Tüm dünyayı etkileyen koronavirüsün olumsuz etkisini derinden hisseden alanların başında gelen eğlence sektörü, normalleşme adımları ile eski günlerine dönmeye çalışıyor. Şehirlerin ekonomisinde de önemli bir yeri bulunan 2 buçuk trilyon değerindeki sektör, küresel çapta 5,4 milyon kişiye de istihdam sağlıyor. Sektörün önemli iş kolları arasında yer alan eğlence parklarının büyüklüğünün ise 2023 yılına kadar 89,5 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
Şehirleşme her geçen gün artıyor. Küresel olarak, nüfusun yüzde 50'den fazlası bugün kentsel alanlarda yaşıyor. 2045 yılına kadar ise dünyanın kentsel nüfusunun 1,5 kat artarak 6 milyara ulaşması bekleniyor. Şehirler aynı zamanda büyüme açısından genellikle ülkelerin ekonomisinde itici bir güç olarak önemli bir rol oynuyor. Dünya çapındaki GSYH’nin yüzde 80'inden fazlası kendi sınırları içinde üretiliyor. Bu durum ‘Mutlu Şehir’ temasını ön plana çıkarıyor. Öyle ki son 35 yılda yürütülen 20 araştırmayı kapsayan bir analiz, kentsel alanlarda yaşayan insanlar arasında psikiyatrik bozuklukların yaygınlığının önemli ölçüde daha yüksek olduğunu söylüyor. Çağın felaketi olarak adlandırılan koronavirüs sürecinde oluşan psikolojik hasar ile bilirkte yaşam kalitesini, refahı ve mutluluğu etkileyen eğlence sektöründeki özel ve kamu yatırımları daha da önemli bir hale geliyor. Çünkü daha mutlu insanların, bir topluma hesaplanamaz sosyal ve ekonomik faydalar sağladığı, yapılan araştırmalar ile de ortaya konuyor.
Türkiye’nin Potansiyeli Çok Yüksek
Türkiye’de il ve ilçe belediyelerinde yüzde 90 oranında planlanan büyük ve küçük eğlence ve rekreasyon projeleri olduğunu dile getiren Tureks Uluslararası Fuarcılık Genel Müdürü Nergis Aslan, “ Türkiye’de 81 il ve 957 ilçe var. Bu da sektör için çok büyük bir potansiyeli teşkil ediyor. Şehir hayatına bir nefes olan millet bahçeleri de bu duruma örnek olarak gösterilebilir. Sektörün dinamik yapısı ülkemizde sürekli bir gelişme ve büyüme meydana getiriyor. Milyonlarca doların döndüğü bu sektörde gelişmekte olan Türkiye, yurt dışı yatırımcılarının da dikkatini çekiyor. Türkiye’nin eğlence sektöründeki gelişimi, pazarın geniş ve yatırıma müsait olması, birçok yabancı firmanın da bu alana girmesinde önemli rol oynuyor. Dünyanın her yerinde yerleşmiş ve sürekli geliştirilen eğlence sektörü, ülkemizde ise son 10 yıldır adım adım yükseliyor. Ayrıca şehirlerin cazibe merkezleri turizm sektörü için de önemli bir rol oynuyor” dedi.
Şehirlerin Mutluluğuna Giden Yol İstanbul’da
‘Mutlu Şehir’ kavramı için büyük önem arz eden eğlence sektörünün tüm paydaşlarının 3 -5 Şubat tarihleri arasında İstanbul’da bir araya geleceğini belirten Aslan, sözlerine şöyle devam etti: “ATRAX fuarı, Türkiye ve yakın coğrafyanın eğlence, park ve rekreasyon sektöründe yer alan satıcı ve alıcıları bir araya getiren uluslararası bir platform olacak. Katılımcılar sektördeki son durumu yerinde gözlemle fırsatı bulurken, başarılı uygulamalar ödüllendirilecek, kentsel mutluluk için parklar, tasarım ve estetik uzmanlarının katılımıyla konferanslar düzenlenecek. 3 gün boyunca ‘Mutlu Şehircilik’ derinlemesine ele alınacak.”
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı