5 Haziran Dünya Çevre Günü öncesi yapılan bir araştırma, Elektronik Belge Yönetim Sistemlerinin sağladığı kağıt tasarrufu dolayısıyla, son 5 yılda 325 binin üzerinde ağacın kesilmesinin önüne geçildiği gerçeğini ortaya koydu.
Dünya genelinde her yıl ormanların 1,3’ü kağıt üretiminde kullanılıyor. Bu miktar, 40 milyon hektara yani İsviçre büyüklüğünde bir alana denk geliyor. Dünyanın en büyük ilk yirmi ekonomisi içinde yer alan ülkemizde de durum çok farklı değil. Araştırmalara göre Türkiye'de bir ofiste kişi başına tüketilen kağıt miktarı ortalama 160-200 sayfaya kadar çıkıyor.
Kağıt üretimi de bir yandan dünyanın akciğeri olan ormanların tahrip olmasına öte yandan elektrik ve su gibi kaynakların tüketilmesine de neden oluyor. Araştırmalar gösteriyor ki bir ağaçtan ortalama olarak 8,300 adet A4 kağıt üretiliyor, bir ton kağıt üretimi esnasında ise 26.700 litre su tüketiliyor ve 1,3 ton karbondioksit açığa çıkıyor.
Dijital Dönüşümün öncelikli konuları arasında yer alan Elektronik Belge Yönetim Sistemleri sağladıkları kağıt tasarrufu ile her yıl binlerce ağacın kesilmesinin önüne geçiyor. enVision tarafından her yıl gerçekleştirilen ‘En Yeşil Ofis’ araştırması EBYS sisteminin doğanın korunmasına dolaylı katkısını gözler önüne seriyor.
En Yeşil Ofis Araştırması
5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla yayımlanan bu yılki araştırma raporuna göre; ülkemizdeki üniversiteler, elektrik ve doğalgaz dağıtım firmaları, belediyeler, kamu kurumları ve özel şirketlerin son 5 yılda enVision EBYS yazılımı kullanımı dolayısıyla çevreye sağladığı katkı şu şekilde gerçekleşti:
• Belediyeler 15.058 ağacın kesilmesini önledi.
• Elektrik ve Doğalgaz Dağıtım Firmaları 35.966 ağacın kesilmesini önledi.
• Üniversiteler 128.042 ağacın kesilmesini önledi.
• Özel sektör firmaları ve kamu kurumları ise toplamda 146.316 ağacın kesilmesini önledi.
Çevre dostu teknoloji
Çevre dostu bu teknoloji ile genel toplamda son beş yılda kurtarılan ağaç sayısı 325.382 buldu. Ayrıca, milyonlarca litre su tüketimi, tonlarca katı atık oluşması ve karbondioksit salınımının da önüne geçildi. Böylelikle hem ‘Sıfır Atık Projesi’ne katkı sağlandı hem de Türkiye’nin karbon ayak izinin minimuma indirilmesine destek olundu.
Araştırmayı gerçekleştiren enVision adına bir açıklama yapan Genel Müdür Salih Kanlı, şunları kaydetti: “Elektronik Belge Yönetim Sistemleri ile bir yandan ofislerde iş süreçleri tam entegre dijital bir ortama dönüşürken, ciddi bir zaman, maliyet ve iş gücü tasarrufu sağlanmaktadır. Diğer yandan ise ağaçların kesilmesinin de önüne geçilmekte ve doğamız korunmaktadır. Biz de her yıl yazılım içindeki özel bir algoritma ile elektronik belge üretimi sayesinde gerçekleşen kağıt tasarrufuna bağlı olarak doğaya verilen katkıyı ölçebiliyoruz. En Yeşil Ofis Araştırması listesinde yer alan tüm kurumlara ve firmalara hem teknolojiye hem de doğaya gösterdikleri duyarlılıktan ötürü teşekkür ederiz.”
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı