Eczacılardan Gıda Takviyesi Uyarısı !

Türk Eczacılar Birliği (TEB) tarafından yapılan açıklamada, sağlık profesyonellerinin gözetimi dışında gıda takviyesi satışları konusunda halkı ve yetkilileri uyardı.Açıklamada, “COVID-19 pandemisi ile birlikte vatandaşlarımız,...

Türk Eczacılar Birliği (TEB) tarafından yapılan açıklamada, sağlık profesyonellerinin gözetimi dışında gıda takviyesi satışları konusunda halkı ve yetkilileri uyardı.

Açıklamada, “COVID-19 pandemisi ile birlikte vatandaşlarımız, her zaman olduğundan daha fazla kendilerini koruma altına alma çabası gösteriyor ve  takviye edici gıdalara, bitkisel ürünlere yöneliyor. Bu elbette anlaşılır bir durum ancak bu durumdan faydalanmak isteyen, bu alanı ticari bir rant sahasına çeviren firmalara da tanıklık ediyoruz. Geçmiş dönemlerde de bu ürünlerin halk sağlığını tehlikeye attığına, hatta ölüme varabilen zararlara yol açtığına şahitlik ettik. Benzer vakaların yeniden yaşanmasına dair endişe duyuyor, kaygılanıyoruz. Halk sağlığını önceleyen bir sağlık meslek örgütü olarak ilacın ve ilaç kategorisi içerisinde değerlendirilmesi gereken ürünlerin; üretiminden saklama koşullarına, dağıtımından imhasına olan tüm süreçlerin sağlık profesyonellerinin gözetiminde olması gerektiğini defalarca dile getirdik” ifadelerine yer verildi.

“Vitaminler ve takviye edici gıdalar neden sağlık profesyonellerinin gözetiminde olmalı” diyen TEB yetkilileri, şu uyarılarda bulundu. “Vitamin ve gıda takviyeleri, bazı ilaçlarla birlikte alındığında etkileşime girebilir ve bu durum kişilerin sağlığını tehlikeye atabilir. Bazı vitamin ve gıda takviyeleri, bazı hastalıklarda ve hâlihazırda kullanılan ilaçlarla birlikte asla kullanılmamalıdır. Eczane dışında vatandaşa sunulan sağlığa ilişkin ürünlerin dağıtımının, saklama koşullarının denetiminin  yapılması mümkün değildir. Hastanın hastalık kayıtlarına erişebilen, bu doğrultuda doğru gıda takviyesi ve vitamin önerebilecek kişiler yalnızca sağlık profesyonelleridir. Eczane dışında satılan ürünlerde, hekim ve eczacı danışmanlığı ortadan kalkmaktadır. Bu da beraberinde hatalı kullanımı getirmektedir. Bitkisel”, “doğal” gibi masum ve ikna edici ifadelerle piyasaya sürülen ürünlerin yan etkilerinin bulunmadığını düşünmek bilimsel gerçekliklerle uyuşmamaktadır. Bitkiler, değişik yapıda ve çok sayıda kimyasal madde içermektedir” (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri