Pandemi, kuruluşlara planlama ve verimliliğin ne kadar önemli bir süreç olduğunu hatırlattı. Özellikle uzaktan çalışma modelinde planlı ve verimli olmanın zorluğunu vurgulayan uzmanlar, planlaması zayıf kuruluşların global pazarda kalmalarının mümkün görünmediğini ifade ediyor.
Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Hasan Çiçek, planlama ve verimliliğin önemi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Tüm süreçlerde ilk aşama iş planı yapmaktır
Planlamayı “belirlenen amaçlara ulaşmak adına öngörüde bulunup karar alma süreci olarak” tanımlayan Dr. Öğretim Üyesi Hasan Çiçek, “Tabii planlama yaparken geçmiş tecrübelerimizden faydalanırız. Tüm süreçlerimizde ilk yaptığımız iş, plan yapmaktır. Üretim sistemlerinde verimlilik, girdi ile çıktı arasındaki orandır. Verimlilikte amaç en az girdi ile maksimum çıktıyı elde edebilmektir” ifadelerini kullandı.
Rekabet gücü, iyi planlama ve verimli çalışmaya bağlı
Kuruluşların rekabet gücünün iyi planlama ve verimli çalışmalarına bağlı olduğunu belirten Çiçek, “Dolayısıyla planlaması zayıf kuruluşların global pazarda kalmaları mümkün gözükmemektedir. Verimliliği düşük kuruluşlarda maliyet yüksek olacağından rakiplerinden geriye düşecektir. Planlama ve verimlikte kullanılan hesaplamalar kuruluşa rehberlik edip, bu süreçlerin etkin olmasında rol oynarlar. Tabii günümüzde kullanılan yazılım programları bu konuda kuruluşlara büyük destek sağlamaktalar” dedi.
Dr. Hasan Çiçek: “Pandemi verimli ve planlı olmamız gerektiğini öğretti”
Dr. Öğretim Üyesi Hasan Çiçek, “Pandemi, kuruluşlara hem iyi planlamanın hem de verimliliğin ne kadar önemli süreçler olduğunu hatırlattı” dedi ve ekledi:
“Özellikle uzaktan çalışma modelinde planlı ve verimli olmak pek kolay değil. Ancak pandemi şartları hepimize uzaktan çalışsak da verimli ve planlı olmamızın gerektiğini öğretti. Bu süreçte bence öne çıkan en önemli alanlar eğitim, bankacılık ve pazarlama. Uzaktan eğitimle ilk defa tanıştık ve bunun iyi planlaması eğitimin verimli olması açısından önem arz etti. Bu konuda üniversitemiz çok iyi planlama yaptı. Hemen uzaktan eğitime geçtik ve olabildiğince verimli hizmet sunduğumuza inanıyorum. Sonuç olarak şunu söylemek mümkün, kuruluşlar eğer başarılı ve rekabetçi olmak istiyorlarsa mutlaka planlamalarını etkin yapsınlar ve verimliliklerini üst düzeye çıkarsınlar.”
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı