinde devam ediyor.

Proje kapsamında Kasım ayında web arşivlemeye yönelik, iki bölümden oluşan bir konuşma serisi gerçekleştirilecek. Web arşivleme üzerine çalışan Ilya Kreymer ve Zeynep Pehlivan’ın katılımıyla 20 Kasım saat 200:00’de gerçekleştirilecek etkinlikte; World Wide Web’in artan önemi nedeniyle, webin arşivlenmesinin bilginin korunmasında kültürel bir gereklilik olduğu ve bu alandaki sorunlara yönelik çözümler ele alınacak.

Etkinliğin ilk bölümünde çalışmalarını Fransa’da INA (Institut National de l’Audioviseul) çatısı altında araştırma mühendisi olarak sürdüren Zeynep Pehlivan “Web Arşivleme: Gecelek İçin Bugünün Koleksiyonu” başlıklı bir konuşma yapacak. Konuşmada, dünyadaki web arşivlemeyle ilgili son gelişmeler ve erişim, tarama ve korumayla ilgili konulardaki zorluklar ele alınacak. Bir örnek vaka incelemesi olarak, INA’da 80 milyar içerik, 1 milyardan fazla tweet ve 2 milyondan saat videodan oluşan web arşivleme platformu ayrıntılı olarak sunulacak.

Etkinliğin ikinci bölümü ise yazılım mühendisi Ilya Kreymer’in “Webrecorder Projesiyle Herkes için Yüksek Kalitede Web Arşivleme” başlıklı konuşmasıyla devam edecek. Webrecorder projesi, ücretsiz ve açık kaynaklı web arşivleme araçlarını geliştirmek, sürdürmek ve web arşivleme alanını ileriye taşımak için, dijital Sanat organizasyonu Rhizome’la ortak çalışmanın sonucunda geliştirildi. Kreymer konuşmasında, Webrecorder projesiyle geliştirdikleri araçları sunacak.

digitalSSM Arşiv ve Araştırma Alanı yöneticisi Osman Serhat Karaman’ın moderatörlük yapacağı etkinliğin dili İngilizce olup eş zamanlı Türkçe çeviri yapılacak.

BEYAZ HABER AJANSI (BHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Teknoloji Haberleri