Türkiye, ortaokul ve lise döneminde toplam 9 yıl İngilizce eğitim verilmesine rağmen İngilizce bilgisinde dünya genelinde ‘çok düşük yeterlilik’ kategorisinde yer alıyor. Bu tablo karşısında harekete geçen dünyaca ünlü İngilizce öğrenme uygulaması, koronavirüs sebebiyle eve kapanan Türkiye’nin bu süreci İngilizce açısından verimli değerlendirebilmesi için Türkiye pazarına adım attı.
ISTANBUL (TR) - EF Education First tarafından ana dili İngilizce olmayan 100 ülke arasında gerçekleştirilen İngilizce yeterlilik sıralamasına göre, Türkiye Avrupa’da sondan ikinci, araştırma dahilindeki ülkeler arasında ise 79. sırada yer alıyor. Son 5 yıldır İngilizce endeksi “çok düşük yeterlilik” bandında seyreden Türkiye için önemli bir hamle ise Rusya merkezli dünyaca ünlü İngilizce öğrenme uygulaması Simpler’dan geldi. Bugüne kadar 10 dilde 24 ülkede 5 milyondan fazla kişinin İngilizce öğrenmesine yardımcı olan Simpler, koronavirüs (covid-19) salgını sebebiyle evde geçirilen süre artınca Türkiye pazarına adım attı. Uygulama, Türkiye’nin İngilizce yetkinlik düzeyini artırarak çok düşük yeterlilik kategorisinden çıkmasını hedefliyor.
İhtiyaca yönelik eğitim modeli sunuyor
Türkiye’nin İngilizcede gösterdiği düşük performansı artırmak için sosyal izolasyon döneminin önemli bir fırsat olarak değerlendirilebileceğini belirten Simpler Ürün Direktörü Dmitry Garnik, dil öğrenme uygulamalarının bu süreçteki etkisine dikkat çekti. Garnik, “Yabancı dile önem verilen ve öğrencilere 9 yıl boyunca zorunlu İngilizce eğitimi sunulan Türkiye’de yeterlik düzeyinin bu denli düşük olması hayli üzücü. Bunun sebeplerini araştırırken akıllı telefonlarından İngilizce öğrenmek isteyen Türkler için anlatımları ve örnekleri yerelleştirebilen, dil bilgisi kurallarını anlaşılır hale getiren ve kelime dağarcığını dikkate alan bir kaynak olmadığını gördük. Böylece eğitimi oyunlaştıran, seviyeyi kullanıcının değil Simpler testinin belirlediği ve geliştirilmesi gereken konulara ilişkin egzersizlerin yer aldığı uygulamamızı Türkiye pazarına açma kararı aldık. Uygulamanın korona virüs sebebiyle evde zaman geçiren Türkiye için bir motivasyon olmasını umuyoruz” dedi.
Türkiye’nin İngilizcesi önümüzdeki 3 yıl içerisinde kademe atlayabilir
Türkiye pazarındaki hedeflerinin, ülkenin 2014 yılından bu yana çok düşük yeterlilik bandında yer alan, İngilizce seviyesini bir üst kademeye çıkarmak olduğunu ifade eden Dmitry Garnik, “Hem kişisel gelişimde hem de akademik ve profesyonel yaşamda önemli bir yeri olan yabancı dil, her bireyin en azından sağlıklı bir iletişim kuracak düzeyde bilmesi durumunda ülkeler için de ciddi avantajlar sağlıyor. İngilizce konuşma yeteneği, pek çok ülke gibi Türkiye için de yeni çalışma alanları, iş ve networking imkanları doğurabilir. Bunun içinse seviyenin yükselmesi ve bilgi dağarcığının belli bir niteliğe ulaşması gerekiyor. Simpler olarak, kullanıcıların şikayet ve beklentileri doğrultusunda girdiğimiz Türkiye’nin, sunduğumuz modelin bilinçli kullanımına paralel olarak önümüzdeki 3 yıl içerisinde İngilizce yeterliliğini bir üst kademeye ulaştırmasını hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
Bilgi İçin: Tülay Genç | [email protected] | +90 (850) 885 12 55