Novo Nordisk Başkan Yardımcısı ve Türkiye Genel Müdürü Dr. Burak Cem, İstanbul Üniversitesi ve ISPE iş birliğinde düzenlenen sempozyuma panelist olarak katıldı. İlaç sektörünün maliyet değil değer yaratan bir sektör haline gelebilmesi için uzun vadeli kararlar alınması gerektiğini söyleyen Dr. Burak Cem, “Novo Nordisk olarak Türkiye’ye inanıyoruz ve burayı stratejik bir üs haline getirmek istiyoruz. Bu hedefimizin hükümetimizin ‘Misyon 2023’ ile açıkladığı hedeflerle örtüşmesi bizi ayrıca heyecanlandırıyor” dedi
Novo Nordisk Başkan Yardımcısı ve Türkiye Genel Müdürü Dr. Burak Cem, İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi evsahipliği ve ISPE iş birliğinde, 23 Mayıs Pazar günü düzenlenen “Biopharmtech Sempozyumu”na panelist olarak katıldı.
“Biyoteknolojik ürünler ilaç sektöründe önemli bir yere sahip”
Tüm dünyada toplam ilaç pazarının yaklaşık 30’unun biyoteknolojik ilaçlara ait olduğuna değinen Dr. Burak Cem, dünyadaki gelişmelerle uyumlu şekilde Türkiye’de de biyolojik ürünlerin payının giderek arttığının altını çizdi. Dr. Burak Cem “Biyoteknolojik ilaçların üretimi için de ülkemizde geleceğe dönük, öngörülü adımların atılması çok kritik” dedi.
İlaç sektörünün maliyet değil değer yaratan bir sektör haline gelebilmesi için, uzun vadeli kararlar alınmasının ve alınan bu kararların hayata geçirilmesinin önemine vurgu yapan Dr. Burak Cem, konuya ilişkin şu açıklamada bulundu:
“Stratejinin belirlenmesinde dış örneklere bakılarak, her ülkede olduğu gibi, ‘olmazsa olmaz’ tedavi alanları ve ilaç listelerinin oluşturulması, üretim stratejisinin bu ihtiyaçlara göre yönlendirilmesi gerekiyor. ‘Ne olursa olsun üretelim’ değil, ‘hangi alanlara odaklanalım’ perspektifiyle, bugünün ve yarının ihtiyaçlarına yönelik bir strateji belirlenmeli.
Ülkemiz yaklaşık 97 oranındaki kapsayıcılığı ile en gelişmiş sağlık sistemlerinden birine sahip olmasına karşın, günün şartlarına adapte olmak adına yeni düzenlemelerin de hayata geçirilmesi önemli. Değişikliğe değil aksiyona ihtiyacımız var. Dış örneklere bakılarak, her ülkede olduğu gibi kritik tedavi alanları ve ilaç listelerinin oluşturulması ve üretim stratejinin bu ihtiyaçlara göre belirlenmesi önemli.”
Ar-Ge ve klinik araştırma konusunda, sektörün üniversitelerle yapacağı iş birliklerinin ülkemizin bu alandaki gelişiminde büyük rol oynadığını söyleyen Dr. Burak Cem, “AIFD’nin geçen yılın son çeyreğinde yayınladığı ‘Türkiye İçin Klinik Araştırma Stratejisinin Faydaları - Yenilik Temelli Büyüme İçin Yol Haritası’ başlıklı rapora göre ülkemizin ilaç pazarı büyüklüğünde dünyada 17’nci sırada yer alırken, toplam klinik araştırma sayısında 26’ncı sırada yer aldığını görüyoruz. Dünyadaki ilk 10 klinik araştırma ülkesi arasına girebilmemiz için, araştırma sayısını yaklaşık olarak üç katına çıkarmamız gerekiyor” dedi.
“İlaçta yerelleşme hedefleri son derece stratejik ve olumlu”
Türkiye’nin son zamanlarda ilaç sektörüne yönelik yoğun bir faaliyet gösterdiğini değinen Dr. Burak Cem, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Novo Nordisk Türkiye Genel Müdürü olarak, 2018’de Hükümetimizin açıkladığı ‘100 Günlük Eylem Planı’ dahilindeki, ilaçta yerelleşme hedeflerinin son derece stratejik ve olumlu olduğunu söyleyebilirim. Gelişime açık alanlar elbette var ama bugün yaptığımız gibi, değişik platformlarda konuşarak bu sorunları aşacağımızı da düşünüyorum.
Bu nedenledir ki, biz de üretim aşamalarımızın büyük bir parçasının ihracat planları ile birlikte Türkiye’ye gelmesi için, iç onayımızı alarak çalışmalara başladık. Üretim aşamasının yanı sıra 200 kişi istihdam etmeyi ve 1.5 milyon hastanın hayatlarını iyileştirmeyi hedefleyen yatırım kararımızı aldık ve süreç hala devam ediyor. Türkiye’ye inanıyoruz ve burayı stratejik bir üs haline getirmek istiyoruz. Bu kararımızı hayata geçirmek için hazırız.
2023 hem Cumhuriyeti’mizin hem de Novo Nordisk’in 100. Kuruluş yılı. Bu önemli mihenk taşında Türkiye’nin üretim ve stratejik merkez olması hedefimizi gerçekleştirmek için büyük bir çaba içerisindeyiz. Bu çabamızın, ‘Misyon 2023’ ile açıklandığı gibi, Türkiye’nin dünyadaki ilaç üretiminin ilk 10 ülkesinden biri olma hedefi ile de örtüşmesi bizi ayrıca heyecanlandırıyor.”
Dr. Burak Cem, dünyanın en büyük vakfı tarafından yönetilen Novo Nordisk’in biyoteknolojik ürünleri ve geleceğe yön veren tedavileri ile kendini insan sağlığını iyileştirmeye adamış bir sağlık şirketi olduğunun altını çizdi. Her yıl bütçelerinin 12’sini Ar-Ge’ye ayırdığını, klinik araştırmalar konusunda dünyanın önde gelen firmaları içinde yer aldığını ekledi.
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı